ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13Αποκάλυψη κεφάλαιο 13 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 - το κείμενο13:1,2 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ 7ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑΟ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ13:3 Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΠΛΗΓΗΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΗ ΠΛΗΓΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΕ13:11,12 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ13:11 ΑΡΝΙ Ή ΔΡΑΚΟΝΤΑΣ;13:13,14 ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ13:15 Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ13:16,17 ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ13:18 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ666, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ

13:13,14 ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

“Και έκανε μεγάλα σημεία, ώστε έκανε να κατεβαίνει και φωτιά από τον ουρανό στη γη μπροστά στους ανθρώπους. Και πλανούσε αυτούς που κατοικούσαν επάνω στη γη, εξαιτίας των σημείων που του δόθηκαν να κάνει μπροστά στο θηρίο, λέγοντας προς εκείνους που κατοικούσαν επάνω στη γη να κάνουν μια εικόνα στο θηρίο, που έχει την πληγή της μάχαιρας, και έζησε” Αποκάλυψη 13:13,14. Το θηρίο από τη γη έχει δυο κέρατα που συνεργάζονται, το πολιτικό και το θρησκευτικό σύστημα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η φωτιά που πέφτει από τον ουρανό προέρχεται από την πολιτική ή τη θρησκευτική πλευρά και αν είναι κυριολεκτική ή μεταφορική φωτιά. Από πολιτική ή στρατιωτική άποψη, οι ΗΠΑ, με τη στρατιωτική δύναμή τους, θα μπορούσαν να κάνουν “να κατεβαίνει φωτιά από τον ουρανό” (με συμβατικές ή πυρηνικές βόμβες ή όπλα λέιζερ). Ωστόσο, η εκδήλωση στρατιωτικής δύναμης θα είχε ως στόχο να φοβίσει τους ανθρώπους να υποταχθούν, αντί να τους πλανήσει, όπως αναφέρει η περικοπή.

Ο Χριστός κατέστησε σαφές ότι στον έσχατο καιρό η πλάνη θα προέρθει από ψευδοπροφήτες που θα εμφανιστούν στο όνομά Του (Ματθαίον 24:11). Όπως θα δούμε αργότερα, ένα άλλο όνομα για το θηρίο από τη γη είναι “ ψευδοπροφήτης” (βλ. 16:13 Η Ανίερη Τριάδα ). Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι σκοπός των παραπλανητικών σημείων είναι να πείσουν “εκείνους που κατοικούσαν επάνω στη γη να κάνουν μια εικόνα στο θηρίο, που έχει την πληγή της μάχαιρας, και έζησε” . Η εικόνα είναι ένα θρησκευτικό αντικείμενο λατρείας (ο κόσμος θα αναγκαστεί να “προσκυνήσουν την εικόνα του θηρίου” ). Όπως είδαμε παραπάνω, “το θηρίο που έχει την πληγή της μάχαιρας, και έζησε” συμβολίζει την αποστάτιδα Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Όλα τα στοιχεία σε αυτή την περικοπή υποδηλώνουν μια παραπλανητική θρησκευτική δραστηριότητα από μια εκκλησία, που ισχυρίζεται ότι είναι Χριστιανική και που προστάζει τους ανθρώπους “να κάνουν μια εικόνα στο θηρίο” , πείθοντάς τους με “φωτιά από τον ουρανό” .

Η φωτιά από τον ουρανό μας θυμίζει την ιστορία του Ηλία, όπως καταγράφεται στο Α΄ Βασιλέων κεφάλαιο 18. Ο βασιλιάς Αχαάβ, ωθούμενος από την ασεβή γυναίκα του Ιεζάβελ, οδηγεί τους Ισραηλίτες να εγκαταλείψουν τη λατρεία του Θεού και να λατρέψουν τον Βάαλ. Ο Ηλίας καλεί το λαό στο βουνό Κάρμηλος και τους προκαλεί: “Μέχρι πότε χωλαίνετε ανάμεσα σε δυο φρονήματα; Αν ο Κύριος είναι Θεός, ακολουθείτε αυτόν· αλλά αν ο Βάαλ, ακολουθείτε τούτον”. Το πλήθος όμως ήταν τόσο μπερδεμένο, που δεν ήξεραν τι να αποκριθούν - “Και ο Λαός δεν του απάντησε ούτε ένα λόγο” (Α΄ Βασιλέων 18:21). Ο Ηλίας προτείνει μια δοκιμασία: Θα φτιάξουν δυο βωμούς, θα γίνουν δυο θυσίες και ο θεός που θα απαντήσει με φωτιά θα είναι ο πραγματικός Θεός.

Πρώτοι ξεκίνησαν οι ιερείς του Βάαλ, χρησιμοποιώντας τη μαγεία και τις τελετουργίες τους, χωρίς όμως να φέρουν φωτιά από τον ουρανό.[1] Μετά τις προσπάθειές τους, ο Ηλίας προφέρει μια απλή προσευχή, “για να γνωρίσει αυτός ο λαός, ότι εσύ ο Κύριος είσαι ο Θεός” (εδ. 37). “Τότε, έπεσε φωτιά από τον Κύριο και κατέφαγε το ολοκαύτωμα, και τα ξύλα, και τις πέτρες, και το χώμα, και έγλειψε το νερό, αυτό που ήταν στο αυλάκι. Και όταν ολόκληρος ο λαός το είδε, έπεσαν μπρούμυτα μπροστά τους, και είπαν: Ο Κύριος, αυτός είναι ο Θεός· ο Κύριος, αυτός είναι ο Θεός” (εδ. 38,39). Η φωτιά που πέφτει από τον ουρανό ήταν ένα ισχυρό θαύμα από τον Θεό και έπεισε το λαό να Τον λατρέψει.

Σε αρκετές περικοπές η υπερφυσική φωτιά είναι ένα σημείο που επιβεβαιώνει την αποδοχή ή την ευλογία του Θεού.[2] Ακόμα και σήμερα το “θαύμα του Αγίου Φωτός”, που συμβαίνει κάθε Πάσχα στο Ναό του Αγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ[3] θεωρείται απόδειξη της παρουσίας και της ευλογίας του Θεού. Ωστόσο, ο Θεός, μέσω του Μωυσή, κατέστησε σαφές ότι ο λαός Του δεν πρέπει να πλανηθεί από θαύματα τα οποία συνοδεύονται από εσφαλμένες διδασκαλίες.[4]

Τις τελευταίες στιγμές της ιστορίας οι άνθρωποι θα πείθονται από θαύματα, αλλά δεν θα είναι μόνο ο Θεός που θα τα κάνει.[5] “Η επιφάνεια της παρουσίας του (αντίχριστου) θα έρθει με ενέργεια του Σατανά με κάθε δύναμη και σημεία και τέρατα ψεύδους, και με κάθε απάτη της αδικίας, ανάμεσα σ’ αυτούς που χάνονται· επειδή, δεν δέχθηκαν την αγάπη της αλήθειας για να σωθούν... αλλά βρήκαν ευχαρίστηση στην αδικία” (Β΄ Θεσσαλονικείς 2:9-12). Ο Χριστός επανειλημμένως προειδοποιεί στο Ματθαίο 24: “Βλέπετε μήπως κάποιος σας πλανήσει... επειδή, θα σηκωθούν ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες, και θα δείξουν μεγάλα σημεία και τέρατα, ώστε να πλανήσουν , ει δυνατόν, και τους εκλεκτούς” (Ματθαίον 24:4,24). Στα κεφάλαια 16 και 19 θα συναντήσουμε και πάλι το θηρίο από τη γη, ως “ψευδοπροφήτη”. Είναι ένα από τα μέλη της ανίερης τριάδας και από εκείνον προέρχονται τα “πνεύματα δαιμόνων, που εκτελούν σημεία” (Αποκάλυψη 16:14).

Όλα τα παραπάνω εδάφια χρησιμοποιούν τη λέξη “σημείο” και είναι η ίδια λέξη που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει τα θαύματα που κάνουν οι Χριστιανοί όταν πληρώνονται με το Άγιο Πνεύμα: “Τούτα δε τα σημεία θα παρακολουθούν εκείνους που πίστεψαν: Στο όνομά μου (του Χριστού) θα βγάζουν δαιμόνια· θα μιλούν καινούργιες γλώσσες... θα βάζουν τα χέρια επάνω σε αρρώστους, και θα γιατρεύονται” (Μάρκον 16:17,18).[6] Ο Αμερικανός “ψευδοπροφήτης” θα εκμεταλλεύεται υπερφυσικά σημεία, που θα είναι σχεδόν αδύνατο να διακριθούν από τα σημεία και τα θαύματα του Αγίου Πνεύματος, “κατεβάζοντας και φωτιά από τον ουρανό στη γη μπροστά στους ανθρώπους” , ώστε να πλανηθούν “αυτοί που κατοικούσαν επάνω στη γη, εξαιτίας των σημείων που του δόθηκαν να κάνει μπροστά στο θηρίο” (Αποκάλυψη 13:14).

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 13:15 Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ[1] Ο Σατανάς μπορεί να ρίξει φωτιά από τον ουρανό (όπως συνέβη στον Ιώβ 1:16), προφανώς και θα ήθελε να είχε απαντήσει στους ιερείς του Βάαλ, με σκοπό να δεσμεύσει ακόμα περισσότερο το λαό στην ειδωλολατρία.

[2] Λευιτικό 9:24, Κριτές 6:21, Β΄ Βασιλέων 1:12, Α΄ Χρονικών 21:26, Β΄ Χρονικών 7:1.

[3] Για αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με αυτό το θαύμα βλ. www.holyfire.org και www.greatlie.com

[4] “Αν εγερθεί προφήτης ανάμεσά σου ή ενυπνιαστής ονείρων, και σου δώσει ένα σημείο ή τεράστιο, και αληθεύει το σημείο ή το τεράστιο, για το οποίο μίλησε σε σένα, λέγοντας: Ας πάμε πίσω από άλλους θεούς, που δεν γνώρισες, και ας τους λατρεύσουμε, δεν θα δώσεις ακρόαση στα λόγια εκείνου του προφήτη ή εκείνου του ενυπνιαστή ονείρων” Δευτερονόμιο 13:1-3.

[5] Στον Ιώβ 1:6-12, 16, δείχνει ότι ο Σατανάς μπορεί να ρίξει φωτιά από τον ουρανό.

[6] Βλ. επίσης Μάρκον 16:20, Ιωάννην 4:48, 54, 6:2,14,26, 12:18, Πράξεις 2:43, 4:9, 16,22, 5:12,15,16, 8:6,7,13, Α΄ Κορινθίους 14:22, Β΄ Κορινθίους 12:12, Εβραίους 2:4, Αποκάλυψη 16:14, 19:20.