Στον κόσμο μας έχει επικρατήσει μία σκοτεινή σύγχυση σχετικά με τον χαρακτήρα του Θεού.

Πίσω από αυτή τη σύγχυση φαίνεται να υπάρχει μια μυστηριώδης δύναμη, η οποία δρα είτε εισάγοντας τη λατρεία άλλων θεοτήτων, αγγέλων ή ανθρώπινων κατασκευασμάτων, είτε διαστρεβλώνοντας την αντίληψη των ανθρώπων για τον χαρακτήρα του Θεού Δημιουργού.

Στην Αγία Γραφή, αυτή η μυστηριώδης δύναμη αναφέρεται ως η μεγάλη Βαβυλώνα (Αποκάλυψη 17:1-5). Η δύναμη αυτή ελέγχει τα πλήθη μέσα από το φόβο και τη πρόκληση συναισθηματικής ανασφάλειας, καθώς και προωθώντας έμμεσα την άποψη ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκμεταλλεύονται και να ελέγχουν τις πράξεις του Θεού.

Ελπιδοφόρο μήνυμα προς ανθρωπότητα

Ο Θεός ως στοργικός Πατέρας επιθυμεί να έχουμε μια ζωή αφθονίας και ασφάλειας, χωρίς φόβο και περιπλάνηση. Γι’ αυτό ο Θεός μας καλεί να εισέλθουμε μέσα στο όμορφο φως της αγάπης Του, το οποίο εκφράζεται μέσω του Ιησού Χριστού (Κατά Ιωάννη 8:12) .

Στο βιβλίο της Αποκάλυψης παρουσιάζεται μια σειρά τριών καίριων μηνυμάτων για αυτούς που περιπλανιούνται στη σκοτεινή σύγχυση περί του χαρακτήρα του Θεού (Αποκάλυψη 14:6-12) .

Το πρώτο μήνυμα είναι η εξαγγελία του «αιώνιου ευαγγελίου» –τα αιώνια καλά νέα της πιστής αγάπης του Θεού- που εκφράστηκε με έναν απτό τρόπο μέσω του Χριστού.

Το μήνυμα του δεύτερου αγγέλου ενημερώνει την ανθρωπότητα ότι έχει πέσει η μυστηριώδης δύναμη που ελέγχει την ανθρωπότητα μέσω εκφοβισμού, εξαναγκασμού και της συνεχής προσπάθειας να μας αποσπάσει από τον Θεό.

«Έπεσε, έπεσε η Βαβυλώνα»

«Και ένας άλλος άγγελος ακολούθησε, λέγοντας: «Έπεσε, έπεσε η Βαβυλώνα, η μεγάλη πόλη· επειδή, από το κρασί τού θυμού της πορνείας της πότισε όλα τα έθνη» (Αποκάλυψη 14:8).

Στην Αγία Γραφή η Βαβυλώνα αντιπροσωπεύει τη δύναμη που έχει αποστατήσει εναντίων του Θεού ενώ ταυτοχρόνως μεταμφιέζεται ως η οδός προς την άφθονη ζωή και αθανασία.

Στο βιβλίο της Αποκάλυψης η Βαβυλώνα χρησιμοποιείται επίσης και ως σύμβολο για το σύστημα των έσχατων καιρών που θα εξαπατήσει και θα κυριεύσει τον κόσμο.

Η Βαβυλώνα των έσχατων καιρών

Από το δέκατο έβδομο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μπορούμε να αντλήσουμε άφθονα στοιχεία για να φτάσουμε σε μία λογική αναγνώριση της δύναμης που απαρτίζει τη Βαβυλώνα των έσχατων καιρών.

Πιο συγκεκριμένα, η Βαβυλώνα των έσχατων καιρών είναι:

  • Απόστατη εκκλησία: Η Βαβυλώνα απεικονίζεται με τον συμβολισμό μιας «μεγάλης πόρνης» (εδάφιο 1). Γνωρίζοντας ότι στην Αγία Γραφή ο λαός του Θεού συμβολίζεται με μία αγνή γυναίκα ή νύφη, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η «πόρνη» αντιπροσωπεύει την απόστατη εκκλησία.
  • Διεθνές θρησκευτικό σύστημα: Το γεγονός ότι η πόρνη «κάθεται επάνω στα πολλά νερά·» (εδάφιο 1), που συμβολίζουν «λαούς και πλήθη, και έθνη και γλώσσες» (εδάφιο 15), μας γνωστοποιεί ότι η απόστατη εκκλησία είναι ένα διεθνές θρησκευτικό σύστημα που περιλαμβάνει μεγάλα τμήματα του ανθρώπινου πληθυσμού.
  • Πολιτικό-θρησκευτικό σύστημα «Μαζί με την οποία πόρνευσαν οι βασιλιάδες της γης» (εδάφιο 2): Είναι μια εκκλησία που έχει εμπλακεί σε πολιτικές συμμαχίες για να επιτύξει τους τελικούς σκοπούς της. Παρακάτω, ο άγγελος δηλώνει στον Ιωάννη ότι «η γυναίκα που είδες, είναι η μεγάλη πόλη, που έχει βασιλεία επάνω στους βασιλιάδες της γης» (εδάφιο 18). Είναι μια εκκλησία που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως κρατική εξουσία και έχει κυριαρχήσει επάνω σε πολλούς βασιλείς κατά τη διάρκεια της ειδεχθούς πορείας της.
  • Βλασφημεί «Ήταν γεμάτη από ονόματα βλασφημίας» (εδάφιο 3). Ένας άνθρωπος βλασφημεί, σύμφωνα με τις Γραφές, όταν ισχυρίζεται ότι κατέχει τη θέση του Θεού (Κατά Ιωάννην 10:33) ή αξιώνει την εξουσία να συγχωρεί αμαρτίες (Μάρκον 2:7).
  • Βίαιη δύναμη: Ο απόστολος Ιωάννης αναφέρει ότι η πόρνη «είχε στο χέρι της ένα χρυσό ποτήρι, που ήταν γεμάτο από βδελύγματα και ακαθαρσίες τής πορνείας της» (εδάφιο 4). Συνεπώς, είναι μια εκκλησία που έχει διαπράξει τρομερές πράξεις κατά τη διάρκεια των παράνομων πολιτικών ελιγμών της. «Μεθούσε από το αίμα των αγίων, και από το αίμα των μαρτύρων τού Iησού» (εδάφιο 6).

Πολιτικό-θρησκευτικό σύστημα

Το μήνυμα του δεύτερου αγγέλου ανοίγει τα μάτια μας στο γεγονός ότι ένα δεδηλωμένο Χριστιανικό σύστημα, που έχει θεωρηθεί ως η μοναδική αληθινή παγκόσμια εκκλησία του Θεού, έχει στην πραγματικότητα προκαλέσει μία σκοτεινή σύγχυση στον κόσμο  σχετικά με Αυτόν, με την αυτοεξύψωσή της και χρησιμοποιώντας εξαναγκασμό, ακριβώς όπως και η Βαβυλώνα στο παρελθόν.

Βλέπουμε, επίσης, ότι αυτό το θρησκευτικό σύστημα έχει συνασπιστεί με ένα μεγαλύτερο πολιτικό σύστημα που περιλαμβάνει πολλά έθνη. Το μήνυμα του δεύτερου αγγέλου, όμως, μας πληροφορεί ότι η Βαβυλώνα των εσχάτων καιρών τελικά θα πέσει υπό το βάρος του κάλλους της αλήθειας για τον Θεό, που θα έρθει στο φως μέσω της διακήρυξης του ευαγγελίου.

Μοιάζει με τον Αρνίο αλλά συμπεριφέρεται σαν θηρίο

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή χριστιανική άποψη, ο αθεϊσμός δεν είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Η κακή θρησκεία είναι.

Ο λόγος είναι προφανής: πολλοί άνθρωποι στον κόσμο μας είτε υπηρετούν τον Θεό σαν σκλάβοι που καθοδηγούνται από φόβο, είτε Τον μισούν σαν να είναι ένα «άσπλαχνο τέρας». Και οι δύο περιπτώσεις είναι εξαιτίας του τρόπου που η κίβδηλη θρησκεία έχει παρερμηνεύσει τον χαρακτήρα Του.

Η Αγία Γραφή περιγράφει ξεκάθαρα την κακή θρησκεία γενικότερα, και συγκεκριμένα για την κακή χριστιανοσύνη, και μας δείχνει και το μέλλον της.

Το μήνυμα του δεύτερου αγγέλου φανερώνει πως θα «πέσουν» όλα τα κίβδηλα θρησκευτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης και της κακής χριστιανοσύνης, και καλεί τον καθένα από εμάς να βγούμε από τη σύγχυση και να βαδίσουμε προς τη διαφωτιστική αλήθεια της δόξας του Θεού, όπως αυτή αποκαλύπτεται στον Ιησού.

Παρόλα αυτά, η Βαβυλώνα (τα κίβδηλα θρησκευτικά συστήματα) δεν είναι απλώς και μόνο αυτό το μεγάλο και κακό πολιτικό σύστημα εκεί έξω. Ουσιαστικά βρίσκεται και μέσα μας.

Οι παγκόσμιες ανθρώπινες τάσεις για:

  • αυτό-εξύψωση στη θέση του Θεού,
  • αυτό-δικαίωση, παρά ανάπαυση στη δικαίωση της χάρης Του,
  • έλεγχο των συνανθρώπων μας με τακτικές εξαναγκασμού, αντί για παροχή ελευθερίας συνείδησης

είναι οι εκδηλώσεις του πνεύματος της Βαβυλώνας μέσα μας.

Με τη χάρη του Θεού ας ζήσουμε μια ζωή η οποία αντανακλά την αυτό-θυσιαστική, μη εξαναγκαστική, αγάπη του Θεού σε όλες τις σχέσεις μας.

Διάβασε επίσης:

Αμαρτία και η ηθική πτώση

Ο θυμός του Θεού

Πιοα είναι η γυναίκα ντυμένη με τον ήλιο;