Οκτώβριο 2010 εξερράγη το ηφαίστειο Μεράπι, το πλέον ενεργό ηφαίστειο στην Ινδονησία. Αν και οι εκρήξεις ήταν αναμενόμενες και οι αρχές είχαν ενημερώσει τους κατοίκους 36 άτομα έχασαν την ζωή τους τις πρώτες ημέρες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο φύλακας του ηφαιστείου Μ-μπα Μαριτζιάν («παππούς του βουνού»).

Η ιστορία του παρουσιάζει ενδιαφέρον. Στην Ινδονησία, κάτω από το πέπλο της επίσημης μουσουλμανικής θρησκείας συνυπάρχουν ακόμη οι αρχαίες παραδοσιακές δοξασίες που πιστεύουν σε πνεύματα της φύσης.

Σεβόμενη αυτές τις δοξασίες η τοπική κυβέρνηση διόρισε τον Μ-μπα Μαριτζιάν να είναι ο πνευματικός φύλακας του ηφαιστείου. Δουλειά του ήταν να προσφέρει προσφορές και προσευχές στα πνεύματα του Μεράπι, να λαμβάνει μηνύματα από αυτά για τυχόν εκρήξεις, και να προειδοποιεί του κατοίκους ανάλογα.

Πριν την πρόσφατη έκρηξη οι σεισμολόγοι έδωσαν εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Ο Μ-μπα Μαριτζιάν αρνήθηκε με το σκεπτικό ότι τα «πνεύματα» δεν του είχαν δώσει καμιά ένδειξη για επερχόμενη έκρηξη. Μερικοί «πιστοί» ακολούθησαν τη συμβουλή του και το αποτέλεσμα ήταν 36 νεκροί. Τον Μ-μπα Μαριτζιάν τον βρήκαν νεκρό σε στάση προσευχής προς το ηφαίστειο.

Το περιστατικό ίσως να μας φαινόταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό. Είναι δυνατόν να πιστεύουν οι άνθρωποι ακόμη στα «πνεύματα» του βουνού; Εν έτει 2010; Προτού όμως κατακρίνεις τους Ινδονήσιους ως ευκολόπιστους ή δεισιδαίμονες, ρίξε μια ματιά στην εφημερίδα σου ή κάνε μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο. Πόσες διαφημίσεις για μέντιουμ, αστρολόγους και άλλους παρόμοιους βρίσκεις; Αυτοί ίσως να μην λένε ότι επικοινωνούν με πνεύματα του βουνού, υποστηρίζουν όμως ότι έχουν πρόσβαση σε μεταφυσικές πηγές πληροφοριών και μπορούν να μας αποκαλύψουν το μέλλον, και δεν είναι λίγοι οι συμπατριώτες μας, ή πολίτες άλλων προοδευμένων Ευρωπαϊκών κρατών, που συρρέουν για να μάθουν το μέλλον τους.

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου και τις απόκρυφες ιστορίες του τύπου «Μαρία μου, τα πράγματα έγιναν ακριβώς όπως μου τα είπε το μέντιουμ» αυτοί οι τύποι το μέλλον δεν μπορούν να το προβλέψουν, όσα ευρώ και αν σπαταλήσουμε. Θυμάμαι μια έρευνα που έκανα πρόσφατα. Πολλά από τα πλέον γνωστά μέντιουμ στην αρχή του κάθε χρόνου βάζουν τις προγνώσεις τους για τη χρονιά στο διαδίκτυο. Στο τέλος της χρονιάς λοιπόν, έκανα μια σύντομη έρευνα να δω πόσες από αυτές τις προγνώσεις είχαν βγει αληθινές, εδώ βέβαια δεν μιλάμε για το μέντιουμ της γειτονιάς που από τη μια κοιτάει τα χαρτιά ή την γυάλινη σφαίρα και από την άλλη κοιτάει πόσα ευρώ ρίχνεις στο τασάκι, μιλάμε για μέντιουμ διεθνούς εμβέλειας με χιλιάδες φανατικούς οπαδούς. Το αποτέλεσμα της έρευνας μου; Το ποσοστό σωστών προβλέψεων ήταν ουσιαστικά μηδενικό. Οι μόνες προγνώσεις που είχαν βγει αληθινές ήταν κάποιες από αυτές που κινούνταν στη σφαίρα του πιθανού. Αν, για παράδειγμα, το μέντιουμ είχε πει ότι φέτος η Αγγλία θα έχει πολύ βροχερή άνοιξη, όντως βγήκε αληθινό αφού όπως γνωρίζουμε μια βροχερή άνοιξη είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο στην Αγγλία. Ή αν το μέντιουμ έλεγε ότι φέτος θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στην Ασία, ναι βγήκε αληθινό μιας και η Ασία έχει μεγάλους σεισμούς σχεδόν κάθε χρόνο. Πέρα από τέτοιες γενικόλογες προγνώσεις τα ποσοστά επιτυχίας (αυτών που έψαξα τουλάχιστον) ήταν μηδενικά. Χαρακτηριστική περίπτωση ενός πολύ φημισμένου μέντιουμ που έπειτα από πολλές άστοχες προβλέψεις χρόνων έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι σταματά προσωρινά τις προγνώσεις. Σαν τον Μ-μπα Μαριτζιάν υπόσχονται πολλά αλλά προσφέρουν ένα τίποτα.

Παρά τις συνεχείς αποτυχίες τους όμως, οι συμπατριώτες μας συνεχίζουν να ξοδεύουν τα λεφτά τους σ’ αυτούς. Γιατί; Ίσως είμαστε λαός ευκολόπιστος, μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Ίσως, αλλά νομίζω υπάρχει και μια βαθύτερη αιτία. Ως άνθρωποι αισθανόμαστε ευάλωτοι. Το μέλλον φέρνει μαζί του κάποια αβεβαιότητα. Υπάρχει λοιπόν βαθιά ριζωμένη στην καρδιά μας η επιθυμία να γνωρίζουμε το μέλλον. Ασυνείδητα μια τέτοια γνώση μας δίνει την εντύπωση ότι έχουμε πλέον τον έλεγχο της κατάστασης, γιατί η γνώση είναι δύναμη. Αν ξέρουμε το μέλλον, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε. Και έτσι συνεχίζουμε να ψάχνουμε για απαντήσεις.

Σε αντίθεση με τους κάθε είδους τσαρλατάνους που παίρνουν τα λεφτά των ανθρώπων με ψεύτικες υποσχέσεις, στέκεται ένα βιβλίο που έχει κάνει σωστές προβλέψεις κατ’ επανάληψη. Ο λόγος βέβαια για την Αγία Γραφή. Σκέψου τα ακόλουθα. Ο προφήτης Μιχαίας, γράφοντας γύρω στο 720 π.Χ. προφήτεψε σε ποια πόλη ακριβώς θα γεννιόταν ο Χριστός, τη Βηθλεέμ (Μιχαίας 5:2). Ο προφήτης Ιερεμίας γύρω στο 600 π.Χ. προφήτεψε (Ιερεμίας 50:40) ότι η Βαβυλώνα θα καταστρεφόταν και δεν θα ξαναχτιζόταν, όπως ακριβώς και έγινε. Μέχρι σήμερα η άλλοτε κραταιά Βαβυλώνα δεν έχει ξαναχτιστεί. Ο προφήτης Δανιήλ προφήτεψε γύρω στο 550 π.Χ. (Δανιήλ 8:21) για τον Αλέξανδρον «τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας» που θα κατέστρεφε την Περσική Αυτοκρατορία. Πράγματι, δυο αιώνες αργότερα ο Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος που ένωσε τις Ελληνικές πόλεις-κράτη υπό μια ηγεσία, τη δική του, και κατέκτησε την Περσική Αυτοκρατορία.

Οι παραπάνω πετυχημένες προφητείες είναι μόνο ένα μικρό δείγμα. Υπάρχουν δεκάδες άλλες παρόμοιες, για να μην πω εκατοντάδες. Και δεν μιλάνε μόνο για ιστορικά γεγονότα που ήδη έχουν εκπληρωθεί στο παρελθόν. Η Αγία Γραφή έχει πληθώρα προφητειών που μιλάνε με ακρίβεια για την εποχή μας, για το άμεσο και απώτερο μέλλον μας. Δεν το πιστεύεις; Ρίξε μια ματιά σε μερικές από τις πιο σημαντικές πατώντας εδώ. Και το καλύτερο; Η Αγία Γραφή δεν σε χρεώνει ούτε ένα ευρώ για τις πολύτιμες πληροφορίες που δίνει.

Η επιθυμία μας να γνωρίσουμε το μέλλον είναι έμφυτη μέσα μας. Κάποιοι την παραβλέπουν. Άλλοι προσπαθούν να την ικανοποιήσουν τρέχοντας σε μέντιουμ, αστρολόγους, στον Μ-μπα Μαριτζιάν. Κάποιοι όμως στρέφονται στην Αγία Γραφή και εκεί τελικά βρίσκουν τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που έχουν. Αν θέλεις να μάθεις και συ λοιπόν τι μέλλει γενέσθαι, μην χάνεις το χρόνο σου δεξιά και αριστερά. Ερεύνησε το ένα βιβλίο με τις πραγματικές απαντήσεις.