Κάποτε υπήρχε ένας εντελώς εγωκεντρικός βασιλιάς. Μεθυσμένος από την εξουσία του, το μόνο που σκεφτόταν ήταν το πόσο σπουδαίος ήταν.

Μια μέρα ο Θεός του χτυπά ένα καμπανάκι, δίνοντάς του ένα προφητικό όνειρο που αποκαλύπτει – δώστε προσοχή – τα μελλοντικά 2500 χρόνια ιστορίας! Η ιστορία αυτή καταγράφεται στον Δανιήλ κεφάλαια 2-4.

Στο όνειρό του ο βασιλιάς βλέπει ένα μεταλλικό άγαλμα ανθρώπου. Το κεφάλι του είναι χρυσό, το στέρνο και οι βραχίονες ασημένια, η κοιλιά και οι μηροί του χάλκινα, τα πόδια του από σίδερο και πηλό.

Ξαφνικά εμφανίζεται μία πέτρα που χτυπά το άγαλμα στα πόδια και το κάνει σκόνη . Ο προφήτης Δανιήλ, ένας αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα, ερμήνευσε το όνειρο του βασιλιά της Βαβυλώνας (Δανιήλ 2:36-45).

Η προφητεία

Η προφητεία που έλαβε ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσωρ, γραμμένη 600 χρόνια περίπου πριν την εποχή του Χριστού, προλογίζει την άνοδο και την πτώση τεσσάρων διαδοχικών αυτοκρατοριών και τη δημιουργία της νέας Ευρώπης.

Παρουσιάζει, δηλαδή, πειστικά στοιχεία ότι η Αγία Γραφή είναι υπερφυσικής προέλευσης. Ότι ουσιαστικά είναι εμπνευσμένη από τον Θεό.

Αυτά που προλέχθηκαν μέσα από το όνειρο αποτελούν ιστορικά γεγονότα: τη Βαβυλώνα διαδέχθηκε η Μηδο-περσία, την οποία διαδέχθηκε η Ελλάδα και μετά ακολούθησε η Ρώμη, η οποία διαιρέθηκε στα δέκα βασίλεια της Δυτικής Ευρώπης.

Η ακριβής εκπλήρωση των πρώτων πέντε σημείων του οράματος μας διαβεβαιώνει ότι θα εκπληρωθεί και η τελική προφητεία: «ο Θεός τού ουρανού θα σηκώσει μία βασιλεία, που δεν θα φθαρεί στον αιώνα» (Δανιήλ 2:44).

Πρόσωπο με πρόσωπο με έναν Θεό που γνωρίζει το μέλλον

Αυτή η εκπληκτική προφητεία μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με έναν Θεό που γνωρίζει το μέλλον. Με έναν Θεό που γνωρίζει και εμάς.

Γνωρίζει κάθε μια αδυναμία μας και κάθε μια αποτυχία μας. Και παρόλο που γνωρίζει τα πάντα για εμάς, μας αγαπά και λαχταρά να γίνει φίλος μας.

Όχι απλώς ένας στοργικός, χαλαρός φίλος, που θα επικροτεί την καταστροφική μας πορεία, αλλά ένας αληθινός φίλος που θα ταρακουνήσει τον εγωισμό μας.

Ακριβώς μια τέτοια συνάντηση με τον Θεό μεταμόρφωσε ριζικά την καρδιά του Ναβουχοδονόσωρ:

«Tώρα, εγώ ο Nαβουχοδονόσορας αινώ και υπερυψώνω και δοξάζω τον βασιλιά τού ουρανού· επειδή, όλα τα έργα του είναι αλήθεια, και οι δρόμοι του κρίση· και μπορεί να ταπεινώσει αυτούς που περπατούν μέσα στην υπερηφάνεια» (Δανιήλ 4:37).

Τώρα ο Θεός και ο βασιλιάς γίνονται φίλοι.

Η προφητεία της Αγίας Γραφής προσκαλεί και εμάς σε μια φιλία με τον Θεό, προσφέροντας μια λογική βάση ώστε να Τον εμπιστευτούμε.

Γερό θεμέλιο πίστης

Ο Χριστός εξηγεί τον σκοπό της προφητείας με αυτά τα λόγια:

«Kαι τώρα σάς το είπα πριν γίνει, για να πιστέψετε όταν γίνει» (Ιωάννη 14:29).

Σκοπός της Βιβλικής προφητείας είναι να μας δώσει ένα γερό θεμέλιο πίστης στον Θεό. Μέσω της προφητείας μας ψιθυρίζει, Μπορείτε να με πιστέψετε!

Ο Θεός, όμως, όχι μόνο γνωρίζει κάθε έναν από εμάς, αλλά επιθυμεί να Τον γνωρίσουμε και εμείς.

Να Τον Γνωρίσουμε…

Αναφερόμενος στον Θεό Πατέρα, ο Χριστός είπε: «Και αυτή είναι η αιώνια ζωή, το να γνωρίζουν εσένα τον μόνον αληθινό Θεό» (Ιωάννη 17:3).

Το ρήμα «γνωρίζω» αναφέρεται στην πολύ στενή και οικεία γνωριμία που υπάρχει σε μία σχέση και όχι μόνο στην αντικειμενική γνώση.

Ο Ιησούς Χριστός εμβαθύνει την ιδέα αυτή ζητώντας από Τον Πατέρα κάτι εντελώς αξιοθαύμαστο: «για να είναι η αγάπη, με την οποία με αγάπησες, μέσα τους, και εγώ μέσα σ’ αυτούς» (Ιωάννη 17:26).

Ο Θεός επιθυμεί να γνωστοποιηθεί, και μπορεί να γίνει γνωστός. Μας έχει εφοδιάσει με τις αλήθειες που αποκαλύπτονται στις Γραφές ώστε να μπορέσουμε να Τον γνωρίσουμε.

Διάβασε επίσης:

Το σφραγισμένο βιβλίο

Οι Προφητίες που εκπλήρωσε ο Χριστός

Οι 1260 ημέρες του Δανιήλ και της Αποκάλυψης