Αφού τελείωσε την ομιλία του ένας ιεροκήρυκας με θέμα «Γιατί πιστεύω στον Ιησού», τον πλησίασε ένας νέος και του είπε: «Η ομιλία σας σήμερα ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά ό,τι είπατε για τον Ιησού Χριστό, το αποδείξατε μόνο από τη Γραφή σας. Πείτε μου, αν ο Ιησούς πραγματικά έζησε σε αυτή τη γη, γιατί η ιστορία δεν Τον αναφέρει;»
«Αυτή είναι μια σωστή ερώτηση», απάντησε ο ιεροκήρυκας, καθώς γύρισε και κατέβασε αρκετά βιβλία, και συνέχισε: «Και βέβαια η ιστορία μιλάει για τον Ιησού Χριστό». «Αυτό θα ήθελα να το διαπιστώσω μόνος μου», απάντησε ο νέος.
Ιστορικά στοιχεία
«Εδώ υπάρχει η επιστολή 97 του βιβλίου 10 Επιστολές του Πλινίου του Νεωτέρου, Ρωμαίου ανθύπατου της Βιθυνίας, επαρχίας της Μικράς Ασίας. Ο Πλίνιος έγραφε στον αυτοκράτορα Τραϊανό αναφερόμενος στα γεγονότα της επαρχίας του. Κοίταξε, εδώ ζητάει συμβουλή πως να αντιμετωπίσει μια νέα αίρεση – τους Χριστιανούς. Μιλάει για τη γρήγορη εξάπλωσή τους και ότι ψέλνουν ύμνους που συνέθεσαν για τον αρχηγό τους, το Χριστό. Ο Πλίνιος έστειλε το γράμμα του γύρω στα 110 μ.Χ. Η επιστολή του Πλίνιου αποτελεί ιστορική απόδειξη για τον άνθρωπο Χριστό και για τη διάδοση της πίστης Του στην εποχή των αποστόλων».
Έκπληκτος ο νέος είπε: «Μιλήστε μου περισσότερο».
Καθώς ο ιεροκήρυκας φυλλομετρούσε ένα άλλο βιβλίο, πρόσθεσε: «Ένας μεγάλος ιστορικός, σύγχρονος του Πλίνιου, ήταν ο Τάκιτος. Στα Χρονικά του (βιβλίο 15, κεφάλαιο 44), μιλάει για το μίσος του Νέρωνα και για το διωγμό κατά των Χριστιανών στην εποχή που κάηκε η Ρώμη. Ο Τάκιτος εξηγεί ότι η λέξη Χριστιανός προέρχεται από το όνομα Χριστός. Αναφέρει ότι ο Ιησούς Χριστός, ο ιδρυτής της χριστιανικής θρησκείας είχε καταδικασθεί σε θάνατο από τον Πόντιο Πιλάτο, τον κυβερνήτη της Ιουδαίας, κατά τη βασιλεία του αυτοκράτορα Τιβερίου. Όλες αυτές τις λεπτομέρειες σχετικά με τα γεγονότα, τα ονόματα και τα τοπωνύμια ο Τάκιτος τις αναφέρει με την ίδια ακρίβεια που δίνεται και από τη Γραφή.»
«Πάτερ, δεν ήξερα ότι παρόμοια γεγονότα είναι καταχωρημένα στην Ιστορία», αναφώνησε ο νεαρός.
Και καθώς μιλούσαν, ο ιεροκήρυκας πρόσθεσε: «Θέλω να σημειώσω ότι γύρω στα 180 μ.Χ. ο Κέλσος έγραψε ένα βιβλίο επιτιθέμενος στους Χριστιανούς και επισημαίνοντας ότι ο Χριστιανισμός εκείνη την εποχή είχε γίνει υπολογίσιμη δύναμη. Αν αμφιβάλλετε ακόμη, θυμηθείτε ότι τα τέσσερα ευαγγέλια είναι εξίσου ιστορία, όπως και αυτά τα κοσμικά βιβλία.»
Αυτός ο νέος έφυγε πεπεισμένος ότι ο Ιησούς Χριστός είναι πραγματικά ιστορική μορφή.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τι σημασία έχει για την δικιά μας ζωή το γεγονός ότι η Ιησούς Χριστός έζησε ως άνθρωπος στη γη.
(Οι πληροφορίες για τα ανωτέρω ιστορικά στοιχεία βρίσκονται στα ακόλουθα βιβλία: Documents of the Christian Church, selected and edited by Henry Bettenson (London, Oxford University Press), Joseph Cullen Ayer, A Source Book for Ancient Church History (New York: Charles Scribner’s Sons), Origen: Contra Celsum, translated by Henry Chadwick (Cambridge: University Press), F.F. Bruce, The New Testament Documents: Are They Reliable? 5th ed., revised (Grand Rapids: William B. Eerdmans Publishing Co); and R.T. France, The Evidence for Jesus (Downers Grove, Illinois: InterVarsity Press)