Τα βιβλία του Δανιήλ και της Αποκάλυψης είναι χωρίς αμφιβολία τα πιο εντυπωσιακά προφητικά βιβλία. Οι προφητείες τους αποκαλύπτουν τον ρου της ιστορίας από την εποχή του προφήτη Δανιήλ μέχρι και την συντέλεια του κόσμου και ακόμη παραπέρα.

Οι προφητείες σε πρώτη ανάγνωση φαντάζουν δυσνόητες οπότε καλό είναι να βάλουμε γερά θεμέλια με μερικές από τις πιο βασικές προφητείες για να έχουμε ένα σταθερό υπόβαθρο που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις πιο δύσκολες. Ας αρχίσουμε λοιπόν με την προφητεία του Δανιήλ 2 που είναι και η πιο βασική.

Η προφητεία του Δανιήλ 2

 Στο Δανιήλ 2 διαβάζουμε για ένα όνειρο που είδε ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ και το οποίο ερμήνευσε ο Δανιήλ. Το όνειρο ήταν προφητικό. Ξεκινάει με τον βασιλιά Ναβουχοδονόσορ (Δανιήλ 2:37-38), δηλαδή γύρω στο 600 π.Χ., και τελειώνει με την Δευτέρα Παρουσία και την συντέλεια του κόσμου (Δανιήλ 2:44).

Η ιστορία του κόσμου λοιπόν απεικονίζεται με ένα άγαλμα φτιαγμένο από πέντε διαφορετικά υλικά που συμβολίζουν πέντε διαφορετικές περιόδους. Ας δούμε ποιες είναι.

Η προφητεία του Δανιήλ Β’

Χρυσό Κεφάλι = Βαβυλώνα = 605–539 π.Χ.
Αργυρό Στήθος = Μηδο-Περσία = 539-331 π.Χ.
Χάλκινη Κοιλιά = Ελλάς = 331-168 π.Χ.
Σιδερένια πόδια = Ρώμη = 158 π.Χ.-476 μ.Χ.
Κάτω πόδια από
Σίδερο και πηλό
= Διηρημένη Ευρώπη = 476 μ.Χ.-Δευτέρα Παρουσία