«Αυτά τα μίλησα σε σας, ώστε, ενωμένοι μαζί μου, να έχετε ειρήνη. Μέσα στον κόσμο θα έχετε θλίψη• αλλά, να έχετε θάρρος• εγώ νίκησα τον κόσμο»

(Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο 16:33).

Ίσως, τα πιο ρεαλιστικά και ταυτόχρονα παρήγορα λόγια που ακούστηκαν ή γράφηκαν ποτέ.

H ρεαλιστική πλευρά

Όσα είπε ο Ιησούς για τους μαθητές όλων των εποχών δεν είναι λόγια αόριστα, γενικόλογα και κενά. Έχουν μια συγκλονιστική πρακτική, ακριβώς γιατί λαμβάνουν υπόψη όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Ο Κύριός μας γνωρίζει, όσο κανένας άλλος, πως μέσα στο διάβα της ζωής μας θα συναντήσουμε πόνο, θλίψεις και δοκιμασίες και θα έρθουν στιγμές που μια ακατανόητη ταραχή και πίεση θα απειλούν με κατάρρευση το συναισθηματικό μας κόσμο.

Ωστόσο, δεν αρκείται απλώς στο να μας επισημαίνει το σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας, αλλά λαχταρά μέσα σε όλα αυτά να κάνουμε δική μας τη dική Του πρόταση, που είναι απείρως πιο πρακτική και συνάμα λυτρωτική από όλες τις φιλοσοφίες και τις θεωρίες αυτού του κόσμου.

Η προτροπή Του είναι να γνωρίσουμε την ειρήνη Του, όχι ως μια συγκεχυμένη θεολογική έννοια, αλλά ως ζωντανό βίωμα (να έχετε ειρήνη ενωμένοι μαζί Mου), που αυθόρμητα θα ξεχειλίζει από κάθε σκέψη, συναίσθημα, λόγο και πράξη μας, όταν ο Ιησούς Χριστός ζει μέσα μας.

Μόνο μια βαθιά, ολόθερμη και αμετακίνητη σχέση με τον Ιησού Χριστό είναι η ακλόνητη βάση για μια ζωή με αδιατάρακτη ειρήνη, μια ειρήνη που είναι ρεαλιστική, γιατί πηγάζει από τον Άρχοντα της Ειρήνης, τον δημιουργό Χριστό.

Ο Μόνος που μπορεί να δώσει ειρήνη

Μόνο ο Ένας, που δημιούργησε ειρήνη, μπορεί και να δώσει ειρήνη, χωρίς κανένα συμβιβασμό ή καμία έκπτωση.

Η άπειρη ειρήνη του Ιησού Χριστού σε καμία περίπτωση δε συνεπάγεται μια ζωή χωρίς προβλήματα, αλλά αυτό που σίγουρα συνεπάγεται είναι μια ζωή με ελευθερία και χαρά, ακόμα και μέσα στο καμίνι της δοκιμασίας.

Σε τελευταία ανάλυση, αυτό που αξίζει να κατανοήσουμε είναι ότι η χριστιανική ζωή δεν είναι απελευθέρωση από τις ταλαιπωρίες, αλλά απελευθέρωση μέσα στις ταλαιπωρίες.

Μια απελευθέρωση, που είναι εφικτή, όταν η καρδιά φλογίζεται από το πάθος της πίστης και της εμπιστοσύνης ότι ο Ιησούς Χριστός δεν υπάρχει περίπτωση να αποδειχθεί κατώτερος σε αγάπη ή δύναμη και από τις πιο μεγάλες μας προσδοκίες.

Ο Λυτρωτής Χριστός είναι ο αδιαμφισβήτητος Νικητής του πόνου, της θλίψης και του θανάτου (Εγώ νίκησα τον κόσμο).

Όσο πιο βαθιά το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τόσο πιο ουσιαστικά θα εμπειριστούμε την αγαλλίαση που επιθυμεί να δώσει στην ψυχή μας σε κάθε περίοδο της ζωής μας, αλλά και θα κατανοήσουμε τι σημαίνει να πιστεύεις και να αγαπάς έναν αδιαμφισβήτητο Θριαμβευτή.

Ας το συλλογιστούμε …

Δόθηκε ποτέ στον άνθρωπο πιο παρήγορη βεβαίωση από τον λόγο «να έχετε θάρρος• εγώ νίκησα τον κόσμο»;

Σήμερα κιόλας ας επιλέξουμε να ζήσουμε με τη Νίκη του Ιησού Χριστού μέσα μας και γύρω μας.

Ο ζωντανός Χριστός να είναι ο καθημερινός Σύμμαχος στις ζωές όλων μας.

Διάβασε επίσης:

Τι θέλει ο Θεός απο μας;

Ποιοι είναι οι Άγιοι;

Το Ευαγγέλιο