«Τι θέλει ο Θεός από εμάς;» αποτελεί μια από τις βασικότερες ερωτήσεις που αναζητάει απάντηση μέσα σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.
Θα περιμέναμε να βρούμε την απάντησή της στις θρησκευτικές ιεροτελεστίες που οι άνθρωποι όλων των αιώνων πρόσφεραν και ακόμη προσφέρουν στον Θεό.
Όμως η εκ διαμέτρου αντίθετες δοξασίες και πρακτικές που παρατηρούνται σε κάθε θρησκεία του κόσμου, ακόμα και ανάμεσα στα Χριστιανικά δόγματα, φανερώνουν ότι η ανθρωπότητα δυσκολεύεται αφάνταστα να κατανοήσει το τί θέλει ο Θεός από εμάς.
Η Προτεσταντική άποψη
Η Προτεσταντική άποψη, όπως εκφράζεται μέσα από τον τρόπο λατρείας και τις λειτουργίες τους, πλησιάζει έως ένα σημείο την σύγχρονη ζωή.
Κατά την άποψη αυτή, ο Θεός επιθυμεί όλοι οι πιστοί να Τον υμνούν ψάλλοντας μαζί, χωρίς να έχει κάποια προτίμηση στο είδος της μουσικής — το μουσικό ρεπερτόριο των Προτεσταντικών εκκλησιών εκτείνεται από ύμνους του 19ου αιώνα μέχρι τη σύγχρονη κάντρι και ροκ.
Ακόμη ενδιαφέρεται για την σωστή στάση του σώματος — κατά την διάρκεια της λατρείας τους συχνά αλλάζουν στάση, κάθονται, στέκονται, γονατίζουν ή στέκονται λικνίζοντας τα απλωμένα χέρια τους.
Επίσης ο Θεός ενδιαφέρεται για τα χρήματά τους — σε σχεδόν κάθε Προτεσταντική λατρεία υπάρχει κάποιο δοχείο που περνάει από κάθε πιστό για να μαζευτούν χρήματα.
Παρατηρούμε ότι εκεί ο Θεός επίσης επιθυμεί οι πιστοί του να γίνονται δέκτες μεγάλου όγκου πληροφορίας σχετικής με θρησκευτικά ζητήματα· το κήρυγμα είναι το κεντρικό στοιχείο της Προτεσταντικής λατρείας, και συνήθως αποτελείται από μια επεξήγηση ή μια εφαρμογή ενός χωρίου ή θέματος της Αγίας Γραφής.
Ρωμαιοκαθολικός τρόπος λατρείας
Καθώς παρατηρούμε τον Ρωμαιοκαθολικό τρόπο λατρείας μαθαίνουμε ότι ο Θεός προτιμά τη μουσική του εκκλησιαστικού οργάνου και επιθυμεί να ακούει ύμνους που ερμηνεύονται από χορωδίες.
Του αρέσει η τέχνη και ιδιαίτερα οι ζωγραφικοί πίνακες και τα αγάλματα άγιων ανθρώπων που έζησαν στο παρελθόν, και θέλει τους πιστούς να προσκυνούν και να φιλούν τις καλλιτεχνικές αυτές απεικονίσεις.
Ακόμη θέλει να ακούει έναν επαγγελματία της Εκκλησίας (ιερέα) να απαγγέλλει μια καθιερωμένη λειτουργία που συμπεριλαμβάνει σημαντικές συμβολικές κινήσεις του σώματός του.
Ο Θεός θέλει όλους τους οπαδούς Του να απαγγέλλουν σύντομες προσευχές και να τις επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά.
Επίσης, σύμφωνα με την Ρωμαιοκαθολική άποψη, φαίνεται ότι ο Θεός είναι λίγο αναποφάσιστος σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τον γάμο. Από τη μια μεριά, θέλει τον μέσο άνθρωπο να παντρεύεται και να μην χρησιμοποιεί μεθόδους αντισύλληψης, ώστε να γεννιούνται πολλά παιδιά.
Από την άλλη όμως, οι άνθρωποι που έχουν μια πολύ στενή σχέση μαζί Του ή εκτελούν κάποιο λειτούργημα στην εκκλησία Του δεν πρέπει να παντρεύονται ή να έχουν σεξουαλικές σχέσεις.
Ο Θεός θέλει να υπάρχει ένα ιεραρχικό σύστημα που πρέπει να ακολουθηθεί από τους πιστούς ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις ευλογίες Του (εξομολόγηση, πράξεις μετάνοιες, και άλλα θρησκευτικά μυστήρια).
Επίσης είναι πιθανότερο να απαντήσει στα αιτήματα των πιστών που υποβάλλονται διάμεσο των αγαπημένων φίλων του (αγίους) ή μέσω της μητέρας Του.
Το Ορθόδοξο σύστημα λατρείας
Στο Ορθόδοξο σύστημα λατρείας παρατηρούμε ότι ο Θεός αρέσκεται σε οτιδήποτε έχει σχέση με την Βυζαντινή εποχή — προτιμά την Βυζαντινή μουσική, την Βυζαντινή τέχνη και τις Βυζαντινές τελετουργίες.
Γενικότερα δεν Του αρέσουν οι αλλαγές και θέλει τα πράγματα να παραμένουν όπως ήταν στο παρελθόν.
Ακόμη θέλει τους επαγγελματίες κληρικούς Του να τελούν όλες τις τελετές και να ερμηνεύουν την λατρευτική μουσική, καθώς οι πιστοί τους παρακολουθεί σχεδόν αμέτοχοι.
Επίσης θέλει οι ιερείς να ντύνονται σαν βασιλιάδες κατά την εκτέλεση της λειτουργίας και να φορούν πένθιμα ρούχα στην καθημερινή ζωή τους.
Επιθυμεί οι πιστοί να Τον τιμούν, όπως επίσης και τους αγαπημένους Του φίλους που έχουν πεθάνει, ανάβοντας κεριά και κάνοντας μεγάλα ταξίδια σε εκκλησίες που έχουν τα λείψανά τους.
Ο Θεός θέλει τους ανθρώπους να απέχουν από τα αγαπημένα τους φαγητά, ακόμα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πριν συμμετάσχουν σε σημαντικές τελετές ή γιορτές.
Ο ιδανικός τρόπος ζωής για τους άνδρες είναι να κατοικούν σε έναν καταυλισμό όπου μένουν μόνο άνδρες που είναι πολύ αφιερωμένοι και ασχολούνταν συνεχώς με προσευχές και λειτουργίες.
Τι λέει η Αγία Γραφή;
Παραδόξως, πολλές από τις παραπάνω θρησκευτικές πράξεις δεν έχουν καμία σχέση με το παράδειγμα και την διδασκαλία της Αγίας Γραφής, που υποτίθεται ότι αποτελεί τη μόνη βάση διδασκαλίας και πρακτικής για όλα τα Χριστιανικά δόγματα.
Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Θεός στην πραγματικότητα θέλει να έχει μια στενή προσωπική σχέση με τον καθένα μας τώρα και για την αιωνιότητα (κατά Ιωάννην 15:15).
Θέλει να Του επιτρέπουμε να μας βοηθάει να νικούμε την αμαρτία, επειδή αυτή εμποδίζει την ανάπτυξη της σχέσης που επιθυμεί να έχει μαζί μας (Ησαΐας 59:2).
Όταν μαζευόμαστε για λατρεία θέλει όλοι μας να συμμετέχουμε χρησιμοποιώντας τις ικανότητας και τα χαρίσματα που μας έχει χορηγήσει, ώστε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον στο να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον Θεό περισσότερο (Α΄ Προς Κορινθίους 14:26).
Θέλει οι πιστοί να μελετάνε τον λόγο Του και να εφαρμόζουν τις διδασκαλίες του στη ζωή τους (Β΄ Τιμόθεο 3:16,17).
Επιθυμεί τους ανθρώπους να είναι γεμάτοι από αγάπη για τον συνάνθρωπό τους, ως απόδειξη της δικής Του αγάπης (Κατά Ιωάννην 13:34,35).
Θέλει τα παιδιά του να απλώνουν τα χέρια τους και να βοηθούν τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας (Ιάκωβος 1:27).
Και πάνω από όλα θέλει αυτοί που Τον γνωρίζουν ήδη να μοιράζονται την πίστη τους με τους συνανθρώπους τους για να μπορέσουν και άλλοι να Τον γνωρίσου (Κατά Ματθαίου 28:19,20).
Διάβασε επίσης: