Λίγα γνωρίζουμε για τους Μάγους που προσκύνησαν τον νεογέννητο Χριστό.

Στην Αγία Γραφή δεν αναφέρεται κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να σχηματίσουμε μια εικόνα για το ποιοι ήταν. Δεν αναφέρετε πόσοι ήταν, από πού προέρχονταν, πότε ήρθαν ούτε καν τα ονόματά τους.

Ποιοι ήταν οι μάγοι;

Μόνο μέσω της χριστιανικής παράδοσης μαθαίνουμε ότι οι μάγοι, οι πρώτοι αναζητητές του Σωτήρα μας, πιθανά ήταν τρεις και ονομάζονταν Μελχιώρ, Βαλτασάρ και Γασπάρ. Ίσως σήμερα μας φαίνεται παράλογο ότι Μάγοι ταξίδεψαν για να προσκυνήσουν τον Θεό. Θα ήταν πιο σωστό να τους ονομάζουμε σοφούς γιατί δεν ήταν μάγοι με την σημερινή σημασία της λέξης.

Από την παράδοση, τις ιστορικές πηγές και τη περιγραφή που υπάρχει στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι τρεις μάγοι προέρχονταν από ευγενείς οικογένειες, ήταν μορφωμένοι και πλούσιοι. Επίσης ήταν σύμβουλοι του βασιλιά τους, φιλόσοφοι και γνώστες των φυσικών επιστημών.

Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι προέρχονταν από μια ειδωλολατρική κοινωνία. Η επικρατούσα μορφή λατρείας σε εκείνα τα μέρη ήταν ο Ζωροαστρισμός, δηλαδή η ερμηνεία των γεγονότων μέσω της εξέτασης της διάταξης των ουράνιων σωμάτων. Έτσι πιθανών και οι τρεις σοφοί να ήταν ειδωλολάτρες και να αφιέρωναν πολύ χρόνο στη μελέτη των ουράνιων σωμάτων.

Μπορούμε να φανταστούμε τι συλλογίστηκαν όταν παρατήρησαν την εμφάνιση του νέου άστρου τη νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός. Πιθανά έψαξαν για εξηγήσεις στα γραπτά τους και τα επανεξέτασαν με ιδιαίτερη προσοχή. Η ερώτηση τους στο βασιλιά Ηρώδη «Πού είναι αυτός που γεννήθηκε, ο βασιλιάς των Ιουδαίων; Επειδή, είδαμε το αστέρι του στην ανατολή, και ήρθαμε για να τον προσκυνήσουμε» (Κατά Ματθαίον 2:2), μας φανερώνει ότι είχαν κάποια επαφή με τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης. Η ερώτηση τους μας φανερώνει επίσης ότι ήξεραν πως αυτός ο νέος βασιλιάς ήταν ανώτερος όλων και άξιος της προσκύνησής τους.

«Σκήπτρο από τον Ισραήλ»

Πολλοί θεολόγοι συμφωνούν ότι οι σοφοί γνώριζαν την προφητεία που είχε κάνει ο προφήτης Βαλαάμ εκατοντάδες χρόνια πριν, ενώ προσπαθούσε να καταραστεί τον λαό του Θεού. Ο Βαλαάμ, παρά τη θέλησή του, έδωσε μόνο ευλογίες στο λαό του Ισραήλ, μια από αυτές ήταν «αστέρι θα ανατείλει από τον Ιακώβ, και θα αναστηθεί σκήπτρο από τον Ισραήλ» (Αριθμοί 24:17).

Δεν ξέρουμε σε ποιες άλλες προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης είχαν πρόσβαση οι σοφοί της ανατολής. Πιθανά δεν γνωρίζανε περισσότερες, όπως φαίνεται από την επίσκεψη τους στο βασιλιά Ηρώδη. Ωστόσο, με το μυστηριώδεις αστέρι στο ουρανό και τις όσες γνώσεις είχαν για τον αληθινό Θεό, ξεκίνησαν ένα ταξίδι που θα τους άλλαζε τη ζωή.

Σπάνια υπολογίζουμε τη δυσκολία της απόφασης των σοφών να προσκυνήσουν προσωπικά τον Βασιλιά των Αιώνων. Το ταξίδι των 800-1500 χιλιομέτρων μέσω ερήμων και δύσβατων δρόμων δεν ήταν καθόλου εύκολο, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι είχαν όλες τις ανέσεις της εποχής. Ήταν ένα ταξίδι που απαιτούσε θάρρος και πίστη. Ήταν ένα ταξίδι μέσα από άγνωστους και συχνά επικινδύνους δρόμους με ένα αστέρι μόνο για οδηγό.

Ο σκοπός του ταξιδιού

Το ταξίδι των 800-1500 χιλιομέτρων ήταν ένα ταξίδι που έγινε μόνο για ένα λόγο – για να προσκυνήσουν το Θείο βρέφος που ήρθε «για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή. Δεδομένου ότι, ο Θεός δεν απέστειλε τον Υιό του στον κόσμο, για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος διαμέσου αυτού» (Κατά Ιωάννην 3:16). Να Τον προσκυνήσουν, να δούνε με τα μάτια τους τον Βασιλιά, η γέννηση του οποίου είχε αναγγελθεί εκατοντάδες χρόνια πριν.

Παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους η επιθυμία τους να προσκυνήσουν τον Βασιλιά των Αιώνων και η αναζήτηση τους για μια προσωπική εμπειρία μαζί του ανταμείφτηκαν. Το ταξίδι τους ξεκίνησε όταν ανταποκρίθηκαν στη καθοδήγηση του Θεού μέσω των σημείων που τους είχαν δοθεί.

Δεν ήξεραν το κάθε βήμα του ταξιδιού τους, δεν ήξεραν το τελικό προορισμό τους. Δεν ήταν εύκολο να ξεκινήσουν τις ετοιμασίες τους για το ταξίδι και να εξηγήσουν στους ανθρώπους γύρω τους για πιο λόγο διακινδυνεύουν τη ζωή τους ακολουθώντας ένα αστέρι. Ούτε είχαν πολλούς ακόλουθους. Ωστόσο, τελικά γνώρισαν τον Χριστό.

Το δικό μας ταξίδι

Ένα παρόμοιο ταξίδι, γεμάτο με ευλογίες, είναι διαθέσιμο και για μας. Σήμερα μπορεί να μην έχουμε ένα φωτεινό αστέρι για να μας καθοδηγήσει αλλά έχουμε τον Χριστό που μας λέει ότι είναι «το φως τού κόσμου· όποιος ακολουθεί εμένα, δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως της ζωής» (Κατά Ιωάννην 8:12).

Δεν έχουμε μόνο μερικές προφητείες αλλά μια ολόκληρη Άγια Γραφή που μας αποκαλύπτει το Ποιος είναι ο Θεός μας και μας προσκαλεί να Τον γνωρίσουμε προσωπικά. Ίσως δεν θα έρθουν άγγελοι στο ύπνο μας για να μας προειδοποιήσουν για τους κινδύνους αλλά έχουμε την υπόσχεση ενός πιστού Θεού ότι Αυτός ξέρει τα «δικά του» και δεν θα αφήσει κανέναν να χαθεί (Κατά Ιωάννην 10).

Με όλα αυτά τα δεδομένα στη διάθεση μας πως θα πορευτούμε; Οι σοφοί της ανατολής πορεύτηκαν για να γνωρίσουν τον Βασιλιά των Αιώνων.

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και εμείς το ταξίδι μας για να Τον γνωρίσουμε προσωπικά;

Διάβασε επίσης:

Είμαι Χριστιανός. Τι ακριβώς σημαίνει;

Συμβαίνουν θαύματα την εποχή μας;

Το μυστικό της επιτυχίας