Ο απλούστερος ορισμός του Χριστιανού είναι: Χριστιανός είναι κάθε οπαδός του Ιησού Χριστού. Αλλά ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός;

Σύντομη ιστορία της ζωής του Χριστού

Ιστορικά, ο Ιησούς ήταν ένας άνθρωπος που γεννήθηκε στην Βηθλεέμ της Παλαιστίνης περίπου το 4 π.Χ. Οι γονείς του ήταν η Μαρία, μια νεαρή κοπέλα, και ο σύζυγός της ο Ιωσήφ, ένας ξυλουργός από την Ναζαρέτ της Ρωμαϊκής επαρχίας της Γαλιλαίας.

Αφού έγινε 30 ετών ο Ιησούς βαπτίστηκε, συγκέντρωσε δώδεκα μαθητές και ξεκίνησε μια δημόσια διακονία διδασκαλίας και θαυμάτων για τα επόμενα τρεισήμισι έτη.

Οι διδασκαλίες του συχνά προκάλεσαν σύγκρουση με τους θρησκευτικούς ηγέτης, οι οποίοι τελικά δωροδόκησαν έναν από τους μαθητές Του και αυτός τον πρόδωσε.

Αφού τον συνέλαβαν, τον οδήγησαν στο Εβραϊκό δικαστήριο, το οποίο Τον παρέδωσε με την σειρά του στις Ρωμαϊκές αρχές.  Το τέλος του ήταν να κρεμαστεί σε έναν ξύλινο σταυρό.

Ο Ιησούς υποστήριξε ότι αποτέλεσε την εκπλήρωση των Εβραϊκών προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης που αναφέρονταν στον Μεσσία (σωτήρας).

Οι προφητείες αυτές, μαζί με την διδασκαλία του Ιησού και τους μαθητές Του που βρίσκουμε στα κείμενα της Καινής Διαθήκης, αποτελούν το θεμέλιο της Χριστιανικής πίστης.

Τι πιστεύουν οι περισσότεροι Χριστιανοί;

Μολονότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά Χριστιανικά δόγματα, καθένα με κάποια ιδιαίτερη διδασκαλία, οι περισσότεροι  Χριστιανοί πιστεύουν τα παρακάτω:

 • Υπάρχει μόνο ένας Θεός από την «αρχή» της αιωνιότητα, ο οποίος δημιούργησε το σύμπαν, τη γη και τον άνθρωπο. Υπάρχει ένας μυστηριώδης «διαχωρισμός» του Θεού σε τρία πρόσωπα, οι Χριστιανοί ονομάζουν αυτά τα πρόσωπα «Άγια Τριάδα», που αποτελείται από τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, ως μία οντότητα τον ένα Θεό.
 • Ο Υιός (Ιησούς) υπήρχε πριν από την γέννηση Του σε αυτόν τον κόσμο. Ακόμη και τα τρία «πρόσωπα» της Τριάδας συμμετείχαν στην δημιουργία του κόσμου.
 • Ο Ιησούς, έγινε άνθρωπος με έναν θαυμαστό τρόπο: γεννήθηκε από την Μαρία ενώ αυτή ήταν ακόμα παρθένα.
 • Ο Ιησούς έζησε μια ζωή, χωρίς καμία «αμαρτία». Η αμαρτία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της Χριστιανικής πίστης. Η αμαρτία είναι η ρήξη της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό, και το αποτέλεσμα της είναι ο θάνατος. Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι οι πρώτοι άνθρωποι που δημιουργήθηκαν από τον Θεό αμάρτησαν, και κάθε άνθρωπος, εκτός από τον Ιησού, έχει αμαρτήσει και συνεπώς έχει καταδικαστεί σε θάνατο.
 • Στην Αγία Γραφή περιγράφονται δύο είδη θανάτου. Ο θάνατος του σώματος αποκαλείται «ύπνος». Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι στο τέλος του κόσμου όλοι οι άνθρωποι θα αναστηθούν, θα υπάρξει μια κρίση, και όποιος βρεθεί ένοχος λόγω της αμαρτίας θα πεθάνει τον δεύτερο θάνατο, και δεν θα υπάρξει καμία άλλη ευκαιρία για να ξαναζήσει (σε καμία μορφή ύπαρξης).
 • Όταν ο Ιησούς πέθανε στον Σταυρό, υπέστη και τον πρώτο και το δεύτερο θάνατο συγχρόνως. Αλλά επειδή δεν είχε αμαρτήσει, και είναι Θεός, ο δεύτερος θάνατός Του μπορεί να «λογαριαστεί» ως ο θάνατος εκείνων που πιστεύουν σε Αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πιστοί δεν θεωρούνται πια ένοχοι λόγω αμαρτίας.
 • Οι άνθρωποι που πιστεύουν στην θυσία του Ιησού για την συγχώρεση των αμαρτιών τους, θα ανακηρυχθούν αθώοι στην τελική κρίση και θα τους χορηγηθεί αιώνια ζωή.
 • Ο Ιησούς αναστήθηκε την τρίτη ημέρα, μετά τον θάνατό του, και παρέμεινε στην γη ως αναστημένος για 40 ημέρες. Οι μαθητές Του και εκατοντάδες άλλοι έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της ανάστασής Του. Οι διηγήσεις τους βρίσκονται στην Αγία Γραφή.
 • Στο τέλος των 40 ημερών ο Ιησούς αναλήφθηκε στον ουρανό (το «μέρος» στο οποίο κατοικούν ο Θεός και οι άγγελοι). Από τότε ο Ιησούς προσπαθεί συνεχώς να ελκύσει τους ανθρώπους με την αγάπη Του, για να τους σώσει από τον δεύτερο θάνατο.
 • Ο Θεός έστειλε το Άγιο Πνεύμα (το οποίο είναι επίσης Θεός) για να μένει με τους ανθρώπους και να τους καθοδηγεί προς την αληθινή πίστη. Αν προσκληθεί θα κατοικήσει μέσα τους και θα αλλάξει τον χαρακτήρα τους, για να γίνει όμοιος με τον δικό Του.
 • Στο τέλος του κόσμου ο Ιησούς θα επιστρέψει στη γη για δεύτερη φορά (η «Δευτέρα Παρουσία»), θα σώσει εκείνους που πιστεύουν σε Αυτόν, και θα τερματίζει την ηγεμονία της αμαρτίας. Τελικά θα ιδρύσει την ορατή βασιλεία Του (η αόρατη βασιλεία έχει ιδρυθεί κιόλας και αποτελείτε από όλους τους πιστούς) και οι πιστοί θα ζήσουν μαζί Του στον αιώνα σε ένα τέλειο σύμπαν.

Τι άραγε σημαίνει να είσαι οπαδός Του;

Το να είναι κάποιος Χριστιανός δεν σημαίνει ότι απλά πιστεύει σε ορισμένα γεγονότα σχετικά με την ύπαρξη του Θεού και την διακονία του Ιησού Χριστού όπως τα παραπάνω.

Στην πραγματικότητα κανένας μας δεν μπορεί να πιστεύει αληθινά, αν το Άγιο Πνεύμα δεν ενεργήσει στην καρδιά του, επομένως η πίστη είναι ένα δώρο από τον Θεό.

Καθώς διαβάζεις τα παρακάτω, αν αναγνωρίσεις ότι υπάρχει κάτι που δεν το αποδέχεσαι ακόμα, τότε ζήτησέ Του να σε βοηθήσει να το πιστέψεις:

 • Πρώτα πρέπει να αποδεχθώ την άποψη του Θεού για την ζωή μου, ότι είναι εκτός ελέγχου, και να Του ζητήσω να με βοηθήσει.
 • Έπειτα αναγνωρίζω ότι με τον τρόπο που ζω έχω απομακρυνθεί από τον Θεό, και αυτή η αμαρτωλή κατάστασή μου αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημά μου. Πρέπει να αναγνωρίσω ότι έχω αμαρτήσει και είμαι προσωπικά υπεύθυνος, (δεν έχει σημασία σε ποιο περιβάλλον μεγάλωσα ή ποιοι με παρέσυραν στο να απομακρυνθώ απ’ τον Θεό). Είμαι ένοχος και αξίζω να λάβω την ποινή της αμαρτίας που είναι ο αιώνιος θάνατος.
 • Λυπάμαι για τις αμαρτίες μου, όχι επειδή θα τιμωρηθώ, αλλά εξαιτίας τη ζημιάς που προκάλεσαν στους άλλους και στον ίδιο τον Θεό.
 • Αναγνωρίζω ότι δεν μπορώ να ζήσω μια ζωή σύμφωνα με το θέλημα του Θεού από μόνος μου, λόγο των ανθρώπινων αδυναμίες μου. Η μόνη ελπίδα μου είναι ο Θεός. Αν δεν με σώσει, θα συνεχίζω να βλάπτω τον εαυτό μου και τους συνανθρώπους μου.
 • Πιστεύω ότι ο Ιησούς υπέφερε και πέθανε για τις αμαρτίες μου. Αποδέχομαι ότι η ζωή Του και ο θάνατός Του «λογαριάζονται» δικά μου. Μέσω αυτών ο Θεός θεωρεί ότι δεν αμάρτησα ποτέ.
 • Ζητώ από τον Θεό να είναι Κύριος (κυρίαρχος) της ζωής μου, και αφιερώνω την ζωή μου στο να Τον ακολουθώ και να ζω με ένα τρόπο σύμφωνο με το θέλημά Του, μέσω της δικής Του δύναμης.
 • Αναγγέλλω δημόσια την καινούρια μου ζωή και πίστη μέσω της τελετής του βαπτίσματος — συμβολικά η παλαιά μου ζωή «πεθαίνει», «θάβομαι» στο νερό και «ανασταίνομαι» στην καινούργια ζωή καθώς αναδύομαι από το νερό.
 • Ζητώ και λαμβάνω την παρουσία του Θεού (το Άγιο Πνεύμα) στη ζωή μου.
 • Γίνομαι μέλος μιας Χριστιανικής κοινότητας (εκκλησίας). Συμμετέχοντας σε αυτήν, όλοι οι πιστοί, υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον στην πίστη και μοιραζόμαστε την πίστη μας με άλλους που δεν έχουν πιστέψει ακόμη.
 • Ενδυναμώνω την Χριστιανική μου πίστη μέσω της προσευχής, της μελέτης της Αγίας Γραφής, της συναναστροφής με άλλους πιστούς και της μαρτυρίας της πίστης μου με τους συνανθρώπους μου.
 • Προσπαθώ να μάθω περισσότερα για το πως, ο Θεός, θέλει να ζήσω, και ζητάω τη δύναμή Του ώστε να ζω σε αρμονία με το θέλημά Του. Συμπεριλαμβανομένου το να δείχνω έμπρακτα την μεταμέλεια μου σε ανθρώπους που έχω βλάψει μέσω της αμαρτωλής μου συμπεριφοράς.

Υπάρχουν και άλλες σημαντικές διαστάσεις της Χριστιανικής ζωής, αλλά οι παραπάνω αποτελούν την βάση της.

Το άρθρο «Πως Μπορώ να Γίνω Χριστιανός;» μπορεί να σε βοηθήσεις με την πρακτική εφαρμογή τους.

Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις μαζί μας αν θα ήθελες να γνωρίσεις κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις ένας «ζωντανός» Χριστιανός.