Ολόκληρη η αφήγηση της Αγίας Γραφής οδηγεί σε ένα μοναδικό μελλοντικό σημείο ύστατης ομορφιάς -o Χριστός θα επιστρέψει να παραλάβει την εκκλησία Του ως την αιώνια νύφη Του.
Τα αρχαία χρόνια στον Ισραήλ όταν ένας άντρας ήταν ερωτευμένος με μία γυναίκα και ήθελε να την παντρευτεί, καταπιανόταν με μια σειρά γαμήλιων εθίμων.
Πρώτα ξεκινούσε η φάση της «ρομαντικής πολιορκίας» της τότε εποχής, όπου με σεβασμό θα επικοινωνούσε με τη γυναίκα με τέτοιο τρόπο ώστε να την ελκύσει προς εκείνον και να διακρίνει αν το ενδιαφέρον ήταν αμοιβαίο.
Αφού την είχε προσελκύσει, ξεκινούσε η φάση του δεσμού, μιας αποκλειστικής σχέσης μεταξύ τους, στην οποία καλλιεργούνταν η αγάπη του ενός για τον άλλον.
Στη συνέχεια, μετά την πρόταση γάμου, ο άντρας άφηνε την αγαπημένη του και επέστρεφε στο σπίτι των γονιών του, παρηγορώντας την με την υπόσχεση της σύντομης επιστροφής του και τη διαβεβαίωση ότι έφευγε μονάχα για να ετοιμάσει ένα μέρος για εκείνη στο σπίτι του πατέρα του.
Με την ολοκλήρωση της οικίας του καινούριου ζευγαριού ο νυμφίος επέστρεφε στο πατρικό της νύφης όπου πραγματοποιούταν η τελετή του γάμου και ύστερα την έφερνε στο σπίτι που είχε προετοιμάσει.
Η είσοδος της νύφης στο σπίτι του γαμπρού αποτελούσε το σπουδαιότερο σημείο του εορτασμού και σηματοδοτούσε την αρχή της ζωής τους μαζί.
Ο πολιορκητής αγαπημένος
Σε διάφορα σημεία στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός απεικονίζεται ως ο πολιορκητής αγαπημένος και φέρελπις σύζυγος του λαού της διαθήκης Του (Ησαΐας 54:5, Ιεζεκιήλ 16:4-8, Ωσηέ 2:19-20).
Ωστόσο, το Άσμα Ασμάτων είναι το πιο αποκαλυπτικό κείμενο ως προς το είδος και το βάθος της αγάπης του Χριστού για την εκκλησία Του.
Εδάφιο προς εδάφιο, εκφράσεις πιστής αγάπης ανταλλάσσονται μεταξύ του Σολομώντα και της μέλλουσας νύφης του, της Σουλαμίτιδας.
Περιγράφουν τις αρετές και τις ομορφιές ο ένας του άλλου με λυρική δεξιότητα, φιλοφρονούν ο ένας τον άλλον με ευφορία και επιθυμούν με πόθο να βρεθούν μαζί.
Εκεί που σκεφτόμασταν ότι αυτό είναι ακόμη ένα από τα ανόητα άσματα αγάπης του κόσμου μας και αναρωτιόμασταν γιατί βρίσκεται στην Αγία Γραφή, στην κορύφωση του τραγουδιού της Σουλαμίτιδας προς τον αγαπημένο της του λέει:
«Βάλε με, σαν σφραγίδα, επάνω στην καρδιά σoυ, σαν σφραγίδα επάνω στoν βραχίoνά σoυ· επειδή, η αγάπη είναι ισχυρή σαν τον θάνατo· η ζηλoτυπία σκληρή σαν τον άδη· oι φλόγες της είναι φλόγες φωτιάς, μια oρμητικότατη ανάφλεξη. Πoλλά νερά δεν μπoρoύν να σβήσoυν την αγάπη, oύτε πoτάμια μπoρoύν να την πνίξoυν· αν κάπoιoς δώσει όλα τα υπάρχoντα τoυ σπιτιoύ τoυ για την αγάπη, θα τα καταφρoνήσoυν oλoκληρωτικά» (Άσμα Ασμάτων 8:6-7).
Το τραγούδι της Σουλαμίτιδας μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πιο βαθιά μορφή αγάπης που είναι γνωστή στους ανθρώπους είναι αυτή που υπάρχει μεταξύ της νύφης και του νυμφίου.
Πεθαίνοντας στον σταυρό, ο Χριστός αποκάλυψε ότι μας αγαπά με μια ποιότητα αγάπης που είναι πιο δυνατή από τον θάνατο και την οποία καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να τη σβήσει (Προς Ρωμαίους 8:38-39).
«Θα ελκύσω»
Η προσφώνηση του Χριστού ως «νυμφίο» από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στέλνει ένα πολύ βαθύ μήνυμα για το είδος της αγάπης του Θεού προς την ανθρωπότητα υπό το πρίσμα του γαμήλιου σκηνικού (Κατά Ιωάννην 3:29).
Ο Χριστός, ο ουράνιος νυμφίος, ενανθρωπίστηκε για να μπορεί να είναι ανάμεσα μας χωρίς να έχουμε εμείς την αίσθηση ότι μας κατακλύζει και υπερισχύει πάνω μας με τις θείες του ιδιότητες (Προς Φιλιππησίους 2:5-7). Ενανθρωπίστηκε για να νιώθουμε πώς είμαστε ίσοι.
Η αγάπη και αποδοχή που έδειχνε ο Ιησούς προς όλους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας Του έλκυε μεγάλα πλήθη. Η επίγεια ζωή του Ιησού Χριστού είναι απόδειξη από μόνη της ότι ο Θεός προσεγγίζει την «νύφη» Του με σεβασμό ώστε να μπορέσει να εκφράσει την αγάπη Του με πιο έμπρακτο και απτό τρόπο που υπάρχει (Προς Εφεσίους 5:25-33).
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ιησού Χριστό, ο σκοπός όλων αυτών των πράξεων του Θεού είναι ένας – να ελκύσει τον κάθε έναν από μας προς τον Εαυτό του (Κατά Ιωάννην 12:32).
Ο Θεός δεν θέλει να μας πιέσει, να μας εξαναγκάσει ή να απαιτήσει να ανταποκριθούμε στην αγάπη Του για μας. Θέλει να μας ελκύσει
Αυτή είναι η γλώσσα της αγάπης.
Ο Νυμφίος επιστρέφει!
Λίγο αφού ανακοίνωσε ο Χριστός την πρόθεσή του να ελκύσει την ανθρωπότητα σε Αυτόν μέσω της έκθεσης της αγάπης Του στον Γολγοθά, είχε μια συζήτηση με τους μαθητές Του στην οποία επικαλέστηκε ορισμένα γαμήλια έθιμα της κουλτούρας τους:
«Aς μη ταράζεται η καρδιά σας· πιστεύετε στον Θεό, και σε μένα πιστεύετε. Στο σπίτι τού Πατέρα μου υπάρχουν πολλά οικήματα· ειδάλλως, θα σας έλεγα· πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο. Και αφού πάω και σας ετοιμάσω τόπο, έρχομαι πάλι, και θα σας παραλάβω κοντά σε μένα, για να είστε και εσείς, όπου είμαι εγώ» (Κατά Ιωάννην 14:1-3).
Ο Χριστός θα επιστρέψει στη Γη για έναν λόγο: επειδή μας αγαπά βαθιά, παράφορα και ένθερμα, και επιθυμεί να περάσει την αιωνιότητα σε μια στενή σχέση συντροφικότητας μαζί μας. Η δεύτερη έλευση του Χριστού θα είναι το μεγάλο αποκορύφωμα της ανθρώπινης ιστορίας και η απόλυτη γαμήλια ολοκλήρωση της πιστής αγάπης του Χριστού για την εκκλησία Του.
Διάβασε επίσης:
Η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού
Που θα ζήσουμε στην αιωνιότητα;
Μόνο οι Χριστιανοί θα σωθούνε;