Τα ιερά κείμενα της Αγίας Γραφής μαρτυρούν για τον Χριστό «τον οποίο ο Θεός ανέστησε, λύνοντας τις ωδίνες τού θανάτου, δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατόν να κρατιέται απ’ αυτόν» (Πράξεις Αποστόλων 2:24). Τίποτα δεν μπορούσε να εμποδίσει την ανάσταση του Ιησού!

Γιατί, όμως, ήταν αδύνατο ο θάνατος να Τον κρατήσει;

Για να απαντηθεί η ερώτηση αυτή χρειάζεται να κατανοήσουμε την απευθείας σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ αμαρτίας και θανάτου:

  • «Επειδή, ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος» (Προς Ρωμαίους 6:23).
  • «…και η αμαρτία, μόλις εκτελεστεί, γεννάει τον θάνατο» (Ιακώβου 1:15).
  • «Επειδή, εκείνοι που ζουν σύμφωνα με τη σάρκα, φρονούν αυτά που ζητάει η σάρκα· ενώ, εκείνοι που ζουν σύμφωνα με το Πνεύμα, αυτά που ζητάει το Πνεύμα. Για τον λόγο ότι, το φρόνημα της σάρκας είναι θάνατος· ενώ, το φρόνημα του Πνεύματος, ζωή και ειρήνη. Επειδή, το φρόνημα της σάρκας είναι έχθρα στον Θεό» (Προς Ρωμαίους 8:5-7).

Εδώ, όπως και στα άλλα κείμενα της Αγίας Γραφής, βλέπουμε πως «ο νόμος τού Πνεύματος της ζωής, που είναι στον Ιησού Χριστό» είναι σε αντίθεση με «τον νόμο της αμαρτίας και του θανάτου» (Ρωμαίους 8:2).

Η αμαρτία

Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πως η αμαρτία είναι νόμος, μία πρακτική «δράσης – αντίδρασης» που καταστρέφει, και όχι μια αυθαίρετη απαρίθμηση συμπεριφορών που έχουν απαγορευθεί από έναν αυταρχικό Θεό.

Η ίδια η αμαρτία είναι ουσιαστικά καταστροφική, επειδή η αμαρτία είναι από τη φύση της αντίθετη στην αγάπη, που σημαίνει ότι η αμαρτία είναι αντίθετη στις θεμελιώδεις λειτουργίες της ζωής όπως ο Θεός τις σχεδίασε να λειτουργούν.

Ως τέτοια, η αμαρτία, αν της επιτραπεί να ολοκληρώσει την πορεία της, οδηγεί στον θάνατο, τον δεύτερο θάνατο!

Ο Σωτήρας μας ο Ιησούς Χριστός

Στο γράμμα του προς τους πιστούς στην Ρώμη ο απόστολος Παύλος εξηγεί ότι ο Χριστός «…κατέκρινε την αμαρτία στη σάρκα» (Προς Ρωμαίους 8:3).

Δηλαδή, ο Ιησούς Χριστός κατέκτησε την αμαρτία χωρίς να αμαρτάνει ο ίδιος, συνεχίζοντας στην πιστή αγάπη για εμάς με κάθε τίμημα για Εκείνον. Γι’ αυτό θριάμβευσε έναντι του θανάτου.

Πιο αναλυτικά, διαβάζουμε στις Γραφές πως ο Ιησούς Χριστός:

  • «Έγινε μέτοχος» στην αμαρτία της ανθρωπότητας (Προς Εβραίους 2:14-15)
  • Γεύτηκε (βίωσε) θάνατο για χάρη κάθε ανθρώπου (Προς Εβραίους 2:9)
  • «Κατήργησε τον θάνατο» μέσω της θυσίας Του και «αφετέρου δε έφερε σε φως τη ζωή και την αφθαρσία διαμέσου τού ευαγγελίου» (Β’ Τιμοθέου 1:10)
  • Από εκεί και πέρα έχει «τα κλειδιά του άδη και του θανάτου» (Αποκάλυψη 1:18)
  • Λόγω της νίκης του Χριστού ο δεύτερος θάνατος δεν έχει πια εξουσία πάνω σε κανέναν που θα εμπιστευθεί τη ζωή του στον Θεό (Αποκάλυψη 2:11, 20:6).

Ο θάνατος είναι ένας ηττημένος εχθρός! Η ανάσταση Του είναι η απόδειξη αυτής της νίκης. Ο Χριστός είναι ο νικητής και είναι προνόμιό μας να λάβουμε τα απίστευτα οφέλη της κατάκτησής Του.

Η συγκλονιστική αλήθεια

Ο Χριστός, με τον θάνατό Του στον σταυρό, έδειξε την συγκλονιστική αλήθεια – ο Θεός αγαπά κάθε ένα από εμάς περισσότερο από την ίδια Του την ύπαρξη!

Με τη δύναμη αυτής της αγάπης ο Χριστός κατέκτησε την αμαρτία και τον θάνατο εκ μέρους μας.

Λόγω της ανάστασης του Χριστού, η ανάσταση και η αιώνια ζωή όλων των ακολούθων Του είναι εξασφαλισμένη: «Προσέξτε, ένα μυστήριο λέω προς εσάς· όλοι μεν δεν θα κοιμηθούμε, όλοι όμως θα μεταμορφωθούμε, σε μία στιγμή, σε χρόνο ενός ανοιγοκλεισίματος του ματιού, στην έσχατη σάλπιγγα· επειδή, θα σαλπίσει, και οι νεκροί θα αναστηθούν άφθαρτοι, κι εμείς θα μεταμορφωθούμε. Επειδή, πρέπει τούτο το φθαρτό να ντυθεί αφθαρσία, και τούτο το θνητό να ντυθεί αθανασία. Όταν τούτο το φθαρτό ντυθεί αφθαρσία, και τούτο το θνητό ντυθεί αθανασία, τότε θα πραγματοποιηθεί ο λόγος, που είναι γραμμένος: ‘Καταβροχθίστηκε ο θάνατος με νίκη’» (Α’ Κορινθίους 15:51-54).

Η σκέψη ότι ο Θεός εκτιμά τη ζωή μου περισσότερο από τη δική Του είναι άκρως απίστευτη!

Διάβασε επίσης:

Η κληρονομιά των νικητών

Αναγέννηση – Ένας καινούριος εαυτός σου

Θάνατος, ο έσχατος εχθρός της ανθρωπότητας