Ολόκληρη η Παλαιά Διαθήκη αποτελεί την υπόσχεση που δίνει ο Θεός να συνεχίσει να αγαπά την έκπτωτη ανθρωπότητα ανεξαρτήτως το κόστος.

Από την άλλη, η Καινή Διαθήκη παρουσιάζει τις ενέργειες του Θεού για την εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης μέσω της ζωής και του θανάτου του Ιησού.

Τη στιγμή που ο Αδάμ και η Εύα πίστεψαν στο ψέμα του Σατανά για τον χαρακτήρα του Θεού, έπαψαν να εμπιστεύονται τον Δημιουργό τους και έπεσαν στην αμαρτία.

Ο Θεός αμέσως πήρε την πρωτοβουλία να τους αναζητήσει και να τους υποσχεθεί τη σωτηρία τους από τον εχθρό:

«Kαι ο Kύριος ο Θεός κάλεσε τον Aδάμ, και του είπε: Πού είσαι; Kαι εκείνος είπε: Άκουσα τη φωνή σου στον παράδεισο, και φοβήθηκα, επειδή είμαι γυμνός· και κρύφτηκα. Kαι ο Θεός είπε σ’ αυτόν: Ποιος σου φανέρωσε ότι είσαι γυμνός; Mήπως έφαγες από το δέντρο, από το οποίο σε πρόσταξα να μη φας;» (Γένεση 3:9-11).

Η χάρη Του

Οι ερωτήσεις του Θεού στη Γένεση 3:9-11 μας παρουσιάζουν μια όμορφη απεικόνιση της καρδιάς του Θεού που ξεχειλίζει από χάρη.

Φυσικά και γνώριζε ακριβώς που βρίσκονταν ο Αδάμ και η Εύα. Ενώ ήταν κρυμμένοι στους θάμνους, θα μπορούσε να εμφανιστεί ακριβώς δίπλα τους, να τους ακουμπήσει στον ώμο και να τους τρομάξει. Δεν το έκανε όμως.

Θα μπορούσε να έρθει στον κήπο της Εδέμ, φωνάζοντας λόγια καταδίκης. Δεν το έκανε όμως. Θα μπορούσε άμεσα να τους εξολοθρεύσει. Δεν το έκανε όμως.

Αντιθέτως, πλησιάζει με αγάπη και ενδιαφέρον, παίρνοντας την πρωτοβουλία για επικοινωνία, ρωτώντας αφοπλιστικές, ωστόσο διερευνητικές, ερωτήσεις για να αποκαλύψει ότι δεν επιθυμεί το κακό τους, παρόλο που  το ψέμα που είχαν πιστέψει για Εκείνον κινούσε μέσα τους την προσμονή για κάτι αντίστοιχο.

Η αρχική υπόσχεση

Στη συνέχεια ο Θεός, απευθυνόμενος στον Σατανά, προφέρει αυτό που οι μελετητές αποκαλούν την πρώτη υπόσχεση του ευαγγελίου:

«και θα στήσω έχθρα ανάμεσα σε σένα και στη γυναίκα, και ανάμεσα στο σπέρμα σου και στο σπέρμα της· αυτό θα σου συντρίψει το κεφάλι, και εσύ θα του λογχίσεις τη φτέρνα του» (Γένεση 3:15).

Δώστε προσοχή σε μερικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στην υπόσχεση:

  • Έχθρα: Παρόλο που ο άνθρωπος αμάρτησε, ο Θεός θα εμφύτευε μέσα του μια αίσθηση εχθρότητας απέναντι στο κακό, μια επιθυμία για δικαιοσύνη, μια κλίση να αντισταθεί στο κακό και να αποζητήσει την αποκατάσταση της αρχικής αθωότητας. (Κατά Ιωάννην 1:9, Προς Ρωμαίους 7:14-15, 23).
  • Σπέρμα: Ο Θεός θα φέρει τη σωτηρία στον κόσμο με τη μορφή ενός ιδιαίτερου ανθρώπινου σπέρματος (απόγονου), στον Οποίο η υποσχόμενη εχθρότητα θα λάβει πλήρη μορφή και θα οδηγήσει σε μια μοναδική και σταθερή κατάκτηση του Σατανά. (Κατά Ιωάννην 14:30, Προς Γαλάτας 3:16, Προς Εβραίους 1:9, 2:14, Α’ Ιωάννην 3:8).
  • Κεφαλή: Η περικοπή αναφέρει «θα σου συντρίψει το κεφάλι». Το σπέρμα της γυναίκας θα υποτάξει τον Σατανά εκ μέρους της ανθρωπότητας. (Κατά Ιωάννην 12:31-32, Προς Κολοσσαείς 2:15).
  • Φτέρνα: Παρόλα αυτά, στη διαδικασία σύντριψης της κεφαλής του Σατανά ο Σωτήρας θα τραυματιστεί. (Ησαΐας 53:4-6, Κατά Ματθαίον 26:38, 27:46).

Υπόσχεση – ανάδειξη του χαρακτήρα του Θεού

Από την αρχική κιόλας υπόσχεση στη Γένεση 3:15, οι Γραφές ξεδιπλώνουν τον χαρακτήρα και την αποστολή του Μεσσία, προσθέτοντας στην πορεία λεπτομέρειες και εμβαθύνοντας τη γνώση.

Ο Μωυσής προείπε ότι ο Μεσσίας θα έρθει στον κόσμο ως προφήτης και ως θυσία για την αμαρτία (Δευτερονόμιο 18:15, Λευιτικό 4:32).

Ο βασιλιάς Δαβίδ είπε ότι ο Μεσσίας θα υποβληθεί σε τρομερή κακοποίηση και εγκατάλειψη (Ψαλμοί 22 και 88).

Ο προφήτης Ησαΐας Τον περιέγραψε ως ένα βασανισμένο υπηρέτη και έναν μη βίαιο επαναστάτη που θα έθετε σε τροχιά ένα ασταμάτητο κίνημα δικαιοσύνης (Ησαΐας 42 και 53).

Προφήτης με προφήτη, όραμα με όραμα, σύμβολο με σύμβολο, ψαλμός με ψαλμό, ολόκληρη η Παλαιά Διαθήκη μιλούσε για το μυστήριο του Μεσσία που θα ερχόταν να αποκαλύψει τη λυτρωτική αγάπη του Θεού προς την ανθρωπότητα και κατ’ αυτό τον τρόπο να ξεσκεπάσει το πρώτο ψέμα του Σατανά που ειπώθηκε για τον χαρακτήρα του Θεού (Γένεση 3:1-5).

Υπόσχεση αποκατάστασης σχέσεων

Το πιο συγκλονιστικό και όμορφο σημείο ολόκληρης της Παλαιάς Διαθήκης είναι ότι ο Θεός, τόσο βαθιά, τόσο παθιασμένα, τόσο ανιδιοτελώς αγαπά κάθε έναν από εμάς που είναι πρόθυμος να αποκαταστήσει τη σχέση μαζί μας με κάθε τίμημα για Εκείνον.

Και το τίμημα ήταν μεγάλο. Η εκούσια θυσία του Ιησού στον σταυρό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο Θεός είναι πιστός στη σχέση Του με όλους, όποιο και αν είναι το τίμημα για Εκείνον.

Η υπόσχεση δόθηκε!

Η υπόσχεση εκτελέστηκε!

Αυτή είναι συνοπτικά η Αγία Γραφή.

Ιησούς Χριστός – η εκπλήρωση των υποσχέσεων του Θεού

Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός μας λέει: σε αγαπώ με μία πιστή, ασταμάτητη αγάπη που δεν θα απογοητεύσει ποτέ. Στην Καινή Διαθήκη ο Θεός εκδηλώνει την αλήθεια της αγάπης Του με την ζωή, τον θάνατο και την ανάσταση του Ιησού.

Όταν ο απόστολος Παύλος βλέπει τον Ιησού, λέει: «Επειδή, όλες οι υποσχέσεις τού Θεού είναι σ’ αυτόν το Nαι, και σ’ αυτόν το Aμήν, προς δόξαν τού Θεού μέσα από μας» (Β’ Προς Κορινθίους 1:20).

Με άλλα λόγια, ό, τι υποσχέσεις έδωσε ο Θεός στους προφήτες, τις εκπλήρωσε μέσω του Ιησού. Ό, τι είπε ο Θεός ότι θα έκανε, το έχει κάνει.

Η αγάπη Του έχει αποδειχθεί αξιόπιστη, πιστή και αληθινή. Μπορούμε να Τον εμπιστευτούμε γιατί έχει αποδείξει πως είναι αξιόπιστος.

Διάβασε επίσης:

Η ώρα της έλευσης Του

Πως εμφανίστηκε ο Σατάνας;

Ο σκοπός της Βιβλικής προφητείας