Να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε. Από όλες τις επιθυμίες μας, αυτή είναι η πιο διαρκής και επίμονη. Ασυναίσθητα, χωρίς να μας το πει κανείς, όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε δημιουργηθεί για πιστές, φερέγγυες σχέσεις. Η καρδιά μας τροφοδοτείται από μία άσβεστη λαχτάρα για επαφή, διαπροσωπικές σχέσεις, και το αίσθημα ότι κάπου ανήκουμε. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή υπάρχει ένας απλός και βαθυστόχαστος λόγος για αυτό. Ως υπάρξεις δημιουργημένες σύμφωνα με την «εικόνα» του Θεού, έχουμε σχεδιαστεί να δίνουμε και να λαμβάνουμε  αγάπη (Γένεση 1:27, Α’ Ιωάννη 4:16). Είναι αυτό που μας ορίζει ως ανθρώπινα όντα.

Άλλο ένα λογικό συμπέρασμα είναι ότι ένας Θεός ανιδιοτελούς αγάπης, που δημιούργησε υπάρξεις κατά την εικόνα Του, θα ήταν εκ φύσεως επικοινωνιακός, από τη στιγμή που η επικοινωνία είναι έμφυτη στην υγιή λειτουργία της αγάπης.

Θα περιμέναμε ότι ένας Θεός αγάπης εκ φύσεως θα επιθυμούσε να γίνει γνωστός σε εκείνους που δημιούργησε.

Ο Ιησούς Χριστός

Ο Ιησούς Χριστός, ο ενσαρκωμένος Θεός, αγγίζει την καρδιά του θέματος λέγοντας:

«Δεν σας λέω πλέον δούλους, επειδή ο δούλος δεν ξέρει τι κάνει ο κύριός του· εσάς, όμως, σας αποκάλεσα φίλους, επειδή όλα όσα άκουσα από τον Πατέρα μου, σας τα φανέρωσα» (Ιωάννη 15:15).

Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ, αντιμέτωποι με το πιο απίστευτο πράγμα που φανταστήκαμε ποτέ: το πιο ισχυρό Πρόσωπο σε ολόκληρο το σύμπαν, ο μοναδικός Θεός, δεν επιθυμεί να μας κατακυριεύσει με τη δύναμή Του, αλλά επιθυμεί να μας προσεγγίσει μέσω της επικοινωνίας, φανερώνοντάς μας τον Εαυτό Του.

Ο λόγος της ύπαρξης της αγίας Γραφής

Η Αγία Γραφή, κάνει τον τολμηρό ισχυρισμό ότι είναι το μέσον επικοινωνίας του Θεού (Β’ Τιμοθέου 3:16).

Θυμηθείτε, όμως, τα λόγια του Χριστού: σκοπός της επικοινωνίας Του μαζί μας είναι η φιλία.

Η Αγία Γραφή δεν έχει σκοπό να ασκήσει καταναγκαστική εξουσία πάνω στη λογική μας και να απαιτήσει τυφλή συμμόρφωση. Αντιθέτως, η Αγία Γραφή υποστηρίζει ότι είναι το μέσο για να αποκαλύψει ο Θεός την αγάπη Του και να ανοίξει το δρόμο για να Τον γνωρίσουμε.

Αναφερόμενος στα λόγια των ανθρώπων ο Χριστός αναφέρει: «από το περίσσευμα της καρδιάς μιλάει το στόμα του» (Λουκά 6:45). Παρομοίως, αν η Αγία Γραφή είναι ο λόγος του Θεού, τότε προσδοκούμε να βρούμε μέσα της την αποκάλυψη της καρδιάς του Θεού.

Η Ουσιώδης αλήθεια για τον χαρακτήρα του Θεού

Η Αγία Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού και έχει υπέρτατη αξία. Ο θησαυρός που ανακαλύπτουμε μέσα στον Λόγο του Θεού είναι η απείρως πολύτιμη εμπειρία γνωριμίας μας με τον Θεό, η προσωπική μας ανακάλυψη της όμορφης αγάπης Του.

Η αγάπη του Θεού είναι η μοναδική αλήθεια, που προσδιορίζει κάθε άλλη αλήθεια, διότι η αλήθεια δεν αποτελεί έναν κατάλογο γεγονότων, αλλά ένα σύνθετο σύνολο που ζωγραφίζει το χαρακτήρα του Θεού.

Εφόσον η κεντρική πραγματικότητα του χαρακτήρα του Θεού είναι η αγάπη, έπεται ότι όλη η αλήθεια είναι, απλά και μοναδικά, η αποκάλυψη της αγάπης του Θεού.

Συνεπάγεται λοιπόν, ότι κάθε αληθινό δόγμα αποκαλύπτει κάποια διάσταση της αγάπης του Θεού και μπορούμε να είμαστε εξ ίσου βέβαιοι ότι κάθε διδαχή που αντικρούει την αγάπη του Θεού είναι εξ ορισμού ψευδής.

Με την προϋπόθεση ότι «ο Θεός είναι αγάπη» έχουμε τη βασική εξίσωση για να υπολογίσουμε όλη την αλήθεια.

Ένας Θεός που μας γνωρίζει και μπορούμε να Τον γνωρίσουμε

Ολόκληρη η Αγία Γραφή, από τη Γένεση ως την Αποκάλυψη, είναι η αποκάλυψη του χαρακτήρα του Θεού.

Αποκαλύπτει την καρδιά του Θεού, το πως σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Κάθε ιστορία, προφητεία και δόγμα της Γραφής μας προσκαλεί σε μια προσωπική σχέση με τον Θεό, διαβεβαιώνοντάς μας ότι αξίζει να γνωρίσουμε τον Θεό, επειδή «ο Θεός είναι αγάπη».

Κάθε πρωί ξυπνάμε και ζούμε. Σίγουρα ασχολούμαστε με πράγματα όπως η εκπαίδευση, καριέρα, υλικές ανέσεις και περιπετειώδεις εμπειρίες.

Βαθιά μέσα μας όμως γνωρίζουμε ότι έχουμε δημιουργηθεί για κάτι περισσότερο, κάτι απίστευτο, εκπληκτικό και ασυνήθιστο.

Αυτό το περισσότερο είναι η σύνδεση με τον Δημιουργό μας. Η γνωριμία μας μαζί Του είναι το πιο ουσιώδες πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, και κάνοντας αυτό όλα τα υπόλοιπα βρίσκουν τη θέση τους στη ζωή μας.

Διάβασε επίσης:

Είναι η Αγία Γραφή αληθηνή;

Ο Λόγος του Θεού

Η ώρα της έλευσης Του