Πόσα θα έδινες για ένα καλό βιβλίο; 10 ευρώ; 20 ευρώ; 100 ευρώ; Σίγουρα όχι παραπάνω. Υπάρχει όμως ένα βιβλίο για το οποίο άνθρωποι πλήρωσαν πολύ περισσότερα, πλήρωσαν το ύψιστο τίμημα, τη ζωή τους! Ακούγεται απίστευτο; Και όμως είναι αληθινό.
Διωγμοί
Στην μεσαιωνική Ευρώπη η κατοχή και ανάγνωση της Αγίας Γραφής τιμωρούνταν μέχρι και με θάνατο! Οι Βαλτένσιοι, για παράδειγμα, μια κοινότητα πιστών που άνθισε στα βουνά της βόρειας Ιταλίας είχαν ως στόχο να μεταφράσουν την Αγία Γραφή στις σύγχρονες γλώσσες (τότε υπήρχε μόνο στα λατινικά) και να την μοιράζουν στον κόσμο. Όχι μικρό επιχείρημα καθώς δεν υπήρχαν ούτε υπολογιστές ούτε γραφομηχανές ούτε τυπογραφεία οπότε κάθε αντίγραφο γινόταν με το χέρι! Αυτοί οι πιστοί άνθρωποι μοίραζαν το λόγο του Θεού σε όσους ενδιαφέρονταν και αν κάποιος τους πρόδιδε το πλήρωναν συχνά με τη ζωή τους. Μάλιστα η εκκλησίας της Ρώμης οργάνωσε σταυροφορίες ολόκληρες για να τους καταστρέψει.
Στην Πυρά!
Ο Ουίλιαμ Ουίκλιφ, Άγγλος θεολόγος του 16ου αιώνα, έκανε σκοπό της ζωής του να μεταφράσει την Αγία Γραφή στα Αγγλικά, και γι’ αυτό, μετά από κυνηγητό που κράτησε χρόνια, τον συνέλαβαν και τον έκαψαν στην πυρά! Τι είναι αυτό που οδήγησε ανθρώπους, άλλους να σκοτώσουν, και άλλους να δώσουν τη ζωή τους γι’ αυτό το βιβλίο;
Τι είναι λοιπόν;
Τι βιβλίο είναι λοιπόν αυτό; Όλοι μας φαντάζομαι έχουμε ακούσει για την Αγία Γραφή. Αλλά πόσοι ξέρουμε πραγματικά τι είναι; Αν κρίνω από μερικές προσωπικές εμπειρίες, θα έλεγα πως λίγοι. Θυμάμαι μια γυναίκα που μου είπε ότι έχει Αγία Γραφή στο σπίτι της και μου δείχνει τον Βίο του Άγιου Φανούριου ή τον συνομιλητή που μου είπε ότι η Αγία Γραφή βρίθει από ανθελληνισμό και όταν του ζήτησα να μου αναφέρει ένα παράδειγμα έμεινε ουσιαστικά σιωπηλός.
Αγία Γραφή
Η Αγία Γραφή είναι γνωστή με διάφορα ονόματα. Οι περισσότεροι Έλληνες την ονομάζουμε Αγία Γραφή, ή απλά Γραφή. Το όνομα αυτό απαντάται στα λόγια του ίδιου του Χριστού και ήταν ένα από τα ονόματα που χρησιμοποιούσαν και τότε.
Βίβλος
Άλλοι την αποκαλούν Βίβλο. Αυτό το όνομα είναι λιγότερο γνωστό και ίσως φαντάζει ξένο. Αλλά είναι ελληνικότατο. Στα παράλια του Λιβάνου υπήρχε μια εμπορική πόλη, η Γκαμπάλ, που οι Έλληνες ονόμαζαν Βίβλο. Από εκεί έκαναν εισαγωγές παπύρου που, ως γνωστόν, ήταν το «χαρτί» της εποχής. Οι Έλληνες λοιπόν ταύτισαν την πόλη Βίβλο με τους πάπυρους και έτσι οι συλλογές παπύρων ονομάστηκαν βιβλία. Η Αγία Γραφή ήταν φυσικά το κατεξοχήν βιβλίο για τους πρώτους Έλληνες Χριστιανούς οπότε έγινε γνωστή ως Βίβλος, «Το Βιβλίο» δηλαδή.
Ένα Βιβλίο για σένα!
Άλλοι πάλι αποκαλούν την Αγία Γραφή, Ευαγγέλιο, δηλαδή, «καλά νέα». Βέβαια, ίσως σκεφτείς ότι στη σημερινή εποχή της επιστήμης και της τεχνολογίας ένα παλιό βιβλίο όπως η Αγία Γραφή είναι εκτός εποχής. Διαφωνώ. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η Αγία Γραφή είναι το κατεξοχήν βιβλίο για τον σύγχρονο άνθρωπο επειδή απαντάει στα ερωτήματα που στριφογυρίζουν στην καρδιά μας. Δεν με πιστεύεις; Διάβασε τις παρακάτω δέκα ενότητες και βγάλε μόνος σου συμπέρασμα. Φίλε/η μου η Αγία Γραφή είναι το βιβλίο του Θεού για σένα!
Διάβασε επίσης:
Αγία Γραφή – Απίστευτη Αρμονία