«Τι γνώμη έχετε για εκείνη τη γυναίκα/τον άντρα που ισχυρίζεται πως είναι προφήτης, της οποίας/του οποίου τα μηνύματα είναι στο YouTube;» είναι μια ερώτηση που πια ακούγεται αρκετά συχνά.

Τι ωθεί τους ανθρώπους στο να ισχυρίζονται πως έχουν λάβει προφητικά μηνύματα από τον Θεό;

Πιο σημαντικό ωστόσο για κάθε έναν από μας είναι το ερώτημα «Πώς μπορώ να αξιολογήσω αν κάποιος έχει πράγματι λάβει προφητικά μηνύματα από τον Θεό; Και αν κάποιος έχει λάβει τέτοια μηνύματα, αυτό τον καθιστά απαραίτητα προφήτη;»

«Να δοκιμάζετε τα πνεύματα»

Από την μια, πρέπει να έχουμε στο νου μας πως ο Θεός επικοινωνεί μαζί μας μέσω προφητών. Σχετικά με το προφητικό λόγο ο απόστολος Παύλος μας προειδοποίησε «Tο Πνεύμα να μη το σβήνετε· προφητείες να μη τις εξουθενείτε. Όλα να τα εξετάζετε, το καλό να κατέχετε» (Α’ Προς Θεσσαλονικείς 5:19-21).

Η προειδοποίησή του μας υπενθυμίζει πως κάνουμε μεγάλο λάθος εάν αγνοούμε το αληθινό προφητικό μήνυμα, είτε αυτό που μας έχει δοθεί από τους παλιούς προφήτες, είτε αυτό που ο Θεός θέλει να δώσει στους ανθρώπους του των τελευταίων ημερών.

Από την άλλη, ο Χριστός ο ίδιος μας προειδοποίησε για την εμφάνιση των ψευδοπροφητών: «Προσέχετε δε από τους ψευδοπροφήτες, που έρχονται σε σας με ενδύματα προβάτων, από μέσα όμως είναι αρπακτικοί λύκοι» (Κατά Ματθαίον 7:15).

Σύμφωνα με τον Χριστό, ο στόχος των ψευδοπροφητών είναι να παραπλανήσει των κόσμο σχετικά με τα κίνητρα του Θεού και τις αρχές της βασιλείας του Θεού (Κατά Ματθαίον 24: 24).

Αντιλαμβανόμενος το σπουδαίο ρόλο των αληθινών προφητών και ταυτόχρονα τον κίνδυνο των ψευδοπροφητών, ο απόστολος Ιωάννης μας δίνει μια σπουδαία και ξεκάθαρη συμβουλή: «Αγαπητοί, να μη πιστεύετε σε κάθε πνεύμα, αλλά να δοκιμάζετε τα πνεύματα αν είναι από τον Θεό· επειδή, πολλοί ψευδοπροφήτες έχουν βγει στον κόσμο» (Α’ Ιωάννου 4: 1).

Εκπλήρωση των προφητειών ως δοκιμασία της διάκρισης

Ποια είναι τότε τα γνωρίσματα του αληθινού προφήτη του Θεού;

Στην Αγία Γραφή φαίνεται πως η εμφάνιση ψευδοπροφητών δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στη σύγχρονη εποχή.

Είχαν εμφανιστεί και στο Ισραήλ την εποχή του Ιερεμία (Ιερεμίας 14: 14).

Ο Θεός είχε παροτρύνει τους ανθρώπους εκείνης της περιόδου να χρησιμοποιούν το «φίλτρο» των εκπληρωμένων προφητειών ως δοκιμασία για την διάκριση των προφητών: «όταν εκπληρωθεί o λόγoς τoύ πρoφήτη, τότε θα γνωριστεί o προφήτης, ότι αληθινά τoν απέστειλε o Kύριoς» (Ιερεμίας 28:9, Δευτερονόμιο 18: 21-22).

Πρέπει να κρατήσουμε στο νου μας ότι η υπηρεσία του προφήτη περιλαμβάνει πολλά παραπάνω από τη πρόβλεψη του μέλλοντος. Επίσης, υπάρχει και η υπό όρους προφητεία, που σημαίνει ότι μια αλλαγή των όρων ή των σχέσεων μπορεί και να σημαίνει αλλαγή και στο προβλεπόμενο μέλλον (δείτε Ιερεμίας 18:7-10) όπως έγινε στη περίπτωση της προφητείας του Ιωνά για την καταστροφή της Νινευή.

Η συνοχή του προφητικού μηνύματος

Ένα σύστημα αποκαλυμμένων θεμελιωδών αληθειών συγκροτείται από μια σειρά σχετικών προφητειών. Το ίδιο Πνεύμα αποκάλυψε όλα τα προφητικά μηνύματα που βρίσκονται στον Κανόνα (Β’ Προς Τιμοθέου 3: 16).

Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε νέο μήνυμα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τις αλήθειες που αποκαλύφθηκαν προηγουμένως: «αν δεν μιλoύν σύμφωνα μ’ αυτό τoν λόγo, σίγoυρα δεν υπάρχει φως μέσα τoυς» (Ησαΐας 8: 20).

Ο ίδιος ο Χριστός επικαλείται «τα γραμμένα για τον εαυτό του σε όλες τις γραφές» (Κατά Λουκάν 24: 27) του παρελθόντος για να δείξει ότι το μήνυμά Του ως προφήτης και η θυσία Του ως Μεσσίας ήταν αληθή και ότι οι προφητείες εκπληρώθηκαν με τον σωστό τρόπο.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι προοδευτική, νέα πράγματα αποκαλύπτονται καθώς περνά ο χρόνος. Μεταγενέστεροι προφήτες προσθέτουν σκέψεις και λεπτομέρειες σε αυτά που έχουν αποκαλυφθεί από προηγούμενους προφήτες, αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορεί μια νέα ενορατικότητα να αντιφάσκει με τις παλαιότερες αποκαλύψεις.

Η ζωή του μηνυτή

Ενώ είναι αλήθεια πως αυτό που είναι σημαντικό είναι το μήνυμα και όχι ο μηνυτής και πως οι προφήτες είναι απλοί άνθρωποι με όλα τα ελαττώματά και τους περιορισμούς τους, αλλά ο Χριστός μας καλεί να κοιτάμε και τον καρπό που φέρει ένας υποτιθέμενος προφήτης ενώ κρίνουμε την αυθεντικότητά του.

Μας είπε πως «θα τους γνωρίσετε από τους καρπούς τους· μήπως μαζεύουν σταφύλια από αγκάθια ή σύκα από τριβόλια; Έτσι, κάθε καλό δέντρο κάνει καλούς καρπούς· ενώ το σαπρό δέντρο κάνει κακούς καρπούς. Δεν μπορεί ένα καλό δέντρο να κάνει κακούς καρπούς ούτε ένα σαπρό δέντρο να κάνει καλούς καρπούς. […] Επομένως, από τους καρπούς τους θα τους γνωρίσετε..» (Κατά Ματθαίον 7:16-20)

Αν και καμιά φορά παίρνει χρόνο, κάποια στιγμή ένας «λύκος άρπαγας» θα δείξει τα δόντια του μέσα από το ταπεινό «ένδυμα προβάτου».

Λοιπά γνωρίσματα του αληθινού προφήτη

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των αποστόλων κάθε αληθινός προφήτης μετά την ενσάρκωση του Χριστού θα:

  • είναι επικεντρωμένος στο Χριστό,
  • ομολογεί τη διπλή φύση Του (ανθρώπινη και θεϊκή),
  • υψώνει τη θυσία Του για την ανθρωπότητα.

Άλλα γνωρίσματα του αληθινού προφήτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • τη χρονική φύση των μηνυμάτων τους (Β’ Βασιλέων 6: 10-12),
  • τη πρακτική φύση των μηνυμάτων (δεν είναι αφηρημένα ή γενικευμένα),
  • τον καρπό που φέρουν στη ζωή τους αυτοί που υπακούουν τα μηνύματα,
  • η αποκαλύψεις να έρχονται μέσα από όνειρα και οράματα (Αριθμών 12: 6).

Θα ήταν καλό να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι το να περνά κάποια ή κάποιες από τις δοκιμασίες ένας άνθρωπος δε σημαίνει πως είναι αληθινός προφήτης, όπως στην περίπτωση του Ναβουχοδονόσορ (Δανιήλ κεφάλαιο 2 και 4) όπου τα όνειρα που είδε δεν τον έκαναν προφήτη με την ευρεία έννοια του όρου.

Συμπεραίνοντας

Κάθε διαστρέβλωση υπαινίσσεσαι την ύπαρξη μιας αλήθειας.

Βασικά, όσο πιο περίπλοκο είναι το πλαστό, τόσο πιο πολύ αποδεικνύει πως η αλήθεια που θέλει να αντικαταστήσει είναι σημαντική.

Γι’ αυτό το λόγο ο Σατανάς προσπαθεί να αντικαταστήσει τους αληθινούς προφήτες: γνωρίζει την αξία των πραγματικά θείων μηνυμάτων.

Ας δοκιμάσουμε τα πνεύματα, αλλά χωρίς να καταπνίγουμε τη φωνή του Άγιου Πνεύματος.

Διάβασε επίσης:

Οι προφητίες που εκπλήρωσε ο Χριστός

Τα σημεία της δεύτερης έλευσης του Ιησού

Τα καλά νέα