Αν παρακολουθείς αμερικάνικη τηλεόραση σίγουρα θα έχεις δει τηλευαγγελιστές να μιλούν σε χιλιάδες άτομα και να «θεραπεύουν» αρρώστους. Κατά πόσον αυτές οι θεραπείες είναι αληθινές ή όχι μόνο ο Θεός γνωρίζει. Πολλά έχουν γραφτεί και παρουσιαστεί που αμφισβητούν τις «θεραπευτικές» τους ικανότητες και κάνουν αυτούς του ανθρώπους να φαίνονται περισσότερο σαν ταχυδακτυλουργοί παρά σαν εργάτες του ευαγγελίου. Αλλά είτε πιστεύουμε σε τέτοιες θεραπείες είτε όχι, ένα είναι σίγουρο, αυτοί οι άνθρωποι ελκύουν πλήθη.

Βέβαια, δεν χρειάζεται να πάμε στην Αμερική ή να παρακολουθούμε τηλευαγγελιστές. Πόσοι και πόσοι δεν μου έχουν πει για τον άγιο Φανούριο που έκανε αυτό το θαύμα, την παναγία που έκανε κάποιο άλλο ή τον τάδε γέροντα ή πνευματικό;

 

Για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, θεραπείες και θαύματα δεν είναι μονοπώλιο των Χριστιανών. Κάθε θρησκεία και κάθε χώρα έχει ιστορίες για αγίους και μη ανθρώπους με ικανότητες να θεραπεύουν ή να κάνουν άλλα υπερφυσικά πράγματα.

Δεν ξέρω αν εσύ πιστεύεις σε θαύματα. Εγώ πιστεύω. Η Αγία Γραφή αναφέρει πολλά θαύματα οπότε πιστεύω ότι ο Θεός μπορεί και κάνει θαύματα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύω κάθε ιστορία περί θαυμάτων. Τουναντίον, πιστεύω ότι οι περισσότεροι που διαφημίζουν τις θαυματουργικές τους ικανότητες είναι είτε τσαρλατάνοι είτε εργάζονται υπό άλλες δυνάμεις που δεν είναι από τον Θεό. Τα θαύματα του Θεού συνήθως είναι επιλεκτικά και οι πραγματικοί εργάτες του Θεού ούτε μεγαλοστομούν ούτε περηφανεύονται για τυχόν χαρίσματα που έχουν. Το σίγουρο όμως είναι ότι όπου ακούς φήμες για θαύματα, συρρέουν πλήθη. Υπάρχει κάτι μέσα μας που ελκύεται στο διαφορετικό, στο υπερφυσικό.

Μια Ιστορία Από το Ευαγγέλιο του Μάρκου

Έτσι ήταν και τον καιρό του Χριστού. Στο κατά Μάρκο ευαγγέλιο υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Ένα Σάββατο πρωί, στην αρχή της διακονίας Του, ο Χριστός ήταν στην Καπερναούμ και πήγε στη συναγωγή να λατρεύσει τον Θεό, όπως συνήθιζε. Εκεί συνάντησε έναν άνθρωπο που είχε ακάθαρτο πνεύμα. Ο Χριστός επιτίμησε το πνεύμα και ελευθέρωσε τον άνθρωπο (Μάρκος 1:26). Τα άτομα που ήταν στη συναγωγή “εξεπλάγησαν”. Τα νέα μαθεύτηκαν γρήγορα και το ίδιο βράδυ μαζεύτηκε γύρω από το Χριστό σχεδόν όλη η πόλη, και έφερναν τους αρρώστους για να τους θεραπεύσει (Μάρκος 1:32-34). Οι μαθητές του Χριστού εντυπωσιάστηκαν και φαντάζομαι άρχισαν να ονειρεύονται δόξα, ίσως και πλούτη, όπως κάνουν και οι διάφοροι σύγχρονοι “θαυματοποιοί”.

Όμως πάνω που η δημοτικότητα του Χριστού είχε φτάσει στα ύψη, ο Χριστός έκανε κάτι παράξενο. Σηκώθηκε και έφυγε. Πρωί πρωί, με το που ξεκίνησε η επόμενη μέρα και οι μαθητές ετοιμάζονταν να υποδεχθούμε και πάλι τα πλήθη, ο Χριστός είχε φύγει. Οι μαθητές αρχίζουν να τον ψάχνουν και τελικά τον βρήκαν. «Που είσαι, όλοι σε ψάχνουν,» φαίνεται να τον ρώτησαν (Μάρκος 1:37). Η απάντηση του Χριστού περιέχει ένα βαθύτατο νόημα και καλά θα κάνουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα λόγια του, «Και τους λέει: Ας πάμε στις κωμοπόλεις που είναι κοντά, για να κηρύξω και εκεί· επειδή, γι’ αυτό εξήλθα.» (Μάρκος 1:38). Απλά και ξεκάθαρα ο Χριστός τους εξήγησε ότι δεν ήρθε στη γη για να θεραπεύει ανθρώπους αλλά για να κηρύξει το ευαγγέλιο της σωτηρίας.

Όχι ότι οι θεραπείες είναι κακό, ο Χριστός έκανε πολλές. Άλλα ο Χριστός ήταν και είναι βαθύς γνώστης της ανθρώπινης φύσης και ήξερε πολύ καλά ότι αυτά τα πλήθη που μαζεύτηκαν γύρω του δεν είχαν έρθει για να ακούσουν το λόγο το Θεού αλλά για να δουν κάτι διαφορετικό, αξιοπρόσεκτο. Άλλοι ίσως ήταν άρρωστοι, ή είχαν συγγενείς ή φίλους αρρώστους και έτσι έψαχναν για θεραπεία. Άλλοι πάλι ίσως πήγαν απλά από περιέργεια. Η θεραπεία του δαιμονισμένου το Σάββατο το πρωί είχε κάνει το γύρω της πόλης και όλοι ήθελαν να δουν αυτόν τον θαυματουργό διδάσκαλο. Ο Χριστός όμως γνώριζε ότι εφόσον τα κίνητρα τους ήταν τέτοια, δεν μπορούσε να αγγίξει την καρδιά τους με το λόγο του Θεού και έτσι αποφάσισε να φύγει. Το έργο Του πρώτιστα ήταν να κηρύξει και σε αυτή τουλάχιστον την περίπτωση η θεραπεία φαίνεται πως εμπόδιζε το κήρυγμα.

Η Διδασκαλία Ανώτερη από τις Θεραπείες

Αν διαβάσεις το υπόλοιπο ευαγγέλιο του Μάρκου θα δεις ότι ο Χριστός πάντα έδινε προταιρεότητα στο κήρυγμα και τη διδασκαλία ποτέ στη θεραπεία. Παραθέτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Και αφού παρέδωσαν τον Ιωάννη, ο Ιησούς ήρθε στη Γαλιλαία, κηρύττοντας το ευαγγέλιο της βασιλείας του Θεού» (Μάρκος 1:14)

«ΚΑΙ άρχισε πάλι να διδάσκει κοντά στη θάλασσα…» (Μάρκος 4:1)

«Και όταν ήρθε το σάββατο, άρχισε να διδάσκει …» (Μάρκος 6:2)

«Και περιερχόταν ολόγυρα τις κωμοπόλεις, διδάσκοντας» (Μάρκος 6:6)

Αντίθετα με τη διδασκαλία που ήταν ο βασικός κορμός της διακονίας του Χριστού, τα θαύματα κατά τον Μάρκο γίνονταν ως ανταπόκριση σε κάποια ανάγκη και ήταν ένδειξη της συμπόνοιας του Χριστού προς τους ανθρώπους που υπέφεραν. Μερικά παραδείγματα.

«Και έρχεται σ’ αυτόν ένας λεπρός, παρακαλώντας τον, και γονατίζοντας μπροστά του, και λέγοντάς του, ότι: Αν θέλεις, μπορείς να με καθαρίσεις.» (Μάρκ. 1:40)

«Και έρχονται σ’ αυτόν, φέρνοντας έναν παράλυτο, που βασταζόταν από τέσσερις ανθρώπους.» (Μάρκ. 2:3)

«Και ξάφνου, έρχεται ένας από τους αρχισυνάγωγους, με το όνομα Ιάειρος· και βλέποντάς τον, πέφτει κοντά στα πόδια του· και τον παρακαλούσε πολύ, λέγοντας, ότι: Το κοριτσάκι μου πνέει τα λοίσθια· νάρθεις και να βάλεις τα χέρια σου επάνω της, για να σωθεί· και θα ζήσει.» (Μάρκ. 5:22-23)

«Και καθώς βγήκαν από το πλοίο, αμέσως μόλις τον αναγνώρισαν, έτρεξαν σε όλα τα περίχωρα εκείνα, και άρχισαν να κουβαλούν τούς αρρώστους επάνω στα κρεβάτια, όπου άκουγαν ότι είναι εκεί.» (Μάρκ. 6:54-55)

«Και του φέρνουν έναν δύσλαλο κωφόν· και τον παρακαλούν να βάλει το χέρι επάνω του.» (Μάρκ. 7:32)

«Και έρχεται στη Βηθσαϊδάν· και του φέρνουν έναν τυφλό, και τον παρακαλούν να τον αγγίξει.» (Μάρκ. 8:22)

«Και απαντώντας ένας από το πλήθος, είπε: Δάσκαλε, έφερα σε σένα τον γιο μου, που έχει πνεύμα άλαλο·» (Μάρκ. 9:17)

«και ακούγοντας ότι είναι ο Ιησούς, ο Ναζωραίος, άρχισε να φωνάζει δυνατά και να λέει: Υιέ τού Δαβίδ, Ιησού, ελέησέ με.» (Μάρκ. 10:47)

«Και έρχεται σ’ αυτόν ένας λεπρός, παρακαλώντας τον, και γονατίζοντας μπροστά του, και λέγοντάς του, ότι: Αν θέλεις, μπορείς να με καθαρίσεις.» (Μάρκ. 1:40)

«Και έρχονται σ’ αυτόν, φέρνοντας έναν παράλυτο» (Μάρκ. 2:3)

Τα παραπάνω χωρία δείχνουν δυο πράγματα. Πρώτον, το κύριο έργο του Χριστού ήταν η διδασκαλία. Δεύτερο, όταν έκανε θεραπείες, δεν τις έκανε για να κερδίσει εντυπώσεις ή για να γίνει δημοφιλής, αλλά επειδή του το ζητούσαν επίμονα και αυτός τους λυπόταν επειδή τους αγαπούσε. Γνωρίζοντας μάλιστα ότι οι θεραπείες μπορούσαν να προκαλέσουν λανθασμένο ενδιαφέρον και να ελκύσουν κόσμο από περιέργεια, όπως έγινε στην Καπερναούμ, ο Χριστός συχνά έλεγε στους θεραπευμένους να μην πουν τίποτε «και του λέει [τον θεραπευμένο λεπρό] : Πρόσεξε, μη πεις τίποτε σε κανέναν·» (Μάρκ. 1:44), (δες ακόμη 7:24-25, 8:26, 9:9, 9:30-31).

Συμπέρασμα

Αγαπητέ μου φίλε δεν ξέρω τι ψάχνεις εσύ στη ζωή σου σήμερα. Αν ψάχνεις κάτι το φαντασμαγορικό, εντυπωσιακό, εξωπραγματικό, αν θες να δεις πράγματα που δεν έχεις δει στο παρελθόν, τότε πήγαινε στους κάθε λογής θεραπευτές, τηλευαγγελιστές, θαυματουργούς αγίους, εικόνες που κλαίνε κλπ. Και όχι μόνο σ’ αυτούς, αλλά και σε όλους τους άλλους που σου υπόσχονται ότι αν τους ακολουθήσεις θα βρεις λαγούς με πετραχήλια. Αν αυτό ψάχνεις, αυτό θα βρεις σε αυτούς.

Αν όμως θέλεις να βρεις την πραγματική ουσία και το νόημα της ζωής, αν θες να βρεις τον Χριστό, τότε ψάξε να βρεις την απλή και όμορφη διδασκαλία του Χριστού, και εκεί και μόνο εκεί θα γνωρίσεις και τον Χριστό τον ίδιο. Αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Και μην ξαφνιαστείς αν ψάχνοντας την ουσία τελικά βρεις και θεραπεία. Αν όμως κοιτάξεις την επιφάνεια, τότε θα ψάχνεις και θα ψάχνεις και ειρήνη δεν θα βρεις. Όπως και τα πλήθη που ακολουθούσαν τον Χριστό, είδαν τα θαύματα, είδαν τους αρρώστους να γίνονται καλά, αλλά τελικά Τον σταύρωσαν. Λοιπόν φίλε, επιφάνεια ή ουσία? Η επιλογή είναι δική σου.