Αν παρακολουθείς αμερικάνικη τηλεόραση σίγουρα θα έχεις δει τηλευαγγελιστές να μιλούν σε χιλιάδες άτομα και να «θεραπεύουν» αρρώστους.

Κατά πόσον αυτές οι θεραπείες είναι αληθινές ή όχι μόνο ο Θεός γνωρίζει. Πολλά έχουν γραφτεί και παρουσιαστεί που αμφισβητούν τις «θεραπευτικές» τους ικανότητες και κάνουν αυτούς του ανθρώπους να φαίνονται περισσότερο σαν ταχυδακτυλουργοί παρά σαν εργάτες του ευαγγελίου. Αλλά είτε πιστεύουμε σε τέτοιες θεραπείες είτε όχι, ένα είναι σίγουρο, αυτοί οι άνθρωποι ελκύουν πλήθη.

Βέβαια, δεν χρειάζεται να πάμε στην Αμερική ή να παρακολουθούμε τηλευαγγελιστές. Πόσοι και πόσοι δεν μου έχουν πει για τον άγιο Φανούριο που έκανε αυτό το θαύμα, την παναγία που έκανε κάποιο άλλο ή τον τάδε γέροντα ή πνευματικό;

Για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, θεραπείες και θαύματα δεν είναι μονοπώλιο των Χριστιανών. Κάθε θρησκεία και κάθε χώρα έχει ιστορίες για αγίους και μη ανθρώπους με ικανότητες να θεραπεύουν ή να κάνουν άλλα υπερφυσικά πράγματα.

Δεν ξέρω αν εσύ πιστεύεις σε θαύματα. Εγώ πιστεύω. Η Αγία Γραφή αναφέρει πολλά θαύματα οπότε πιστεύω ότι ο Θεός μπορεί και κάνει θαύματα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύω κάθε ιστορία περί θαυμάτων.

Το αντίθετο, πιστεύω ότι οι περισσότεροι που διαφημίζουν τις θαυματουργικές τους ικανότητες είναι είτε τσαρλατάνοι είτε εργάζονται υπό άλλες δυνάμεις που δεν είναι από τον Θεό.

Τα θαύματα του Θεού συνήθως είναι επιλεκτικά και οι πραγματικοί εργάτες του Θεού ούτε μεγαλοστομούν ούτε περηφανεύονται για τυχόν χαρίσματα που έχουν. Το σίγουρο όμως είναι ότι όπου ακούς φήμες για θαύματα, συρρέουν πλήθη.

Υπάρχει κάτι μέσα μας που ελκύεται στο διαφορετικό, στο υπερφυσικό.