Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της αφήγησης της Αγίας Γραφής είναι η ύπαρξη των θαυμάτων. Όταν μιλάμε για θαύματα εννοούμε γεγονότα και συμβάντα που δεν μπορούν να εξηγηθούν με φυσικούς νόμους που καταλαβαίνουμε.
Τόσο στην Παλαιά όσο και στη Καινή Διαθήκη διαβάζουμε για θεραπείες ασθενών, αναστάσεις νεκρών, πολλαπλασιασμό τροφής. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα θαύματα που είναι σχετικά με το νερό.
Ο λαός του Ισραήλ πέρασε την Ερυθρά θάλασσα και τον ποταμό Ιορδάνη, σαν να περπατούσαν σε ξηρά. Tο πικρό νερό με την χρήση ενός κλαδιού δένδρου έγινε γλυκό, νερό ανάβλυσε από έναν βράχο για τον Μωυσή και για τον Σαμψών. Σίδερο επέπλευσε στο νερό για τον Ελισσαιέ, και ο Ιησούς και ο Πέτρος περπάτησαν στην επιφάνεια του νερού.
Τι σημαίνουν όλα αυτά τα θαύματα;
Μια κοινή εξήγηση είναι ότι αυτές οι ιστορίες αποτελούν μύθους και θρύλους. Πράγματι, κάποιες ιστορίες της Αγίας Γραφής, π.χ. η ιστορία του κατακλυσμού του Νώε και η ιστορία του Ιωνά που τον κατάπιε ένα μεγάλο ψάρι, μοιάζουν με μύθους άλλων λαών (αν και οι εκδοχές τους είναι εντελώς απίστευτες).
Από την άλλη μεριά, ο απόστολος Παύλος, ο οποίος είναι η προσωποποίηση της λογικής, αναφέρατε σε «σημεία και τέρατα και δυνάμεις» που ασκούσε.
Το να υποθέσουμε ότι ο Παύλος υπερέβαλε ή έλεγε ψέματα ή ότι οι επιστολές αλλάχθηκαν μετά τη συγγραφή τους, καταρρίπτει το θεμέλιο της πίστης μας.
Ένα κύριο δόγμα της Χριστιανικής πίστης είναι ότι η αφήγηση της Αγίας Γραφής είναι αληθινή και σωστή, συμπεριλαμβανομένης και της περιγραφής των θαυμάτων.
Θαύματα – διαχρονικό χαρακτηριστικό της Χριστιανικής εμπειρίας
Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι τα θαύματα αποτελούν διαχρονικό χαρακτηριστικό της Χριστιανικής εμπειρίας και δεν περιορίζονται στην αρχαία εποχή. Ο ίδιος ο Ιησούς είπε:
- «Όποιος πιστεύει σε μένα, τα έργα που εγώ κάνω, θα κάνει κι εκείνος, και μεγαλύτερα απ’ αυτά θα κάνει· επειδή, εγώ πηγαίνω προς τον Πατέρα μου» (Κατά Ιωάννην 14:12).
- «Τούτα δε τα σημεία θα παρακολουθούν εκείνους που πίστεψαν: Στο όνομά μου θα βγάζουν δαιμόνια· θα μιλούν καινούριες γλώσσες· θα πιάνουν φίδια· κι αν πιουν κάτι θανάσιμο, δεν θα τους βλάψει· θα βάζουν τα χέρια επάνω σε αρρώστους, και θα γιατρεύονται» (Κατά Μάρκου 16:17,18).
Ο απόστολος Παύλος επέμενε ότι σε όλους τους Χριστιανούς δίνονταν χαρίσματα του Πνεύματος, συμπεριλαμβανομένων των «χαρισμάτων θεραπειών» και «ενεργειών θαυμάτων» (Α’ Προς Κορινθίους 12:9,10). Δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός στα παραπάνω ή σε άλλα εδάφια ότι τα θαύματα θα είναι σπάνια, μόνο για λίγους «σούπερ-Χριστιανούς» ή μόνο για τον πρώτο αιώνα μ.Χ.
Γιατί υπάρχουν τόσα λίγα θαύματα στις ημέρες μας;
Ο κύριος λόγος πιθανά είναι η έλλειψη πίστης.
Στην εποχή μας, όπου η επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει τα πάντα, είναι δύσκολο να πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβούν θαύματα· η στάση μας αυτή καθαυτή είναι ένα εμπόδιο που δεν επιτρέπει την ύπαρξη θαυμάτων στην εποχή μας. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Ναζαρέτ δεν μπορούσαν να πιστέψουν στον Ιησού, επειδή τον γνώριζαν από μικρό παιδί «και δεν έκανε εκεί (στη Ναζαρέτ) πολλά θαύματα εξαιτίας της απιστίας τους» (Κατά Ματθαίου 13:58).
Ο Θεός επιθυμεί το καλό μας
Η πίστη μας πρέπει να απευθύνεται στον Θεό και στην καλοσύνη Του, και όχι στα χαρίσματά μας ή στα χαρίσματα κάποιου άλλου.
Ο απόστολος Ιωάννης έγραψε: «Κι αυτό είναι το θάρρος που έχουμε προς Αυτόν, ότι: Αν ζητάμε κάτι σύμφωνα με το θέλημά Του, μας εισακούει. Κι αν γνωρίζουμε ότι μας εισακούει, ό,τι αν ζητήσουμε, γνωρίζουμε ότι παίρνουμε τα αιτήματα που ζητήσαμε απ’ αυτόν» (Α’ Ιωάννου 5:14,15).
Στα παραπάνω εδάφια διαβάζουμε ότι μπορούμε να πιστεύουμε ότι θα λάβουμε αυτό που ζητάμε αν είναι «σύμφωνο με το θέλημά Του».
Προσοχή, δεν μιλάμε για ένα τύπο αυθυποβολής όπου προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι κάτι είναι θέλημά Του Θεού ή να διώξουμε κάθε αμφιβολία μέσα από το μυαλό μας. Μπορούμε όμως, να είμαστε βέβαιοι ότι όσα υποσχέθηκε ή διέταξε ο Θεός είναι το θέλημά Του.
Για τις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχουμε μια σαφή υπόσχεση, εξαρτάται από τον Θεό αν θα μας παρέχει σιγουριά και πίστη.
Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από τον Θεό να αλλάξει κάποιον, ώστε να πράττει ή να πιστεύει με έναν ορισμένο τρόπο.
Ο Θεός πάντα σέβεται την προσωπική ελευθερία του ανθρώπου, και μολονότι μπορεί να μας ωθήσει ή να μας επηρεάσει, ποτέ δεν θα ελέγξει το μυαλό μας.
Το θαύμα της μεταμόφωσης
Ο Θεός μπορεί να κάνει θαύματα για τους ανθρώπους σήμερα, ακόμα και για τους άπιστους, επειδή τους αγαπάει. Το ίδιο συνέβη και στην εποχή του Ιησού Χριστού· «Και ολόκληρο το πλήθος ζητούσε να τον αγγίζει· επειδή, έβγαινε απ’ αυτόν δύναμη, και τους γιάτρευε όλους» (Κατά Λουκά 6:19).
Εκείνοι που γίνονταν μάρτυρες θαυμάτων καθημερινά, ήταν οι μαθητές που βρίσκονταν μαζί Του συνεχώς. Αντί να αγνοούμε τον Ιησού μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστούμε ένα θαύμα, καλό είναι να έχουμε μια στενή προσωπική σχέση μαζί Του, ακολουθώντας Τον κάθε μέρα. Τότε θα δούμε το πιο μεγάλο θαύμα: ο χαρακτήρας μας θα μεταμορφωθεί, και θα γίνει σαν τον δικό Του.
Διάβασε επίσης:
Μπορεί ο Σατανάς να κάνει θαύματα;