Ο Δημήτρης ρώτησε κάποτε έναν άθεο αν ποτέ είχε παλέψει, έστω και για λίγα λεπτά, με τη σκέψη ότι μπορεί να υπάρχει Θεός.
«Και βέβαια» είπε ο άθεος προς έκπληξη του Δημήτρη.
«Χρόνια πριν, όταν είχε γεννηθεί το πρώτο μας παιδί, σχεδόν πίστεψα στο Θεό. Καθώς έβλεπα αυτή τη μικροσκοπική αλλά τέλεια ανθρώπινη ύπαρξη στην κούνια, καθώς παρατηρούσα αυτά τα λεπτά, εύθραυστα δαχτυλάκια και έβλεπα τα μικρά ματάκια που ξεκινούσαν να διερευνήσουν τον περίγυρο, πέρασα μια περίοδο πολλών μηνών κατά την οποία είχα σταματήσει να είμαι άθεος. Βλέποντας αυτό το παιδάκι, σχεδόν είχα πεισθεί ότι υπάρχει Θεός».
Ο σχεδιασμός του ανθρώπινου σώματος απαιτεί ένα σχεδιαστή
Έχεις ποτέ αναλογισθεί όλα όσα εμπεριέχονται στην απλή πράξη ενός βλέμματος; Οι επιστήμονες λένε ότι ο κερατοειδής χιτώνας και ο φακός του ματιού κάνουν να φαίνεται ακόμη και η πιο προηγμένη φωτογραφική μηχανή σαν παιδικό παιχνίδι.
Οι μικροσκοπικοί μοχλοί και κώνοι στο μάτι μεταβάλλουν το φως σε ηλεκτροχημικές ωθήσεις μέσα από μια διαδικασία που δεν μπορεί να αναπαράγει και το πιο περίπλοκο εργαστήριο. Και τα εγκεφαλικά κύτταρα μετατρέπουν αυτές τις ηλεκτρικές ωθήσεις στο θαύμα της αντίληψης – κάτι που και ένας υπολογιστής υψηλής τεχνολογίας δεν μπορεί να το επιτύχει.
Μηχανική, χημεία, επεξεργασία πληροφοριών – όλα εμπεριέχονται σε ένα ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Ο Κάρολος Δαρβίνος κάποτε δήλωσε ότι αρρώστησε στη σκέψη πώς η ανθρώπινη όραση μπορεί να παραχθεί με φυσική επιλογή. Και να, γιατί.
Το ανθρώπινο μάτι δε θα μπορούσε να εξελιχθεί μέσα από μακροχρόνιες περιόδους, επειδή θα ήταν απολύτως άχρηστο αν δεν ήταν πλήρες. Οι φακοί που εστιάζουν το φως, θα ήταν άχρηστοι χωρίς τον αμφιβληστροειδή χιτώνα ο οποίος αισθάνεται το φως. Και το λαμβανόμενο φως δε θα εξυπηρετούσε σε τίποτε χωρίς τις νευρικές ίνες που μεταφέρουν τα σήματα στον εγκέφαλο.
Η όραση περιλαμβάνει ένα πλήρες σύστημα οργάνων – όλα αλληλένδετα, λεπτομερώς σχεδιασμένα. Η ίδια αρχή ισχύει για ολόκληρο το σώμα. Οι πνεύμονες και η καρδιά, τα νεύρα και οι μυς, όλα επιτελούν απίστευτα περίπλοκες εργασίες οι οποίες εξαρτώνται από άλλες εξίσου περίπλοκες εργασίες.
Να, γιατί ο ψαλμωδός μιλώντας για τον Ποιητή του αναφωνεί:
«Θα σε υμνώ, επειδή πλάστηκα με φoβερό και θαυμάσιo τρόπo· τα έργα σoυ είναι θαυμάσια· και η ψυχή μoυ το γνωρίζει αυτό πoλύ καλά» Ψαλμός 139:14.
Tα έργα του Δημιουργού
Δε χρειάζεται να πάμε μακριά για να βρούμε τα έργα του Δημιουργού. Το ίδιο το σώμα μας μιλάει για έναν απείρως επιδέξιο Σχεδιαστή.
Αν έπρεπε να σημειώσεις δέκα κέρματα από το ένα μέχρι το δέκα, να τα ρίξεις στην τσέπη σου, να τα ανακατέψεις και έπειτα να τα βγάζεις το ένα μετά το άλλο, ποια ήταν η πιθανότητα να ακολουθήσεις την ίδια αριθμητική σειρά; Ο νόμος των πιθανοτήτων δίνει μόνο μια περίπτωση στα δέκα δισεκατομμύρια να βγάλεις τα κέρματα με τη σειρά από το ένα μέχρι το δέκα.
Τώρα λάβε υπόψη τις πιθανότητες για το στομάχι, το μυαλό, την καρδιά, τους πνεύμονες, τις αρτηρίες, τις φλέβες, τα νεφρά, τα αυτιά, τα μάτια και τα δόντια, όλα να διαμορφώνονται μαζί και να αρχίσουν να λειτουργούν στην ίδια στιγμή του χρόνου.
Υπάρχει μόνο μια λογική εξήγηση για το σχεδιασμό του ανθρώπινου σώματος:
«Kαι είπε ο Θεός: Aς κάνουμε άνθρωπο σύμφωνα με τη δική μας εικόνα, σύμφωνα με τη δική μας ομοίωση· […] Kαι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο σύμφωνα με τη δική του εικόνα· σύμφωνα με την εικόνα τού Θεού τον δημιούργησε· αρσενικό και θηλυκό τούς δημιούργησε» (Γένεσις 1:26,27).
Ο πρώτος άνδρας και η πρώτη γυναίκα δε βρέθηκαν τυχαία.
Η Αγία Γραφή βεβαιώνει ότι ο Θεός μάς σχεδίασε κατά την εικόνα Του.