Λίγο πριν τη σταύρωσή Του ο Χριστός πρόφερε ένα σπαραξικάρδιο θρήνο για την Ιερουσαλήμ και ταυτόχρονα προείπε τη δεύτερη έλευσή Του:
«Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ, εσύ που φονεύεις τούς προφήτες, και λιθοβολείς τούς αποσταλμένους προς εσένα, πόσες φορές θέλησα να συνάξω τα παιδιά σου, με τον ίδιο τρόπο που η κότα συνάζει τα μικρά της κάτω από τις φτερούγες της, αλλά δεν θελήσατε; Δέστε, ο οίκος σας αφήνεται σε σας έρημος. Επειδή, σας λέω: Στο εξής, δεν θα με δείτε, μέχρις ότου πείτε: Ευλογημένος ο ερχόμενος στο όνομα του Κυρίου» (Κατά Ματθαίον 23:37-39).
Οι μαθητές ήταν ευλόγως ταραγμένοι και σαστισμένοι με την τόσο αρνητική προφητική προοπτική για το Ισραήλ και έτσι έστρεψαν την προσοχή του Χριστού στις εντυπωσιακές «οικοδομές του ιερού».
Ο Χριστός αποκρίθηκε λέγοντας: «Δεν βλέπετε όλα αυτά; Σας διαβεβαιώνω ότι, δεν θα αφεθεί εδώ πέτρα επάνω σε πέτρα, που δεν θα καταγκρεμιστεί» (Κατά Ματθαίον 24:2).
Γεμάτοι περιέργεια για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και τη δεύτερη έλευσή Του, οι μαθητές έκαναν την εξής ερώτηση στον Χριστό:
«…Πες μας, πότε θα γίνουν αυτά; Και ποιο θα είναι το σημείο της παρουσίας σου, και της συντέλειας του αιώνα;» (Ματθαίον 24:3).
Τα σημεία της έλευσης Του
Αποκρινόμενος στους μαθητές του ο Χριστός συνέχισε περιγράφοντας τα εξής σημεία που θα προηγηθούν της δεύτερης έλευσής Του (Κατά Ματθαίον 24:4-14):
- Πλάνη περί του χαρακτήρα του Θεού,
- Αφθονία ψευδοδιδασκάλων και ψευδοπροφητών,
- Πόλεμοι και φήμες πολέμων,
- Εχθρότητα ανάμεσα στα έθνη,
- Πείνα και μεταδοτικές αρρώστιες,
- Σεισμοί και φυσικές καταστροφές,
- Διωγμός και εκτέλεση των ακολούθων του Ιησού Χριστού,
- Ανομία,
- Ρήξη σχέσεων: έλλειψη αγάπης, προδοσία και μίσος.
Τα σημεία αυτά δεν είναι γεγονότα που θα παρατηρηθούν αποκλειστικά και μόνο πριν την Δευτέρα έλευση του Ιησού Χριστού. Η ιστορία της ανθρωπότητας μας αποδεικνύει ότι όλα αυτά τα σημεία υπήρχαν από τότε που η αμαρτία εισήλθε στη ζωή του ανθρώπου.
Στο Κατά Ματθαίον 28:8, ο Χριστός εξήγησε ότι αυτά τα σημαία θα αποτελέσουν την «αρχή ωδίνων» (Ματθαίον 24:8). Οι ωδίνες παραπέμπουν στους πόνους της γέννας. Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά στις ωδίνες της γέννας: γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες καθώς πλησιάζει η ώρα της γέννας.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον συμβολισμό ο Χριστός μας ενημερώνει ότι ενώ γεγονότα όπως λοιμοί, ασθένειες, πόλεμοι και φυσικές καταστροφές έπλητταν ανέκαθεν τον κόσμο μας σε κάποιο βαθμό, θα γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα όσο πλησιάζει η ώρα της επιστροφής Του.
Το αιώνιο Ευαγγέλιο
Στην αφήγησή Του των γεγονότων που θα προηγηθούν της δευτέρας παρουσίας, ο Ιησούς ξεχωρίζει ένα σημείο, το κορυφαίο γεγονός πριν την έλευσή Του θα είναι ότι «τούτο το ευαγγέλιο της βασιλείας θα κηρυχθεί σε ολόκληρη την οικουμένη, για μαρτυρία σε όλα τα έθνη· και, τότε, θα έρθει το τέλος» (Κατά Ματθαίον 24:14).
Το σημείο αυτό απηχεί το μήνυμα του πρώτου αγγέλου στο 14ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης, το οποίο τονίζει την παγκόσμια διακήρυξη του αιώνιου ευαγγελίου.
Το ευαγγέλιο της βασιλείας του είναι η πιο σημαντική αιώνια αλήθεια που μας αποκάλυψε ο Χριστός: «με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Yιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή» (Κατά Ιωάννην 3:16).
Γιατί είναι τόσο σημαντική η διακήρυξη του ευαγγελίου;
Ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι η αμαρτία ήρθε στη ζωή μας μέσα από απάτη. Πιο συγκεκριμένα, ήρθε στον κόσμο μας όταν ο Αδάμ και η Εύα εισάκουσαν τα απατηλά λόγια του Σατανά για τον χαρακτήρα του Θεού, όταν πίστεψαν το ψέμα ότι ο Θεός κρύβει από αυτούς κάτι καλό και όταν έμπρακτα διεκδίκησαν αυτό που πίστευαν ότι θα τους έκανε σαν θεούς.
Με άλλα λόγια, μέσω απάτης οι πρόγονοί μας απέρριψαν τις προθέσεις που είχε ο Θεός για αυτούς, αποστάτησαν από Αυτόν και επέλεξαν να απομακρυνθούν από την Πηγή της ζωής, της πλήρωσης και της ευτυχίας.
Όλοι μας έχουμε εξαπατηθεί για τον χαρακτήρα του Θεού με κάποιο τρόπο κάποια στιγμή. Οι απάτες αυτές μας κάνουν να κρατάμε «απόσταση ασφαλείας» από τον Θεό ή να Τον απορρίπτουμε τελείως. Επομένως, μόνο ξεδιαλύνοντας τις απάτες και αποκαλύπτοντας την αλήθεια για τον χαρακτήρα και τις προθέσεις Του μπορεί ο Θεός να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας και να μας ελκύσει κοντά Του.
Η διακήρυξη του αιώνιου ευαγγελίου είναι μέρος του σχεδίου του Θεού να γνωστοποιήσει στην ανθρωπότητα την πιστή αγάπη Του προς εμάς, εκφρασμένη διαμέσω του Ιησού (Θρήνοι 3:22-23, Ησαΐας 11:5, Β’ Προς Τιμοθέου 2:13).
Η διακήρυξη του αιώνιου ευαγγελίου είναι η αποκάλυψη της αλήθειας ότι, εξαιτίας της πιστότητάς Του, ο Θεός:
- συνεχίζει να μας αγαπά παρά την επιλογή μας να Τον προδώσουμε και να Τον εγκαταλείψουμε,
- έχει αποφασίσει να μας δώσει μία δικαιωμένη στάση αθωότητας ενώπιων Του παρόλο τη προδοσία μας.
Σε ποία πλευρά θα σταθούμε;
Η αποκάλυψη του αληθινού χαρακτήρα του Θεού είναι υψίστης σημασίας παράγοντας στα γεγονότα πριν από τη δεύτερη έλευση του Ιησού.
Το βιβλίο της Αποκάλυψης περιγράφει μια μεγάλη μάχη που διαδραματίζεται στον πλανήτη μας ακριβώς πριν από τη Δευτέρα Παρουσία. Δεν είναι ακριβώς μια ένοπλη μάχη, αλλά μάλλον μια πάλη μεταξύ Θεού και Σατανά για την αφοσίωση των ανθρώπων.
Η πλευρά του Σατανά απεικονίζεται ως μια δύναμη που παριστάνεται ως καλοπροαίρετη, αλλά εξαπατά και αναγκάζει άτομα και κράτη να υποταχθούν.
Από την άλλη βλέπουμε τον Θεό, ο οποίος πλησιάζει τους ανθρώπους και τούς αποκαλύπτεται, έτσι ώστε να τον γνωρίσουμε πραγματικά και να μην απατώμαστε πλέον. Φανερώνει τον αληθινό Του χαρακτήρα για να Τον επιλέξουμε εκούσια, ανταποκρινόμενοι στην αγάπη Του.
Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό εμείς που έχουμε βιώσει την αγάπη του Θεού να διδάξουμε και στην υπόλοιπη ανθρωπότητα την αλήθεια για τον χαρακτήρα Του. Ο Χριστός μα λέει να μην ανησυχούμε τόσο πολύ για τα υλικά σημάδια της Δευτέρας Παρουσίας (Πράξεις 1:7,8), αλλά μάλλον να αφοσιωθούμε στο να διακηρύττουμε τα καλά νέα της σωτήριας χάρης του Θεού στον κόσμο:
«πορευτείτε, να κάνετε μαθητές όλα τα έθνη, βαπτίζοντάς τους στο όνομα του Πατέρα και του Yιού και του Aγίου Πνεύματος, διδάσκοντάς τους να τηρούν όλα όσα παρήγγειλα σε σας· και προσέξτε, εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρι τη συντέλεια του αιώνα» (Κατά Ματθαίον 28:18-20).
Διάβασε επίσης: