ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16Αποκάλυψη κεφάλαιο 16 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 - το κείμενο16:1-7 ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣΟ ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΝ16:8-11 Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ Η ΠΕΜΠΤΗ ΠΛΗΓΗ16:12 ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ16:13 Η ΑΝΙΕΡΗ ΤΡΙΑΔΑ16:14 ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ16:15 ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΑΝ ΚΛΕΦΤΗΣ16:16 Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΤΡΙΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ16:17-21 Η ΕΒΔΟΜΗ ΠΛΗΓΗ

16:14 ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ

“Επειδή, είναι πνεύματα δαιμόνων, που εκτελούν σημεία, τα οποία εκπορεύονται προς τους βασιλιάδες της γης και ολόκληρης της οικουμένης, για να τους συγκεντρώσουν στον πόλεμο εκείνης της μεγάλης ημέρας του Θεού του παντοκράτορα” Αποκάλυψη 16:14. Πολλές από τις πιο γνωστές θρησκείες του κόσμου αναφέρουν σημεία και θαύματα ως απόδειξη της εγκυρότητάς τους. Ιστορικά, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Ρωμαιοκαθολική και Ορθόδοξη Εκκλησία στις οποίες συναντάμε θαυματουργές εικόνες και λείψανα της Παρθένου Μαρίας και άλλων αγίων,[1] ιερούς τόπους, όπως η Lourdes στην Γαλλία και η Τήνος στην Ελλάδα, όπου συμβαίνουν κατά καιρούς θαυμαστές θεραπείες. Προσφάτως, το κίνημα της Πεντηκοστής έχει εξαπλωθεί στον κόσμο δίνοντας μεγάλη έμφαση σε θαύματα και σημεία, όπως η γλωσσολαλιά, οι προφητείες και οι θεραπείες.[2] Βασική υπόθεση είναι ότι τα θαύματα, αφού δεν μπορούν να εξηγηθούν επιστημονικά και ωφελούν τους αποδέκτες τους, πρέπει να προέρχονται από τον Θεό. Ωστόσο, η Αγία Γραφή διδάσκει, ότι ιδιαίτερα στο τέλος του κόσμου, ο Σατανάς θα χρησιμοποιήσει θαύματα και σημεία για να πλανήσει τους ανθρώπους να συμμετέχουν στο σχέδιό του.

“Ο άνομος... θα έρθει με ενέργεια του σατανά με κάθε δύναμη και σημεία και τέρατα ψεύδους, και με κάθε απάτη της αδικίας, ανάμεσα σ’ αυτούς που χάνονται· επειδή, δεν δέχθηκαν την αγάπη της αλήθειας για να σωθούν” (Β΄ Θεσσαλονικείς 2:9,10). Το πλαίσιο αυτής της περικοπής είναι μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση σχετικά με “τον άνομο…, τον οποίο ο Κύριος θα τον απολέσει με το πνεύμα του στόματός του, και θα τον καταργήσει με την επιφάνεια της παρουσίας του” (εδ. 8). Με άλλα λόγια η περικοπή αναφέρεται στη χρονική περίοδο πριν τη Δευτέρα Παρουσία. Παρόλο που ο Σατανάς ενεργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, είναι περιορισμένος από το να ασκεί τη δύναμή του στην πληρότητά της - “Τώρα γνωρίζετε εκείνο που τον εμποδίζει, ώστε να αποκαλυφθεί στον δικό του καιρό” (εδ. 6). Εξαιτίας όμως των προκλήσεων του Σατανά θα πρέπει να υπάρξει μια πλήρης εκδήλωση τόσο των κακών αρχών του Σατανά όσο και της δικαιοσύνης και της αγάπης του Θεού. Ωστόσο, ο Θεός έχει καθυστερήσει αυτή την εκδήλωση, επειδή δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δεν έχουν γνωρίσει επαρκώς τον χαρακτήρα του Θεού ώστε να μπορέσουν να λάβουν μια συνειδητή απόφαση.

Ωστόσο, όταν κηρυχθεί “το αιώνιο ευαγγέλιο… σε κάθε έθνος και φυλή και γλώσσα και λαό” (Αποκάλυψη 14:6), ο Θεός θα μπορέσει να επιτρέψει την τελευταία εκδήλωση των αρχών και του χαρακτήρα του Σατανά. “Και τούτο το ευαγγέλιο της βασιλείας θα κηρυχθεί σε ολόκληρη την οικουμένη, για μαρτυρία σε όλα τα έθνη· και, τότε, θα έρθει το τέλος” (Ματθαίον 24:14). “Τώρα γνωρίζετε εκείνο που τον εμποδίζει... επειδή, το μυστήριο της ανομίας ήδη ενεργείται· μονάχα μέχρις ότου βγει από τη μέση αυτός που τώρα εμποδίζει· και τότε ο άνομος θα αποκαλυφθεί” (Β΄ Θεσσαλονικείς 2:6-8).

Ο Θεός επιτρέπει τα ψευδή θαύματα, είναι ωστόσο σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι άνθρωποι που πλανούνται είναι εκείνοι που έχουν απορρίψει την αλήθεια για τον Θεό (το ευαγγέλιο). “Ο Θεός θα στείλει επάνω τους ενέργεια πλάνης, ώστε να πιστέψουν στο ψέμα· για να κατακριθούν όλοι αυτοί που δεν πίστεψαν στην αλήθεια, αλλά οι οποίοι βρήκαν ευχαρίστηση στην αδικία” (εδ. 11,12). Σε αυτά τα εδάφια βλέπουμε ότι ο Θεός δεν σχεδιάζει να χαθεί κανείς. Η εξαπάτηση αποτελεί την τελευταία φάση μιας διαδικασίας, η οποία ξεκινάει με “ευχαρίστηση στην αδικία” και συνεχίζει σε άρνηση να “πιστεύουν στην αλήθεια” του Θεού, η οποία καταδικάζει την αμαρτία που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν. Δυστυχώς για τον αμαρτωλό, η αλήθεια που καταδικάζει την αμαρτία τους, αποκαλύπτει επίσης την απάτη του εχθρού των ψυχών. Όταν ο αμαρτωλός απορρίπτει το λόγο του Θεού, απορρίπτει ένα ασφαλές καταφύγιο, που προσφέρει ο Θεός. Στη διήγηση του Χριστού σχετικά με το τέλος του κόσμου στο Ματθαίον 24 προειδοποιεί τρεις φορές για τα ψευδή θαύματα των τελευταίων ημερών - “Θα σηκωθούν ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες, και θα δείξουν μεγάλα σημεία και τέρατα, ώστε να πλανήσουν, αν είναι δυνατόν, και τους εκλεκτούς” (Ματθαίον 24:24, βλ. επίσης εδ. 4,5,11).

Ταυτόχρονα ο λαός του Θεού θα εκδηλώσει τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος σε τέτοια έκταση που δεν έχει υπάρξει από την Ημέρα της Πεντηκοστής. Ο προφήτης Ιωήλ έγραψε: “και ύστερα απ’ αυτά θα εκχέω το πνεύμα Μου επάνω σε κάθε σάρκα· και θα προφητεύσουν οι γιοι σας, και οι θυγατέρες σας· οι πρεσβύτεροί σας θα ονειρευτούν όνειρα, οι νέοι σας θα δουν οράσεις... και θα δείξω τέρατα στους ουρανούς κι επάνω στη γη, αίμα, και φωτιά και αναθυμίαση καπνού” (Ιωήλ 2:28-31). “Τούτα δε τα σημεία θα παρακολουθούν εκείνους που πίστεψαν: Στο όνομά μου θα βγάζουν δαιμόνια· θα μιλούν καινούργιες γλώσσες· θα πιάνουν φίδια· και αν κάτι θανάσιμο πιουν, δεν θα τους βλάψει· θα βάζουν τα χέρια επάνω σε αρρώστους, και θα γιατρεύονται” (Μάρκον 16:17,18).

Σήμερα οι ορθολογιστές επιστήμονες είναι δύσπιστοι για οτιδήποτε δεν μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά, το τέλος του κόσμου όμως θα χαρακτηρίζεται από αναμφισβήτητα θαύματα και σημεία. Ιδιαίτερα το θηρίο από τη γη, της Αποκάλυψης 13:11 θα κάνει “μεγάλα σημεία, ώστε έκανε να κατεβαίνει και φωτιά από τον ουρανό στη γη μπροστά στους ανθρώπους” (Αποκάλυψη 13:13,14). Αυτό σημαίνει ότι ο λαός του Θεού δεν μπορεί να βασίζεται στα θαύματα ως απόδειξη ενεργειών του Θεού. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, μέσω της δύναμης του Σατανά θα εκτελεστούν τα πιο θεαματικά θαύματα! Γι’ αυτό είναι άκρως απαραίτητο τα παιδιά του Θεού να υπακούσουν στην παραίνεση του Ιωάννη: “Αγαπητοί, μην πιστεύετε σε κάθε πνεύμα, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα αν είναι από τον Θεό· επειδή, πολλοί ψευδοπροφήτες έχουν βγει στον κόσμο” (Α΄ Ιωάννου 4:1). “Στον νόμο και στη μαρτυρία· αν δεν μιλούν σύμφωνα μ’ αυτό τον λόγο, σίγουρα δεν υπάρχει φως μέσα τους” (Ησαΐας 8:20).

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 16:15 ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΑΝ ΚΛΕΦΤΗΣ[1] Περικοπές όπως αυτή στον Εκκλησιαστή 9:5,10 (“Επειδή… οι νεκροί, όμως, δεν γνωρίζουν τίποτε… επειδή, δεν υπάρχει πράξη ούτε λογισμός ούτε γνώση ούτε σοφία, στον άδη όπου πηγαίνεις” Βλ. επίσης Ψαλμοί 6:5, 155:17, 146:4, Ιώβ 14:12) αποδεικνύουν ότι οι νεκροί, συμπεριλαμβανομένων των αγίων, δεν έχουν μια συνειδητή ύπαρξη πριν την ανάσταση. Επομένως, τα θαύματα που γίνονται από τους αποθανόντες ‘αγίους’ θα πρέπει να προέρχονται από κάποια άλλη πηγή. Παρόλο που μπορεί να είναι κατανοητό ότι ο Θεός μπορεί να ελεήσει τους ικέτες που αναζητούν βοήθεια μέσα στην άγνοιά τους, σε πολλές περιπτώσεις, δαίμονες παίρνουν τη μορφή αγίων με σκοπό να λάβουν λατρεία και να υφάνουν δίχτυα πλάνης που χρησιμοποιούν για να στρέψουν την προσοχή των ανθρώπων μακριά από τον Θεό και τον Χριστό.

[2] Συχνά οι συναθροίσεις των Πεντηκοστιανών παραβαίνουν τις οδηγίες που έδωσε ο απόστολος Παύλος στην Α΄ Κορινθίους 14, όταν αντιμετώπισε μια παρόμοια εσφαλμένη έμφαση σε ορισμένα πνευματικά χαρίσματα - όταν περισσότερα από ένα άτομα μιλούν σε γλώσσες ταυτόχρονα, δεν υπάρχει μεταφραστής, υπάρχει έλλειψη τάξης (εδ. 27-33). Αυτό θέτει εν αμφιβόλω την παρουσία του Θεού ως πηγή των θαυμάτων που συμβαίνουν.