ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16Αποκάλυψη κεφάλαιο 16 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 - το κείμενο16:1-7 ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣΟ ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΝ16:8-11 Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ Η ΠΕΜΠΤΗ ΠΛΗΓΗ16:12 ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ16:13 Η ΑΝΙΕΡΗ ΤΡΙΑΔΑ16:14 ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ16:15 ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΑΝ ΚΛΕΦΤΗΣ16:16 Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΤΡΙΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ16:17-21 Η ΕΒΔΟΜΗ ΠΛΗΓΗ

16:15 ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΑΝ ΚΛΕΦΤΗΣ

Στη περιγραφή των πληγών, των δεινών των ασεβών και της πλάνης της ανίερης τριάδας, παρεμβάλλεται μια σοβαρή προειδοποίηση για το λαό του Θεού. “Δέστε, έρχομαι σαν κλέφτης· μακάριος όποιος αγρυπνάει, και φυλάττει τα ιμάτιά του, για να μην περπατάει γυμνός, και βλέπουν την ασχημοσύνη του” (Αποκάλυψη 16:15).

Αυτή η προειδοποίηση έχει τη βάση της στη δήλωση του Χριστού: “Ας είναι οι οσφύες σας περιζωσμένες, και τα λυχνάρια αναμμένα· κι εσείς, όμοιοι με ανθρώπους που προσμένουν τον κύριο τους, πότε θα επιστρέψει από τους γάμους... Μακάριοι εκείνοι οι δούλοι, που, όταν έρθει ο κύριος τους, τους βρει να αγρυπνούν... Και αν έρθει κατά τη δεύτερη φυλακή της νύχτας, και κατά την τρίτη φυλακή της νύχτας έρθει, και βρει έτσι, μακάριοι είναι οι δούλοι εκείνοι. Και να γνωρίζετε τούτο, ότι, αν ο οικοδεσπότης ήξερε ποια ώρα έρχεται ο κλέφτης, θα αγρυπνούσε, και δεν θα άφηνε να διανοιχτεί το σπίτι του. Κι εσείς, λοιπόν, γίνεστε έτοιμοι· επειδή, κατά την ώρα που δεν στοχάζεστε, έρχεται ο Υιός του ανθρώπου” (Λουκάν 12:35-40).

Ο Χριστός προειδοποιεί ότι θα υπάρχει μια φαινομενική καθυστέρηση. Φαίνεται ότι η εκκλησία θα αγρυπνούσε πιστά στην πρώτη “φυλακή της νύχτας”, αλλά καθώς θα περνούσε η δεύτερη ή ακόμη και η τρίτη φυλακή θα άρχιζε να υπάρχει μια περιρρέουσα αίσθηση ότι “ο κύριος μου καθυστερεί να έρθει” και να πέσει στην αμαρτία: “και να αρχίσει να δέρνει τους δούλους και τις δούλες, και να τρώει και να πίνει και να μεθάει” (εδ. 45). Η πιθανότητα να συμβεί αυτό στη ζωή του καθενός μας είναι τόσο επικίνδυνη ώστε οι απόστολοι Πέτρος, Παύλος και Ιωάννης τονίζουν την ανάγκη να προσέξουμε, μήπως έρθει το τέλος “σαν κλέφτης”.[1]

Το μήνυμα προς την Εκκλησία της Λαοδικείας δείχνει ότι πριν τη Μεγάλη Θλίψη, η Εκκλησία θα βρίσκεται σε λήθαργο και θα είναι αδιάφορη, “ούτε ψυχρός είσαι ούτε ζεστός” (Αποκάλυψη 3:15). Ο Κύριος λέει: “Συμβουλεύω να αγοράσεις από μένα... ιμάτια λευκά, για να ντυθείς, και να μη φανερωθεί η ντροπή της γύμνιας σου” (εδ. 18). Τα λευκά ιμάτια συμβολίζουν τη δικαιοσύνη του Χριστού, την οποία ο Χριστός δίνει ως δώρο στους πιστούς (βλ. ενότητα 3:18 Ν’ αγοράσεις από Μένα - Xρυσάφι ). Αυτή η δικαιοσύνη είναι “τα ιμάτια” , τα οποία ο Ιησούς λέει στα παιδιά Του να “φυλάττουν” .

Αναμφίβολα τα γεγονότα που προηγούνται της Μεγάλης Θλίψης θα επιστήσουν την προσοχή της Εκκλησίας της Λαοδίκειας που βρίσκεται σε λήθαργο. Κάποιοι θα βρεθούν στους 144.000, οι οποίοι θα μεταδώσουν το τελευταίο κάλεσμα· άλλοι θα βρεθούν στο μεγάλο πλήθος, που θα κληθεί να φύγει από τη Βαβυλώνα και δυστυχώς αρκετοί θα αποφασίσουν να παραμείνουν στη Βαβυλώνα. Όλος ο κόσμος θα επηρεαστεί από “τη μεγάλη θλίψη, που δεν έγινε από την αρχή του κόσμου μέχρι σήμερα, ούτε θα ξαναγίνει” (Ματθαίον 24:21). Ωστόσο, η Μεγάλη Θλίψη δεν θα διαρκέσει μόνο λίγες μέρες. Μια μόνο από τις σάλπιγγες (η πέμπτη) διαρκεί πέντε μήνες και υπάρχουν άλλες έξι σάλπιγγες και επτά τελευταίες πληγές! Το άγχος και η αγωνία θα είναι απίστευτα και οι ελπίδες θα αναπτερώνονται και θα διαψεύδονται με ανακοινώσεις όπως: “Να! Εδώ είναι ο Χριστός... είναι στην έρημο... Να! Στα εσωτερικά δωμάτια... θα σηκωθούν ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες, και θα δείξουν μεγάλα σημεία και τέρατα, ώστε να πλανήσουν, αν είναι δυνατόν, και τους εκλεκτούς” (Ματθαίον 24:23-26).

Εκείνο το διάστημα ο λαός του Θεού θα πρέπει να “φυλάττει τα ιμάτιά του” . Όλα όσα είναι οι ίδιοι και όλα όσα έχουν πετύχει, αποτελούν δώρα της χάρης του Θεού που πραγματοποιείται μέσω της τέλειας ζωής, της θυσίας και της ανάστασης του Χριστού, “τα ιμάτια” τους προσφέρονται δωρεάν - “Η ψυχή μου θα αγαλλιαστεί στον Θεό μου· επειδή, με έντυσε με ιμάτιο σωτηρίας, μου φόρεσε επένδυμα δικαιοσύνης” (Ησαΐας 61:10). Η απώλεια του ιματίου και η γύμνια συμβολίζουν πνευματική ήττα. Η χειρότερη ταπείνωση για έναν ηττημένο στρατιώτη ήταν να παρελάσει γυμνός μπροστά στο πλήθος των κατακτητών.[2]

Τα παιδιά του Θεού δεν είναι δεδομένο ότι δεν θα ηττηθούν, ακόμα ή μάλλον ιδιαίτερα στη μεγάλη θλίψη. Μόνο μέσω της πληρότητας του Αγίου Πνεύματος και της βαθιάς εξάρτησης από τον Λόγο του Θεού μπορούν οι Χριστιανοί να “φυλάττουν τα ιμάτιά τους” στη διάρκεια της αφόρητης πλάνης της μεγάλης θλίψης. Χωρίς τέτοια πίστη, ο Χριστός θα εμφανιστεί “σαν κλέφτης” , αποκαλύπτοντας τη γύμνια και την ντροπή της κενής ομολογίας πίστης τους. Γι’ αυτό ένα από τα κύρια μηνύματα προς το λαό του Θεού είναι το εξής: “Εδώ είναι η υπομονή των αγίων· εδώ είναι εκείνοι που φυλάττουν τις εντολές του Θεού και την πίστη του Ιησού” (Αποκάλυψη 14:12).

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 16:16 Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ



[1] Βλ. Α΄ Θεσσαλονικείς 5:2-4, Β΄ Πέτρου 3:10, Αποκάλυψη 3:3.

[2] Ησαΐας 20:4, Β΄ Σαμουήλ 10:4,5