ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13Αποκάλυψη κεφάλαιο 13 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 - το κείμενο13:1,2 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ 7ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑΟ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ13:3 Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΠΛΗΓΗΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΗ ΠΛΗΓΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΕ13:11,12 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ13:11 ΑΡΝΙ Ή ΔΡΑΚΟΝΤΑΣ;13:13,14 ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ13:15 Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ13:16,17 ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ13:18 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ666, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ

13:1,2 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

“Και στάθηκα επάνω στην άμμο της θάλασσας· και είδα ένα θηρίο να ανεβαίνει από τη θάλασσα, το οποίο είχε επτά κεφάλια, και δέκα κέρατα· κι επάνω στα κέρατά του ήσαν δέκα διαδήματα, κι επάνω στα κεφάλια του υπήρχαν ονόματα βλασφημίας. Και το θηρίο που είδα, ήταν όμοιο με πάρδαλη, και τα πόδια του σαν αρκούδα, και το στόμα του σαν στόμα λιονταριού· και ο δράκοντας έδωσε σ’ αυτό τη δύναμή του, και τον θρόνο του, και μεγάλη εξουσία” Αποκάλυψη 13:1,2.

Το δωδέκατο κεφάλαιο κλείνει με τον δράκοντα (Σατανάς) να είναι απογοητευμένος και οργισμένος, από τις αποτυχημένες επιθέσεις εναντίον της γυναίκας. Ο δράκοντας “πήγε να κάνει πόλεμο με τους υπόλοιπους από το σπέρμα της” (Αποκάλυψη 12:17). Στην επόμενη σκηνή βλέπουμε τον Ιωάννη,[1] να στέκεται “επάνω στη άμμο της θάλασσας” και ένα θηρίο που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τον δράκοντα, να ανεβαίνει από τη θάλασσα. ‘Η άμμος της θάλασσας’ χρησιμοποιείται επανειλημμένως για να συμβολίσει πλήθη ανθρώπων, είτε το λαό του Θεού (“Ο αριθμός των γιων Ισραήλ θα είναι σαν την άμμο της θάλασσας, που δεν μπορεί να μετρηθεί ούτε να απαριθμηθεί” Ωσηέ 1:10) είτε το πλήθος των ασεβών (“Τα έθνη που βρίσκονται στις τέσσερις γωνίες της γης, τον Γωγ και τον Μαγώγ... των οποίων ο αριθμός τους είναι σαν την άμμο της θάλασσας” Αποκάλυψη 20:8). Η θάλασσα “είναι λαοί και πλήθη, και έθνη και γλώσσες” (Αποκάλυψη 17:15) και έτσι δίνεται έμφαση σε πλήθη χωρών και εθνών από τα οποία ανεβαίνει το θηρίο.

Το θηρίο μοιάζει αρκετά με τον δράκοντα του δωδέκατου κεφαλαίου, που επίσης έχει επτά κεφάλια και δέκα κέρατα. Η βασική διαφορά είναι ότι ο δράκοντας έχει διαδήματα[2] στα κεφάλια του, σύμβολο εξουσίας, ενώ το θηρίο από τη θάλασσα έχει διαδήματα στα κέρατά του. Το κεφάλι συμβολίζει την εξουσία, τον σχεδιασμό και την αρχηγία,[3] δείχνοντας ότι ο δράκοντας (Σατανάς) ασκεί εξουσία, σχεδιάζοντας και εκτελώντας. Τα κέρατα συμβολίζουν τις εκτελεστικές ή στρατιωτικές δυνάμεις[4] (“βασιλιάδες” στην προφητεία[5]), που εκτελούν τα σχέδια της κεφαλής. Συνεπώς η δύναμη και η εξουσία του θηρίου από τη θάλασσα, όπως απεικονίζεται από τα διαδήματα στα κέρατά του, αποτελεί την πολιτική και στρατιωτική δύναμη που χρησιμοποιεί για να εκτελέσει τα σχέδια του Σατανά.

Το θηρίο από τη θάλασσα είναι μια τρομερή σύνθεση τριών άγριων ζώων: λεοπάρδαλη, αρκούδα και λιοντάρι και έχει επίσης δέκα κέρατα. Είναι τα ίδια ζώα που ανέβηκαν από τη θάλασσα στο όραμα του Δανιήλ 7, υποδηλώνοντας ότι αυτό το θηρίο είναι μια σύνθεση των χαρακτηριστικών των ζώων του Δανιήλ 7.

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ 7



[1] Κάποια αρχαία κείμενα αναφέρουν ότι ο δράκοντας ήταν που στεκόταν στην άμμο της θάλασσας.

[2] Η λέξη ‘διάδημα’ δεν έχει σχέση με τη λέξη ‘στέφανος’ που χρησιμοποιείται για να δείξει τη νίκη. Το διάδημα, δηλώνει διεκδίκηση εξουσίας και δύναμης, σε αυτή την περίπτωση μια επαναστατική διεκδίκηση. Ο Σατανάς διεκδικεί την εξουσία με την επανάστασή του ενάντια στον Χριστό, που Του ανήκει όλη η εξουσία, όπως υποδηλώνεται από τα πολλά διαδήματα που φορά (Αποκάλυψη 19:12).

[3] Π.χ. Δανιήλ 2:38: “Και σε έκανε κύριο επάνω σε όλα αυτά. Εσύ είσαι εκείνο το χρυσό κεφάλι”

[4] Βλ. Α΄ Βασιλέων 22:11, Ζαχαρίας 1:18-21

[5] Δανιήλ 7:24, 8:20,21.