ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16Αποκάλυψη κεφάλαιο 16 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 - το κείμενο16:1-7 ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣΟ ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΝ16:8-11 Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ Η ΠΕΜΠΤΗ ΠΛΗΓΗ16:12 ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ16:13 Η ΑΝΙΕΡΗ ΤΡΙΑΔΑ16:14 ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ16:15 ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΑΝ ΚΛΕΦΤΗΣ16:16 Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΤΡΙΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ16:17-21 Η ΕΒΔΟΜΗ ΠΛΗΓΗ

16:12 ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

“Και ο έκτος άγγελος ξέχυσε τη φιάλη του επάνω στον μεγάλο ποταμό, τον Ευφράτη· και το νερό του ξεράθηκε, για να ετοιμαστεί ο δρόμος των βασιλιάδων, αυτών από ανατολάς του ήλιου” Αποκάλυψη 16:12. Αυτό το εδάφιο είναι μια περίληψη με τις λεπτομέρειες να δίνονται στα επόμενα τρία κεφάλαια και δείχνουν ότι το πλήθος που πλανήθηκε από τη Βαβυλώνα τελικά θα την εγκαταλείψει.

Ο Ευφράτης ήταν το ποτάμι που διέσχιζε την πόλη της Βαβυλώνας παρέχοντας το νερό που χρειάζονταν οι κάτοικοι. Ο Ευφράτης “ξεράθηκε” όταν ο Κύρος, ο αυτοκράτορας της Περσίας, εξέτρεψε τη ροή του μακριά από την πόλη ώστε να εισβάλουν οι στρατιώτες του μέσω της στεγνής κοίτης του ποταμού.

Η Βαβυλώνα, στην εποχή των επτά τελευταίων πληγών, θα είναι το διεθνές θρησκευτικό σύστημα του θηρίου το οποίο, μέσω των μεθοδεύσεων του Σατανά, καταφέρνει να “πλανάει ολόκληρη την οικουμένη” (Αποκάλυψη 12:9). Το νερό στην προφητεία “είναι λαοί και πλήθη και έθνη και γλώσσες”,[1] συνεπώς η ξηρασία του ποταμού Ευφράτη αναφέρεται στη στιγμή που οι άνθρωποι θα ξυπνήσουν ξαφνικά συνειδητοποιώντας ότι έχουν πλανηθεί και θα αποσύρουν την υποστήριξή τους από το θρησκευτικό σύστημα της Βαβυλώνας.

Η προηγούμενη (πέμπτη) πληγή έπεσε “στον θρόνο του θηρίου· και η βασιλεία του γέμισε από σκοτάδι” (εδ. 10), πλήττοντας τα θεμέλια του συστήματος του θηρίου. Θα συμβεί όπως συνέβη και με την πληγή του σκότους στην Αίγυπτο που επηρέασε μόνο τους Αιγύπτιους, ενώ ο λαός Ισραήλ είχε “φως στις κατοικίες τους” (Έξοδος 10:21-24). Το σκοτάδι της πέμπτης πληγής θα επηρεάσει μόνο “το θηρίο και τη βασιλεία του” . Το πλανημένο πλήθος ανθρώπων θα αρχίσει τελικά να αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται στο λάθος στρατόπεδο, ότι ο “θεός” που υπηρετούσαν δεν έχει δύναμη να τους προστατέψει· αντιθέτως, ο Θεός προστατεύει τους άγιους που δέχονται επίθεση από το δικό τους θρησκευτικό-πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι ένα θέμα που αναπτύσσεται στο κεφάλαιο 17, όπου η μεγάλη πόρνη (η κίβδηλη εκκλησία) παρουσιάζεται να ελέγχει ή να ιππεύει το “κόκκινο θηρίο” (το πολιτικό σύστημα). Στο τέλος όμως το κόκκινο θηρίο, που αντιπροσωπεύεται από τα δέκα κέρατα, θα στραφεί ενάντια στην πόρνη - “τα δέκα κέρατα... θα μισήσουν την πόρνη, και θα την κάνουν ερημωμένη, και γυμνή και θα φάνε τις σάρκες της, κι αυτή θα την κατακάψουν με φωτιά” (Αποκάλυψη 17:16). Αυτή η αλλαγή θα “ετοιμάσει τον δρόμο των βασιλιάδων, αυτών από ανατολάς του ήλιου” .

Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με την ταυτότητα των πρωταγωνιστών στο δράμα της Αποκάλυψης 16, ιδιαίτερα για τους πρωταγωνιστές που σχετίζονται με τη “Μάχη του Αρμαγεδδών”, όπως “οι βασιλιάδες από ανατολάς” δίνοντας έμφαση στην άποψη ότι εδώ συμβολίζεται η Κίνα. Παρόλο που το παρών βιβλίο σχετίζει τις επτά τελευταίες πληγές με τον μεγάλο πόλεμο μεταξύ του βασιλιά του βορρά και του βασιλιά του νότου, που προφανώς συμβαίνει στη Μέση Ανατολή (βλ. 9:3 Ο Στρατός των Ακριδών ) και είναι πιθανό να συμμετάσχει και η Κίνα, η μάχη του Αρμαγεδδών θα έχει μια παγκόσμια εμβέλεια. Είναι η τελευταία προσπάθεια του Σατανά να εξολοθρεύσει τα παιδιά του Θεού, όπου και αν βρίσκονται. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι “βασιλιάδες από ανατολάς” δεν είναι γήινες υπερδυνάμεις αλλά αντιπροσωπεύουν “τα στρατεύματα, που ήσαν στον ουρανό” (Αποκάλυψη 19:14).

Η φράση “από ανατολάς του ήλιου” συναντάται μόνο σε ένα άλλο εδάφιο στην Αποκάλυψη: “Και είδα έναν άλλον άγγελο που ανέβηκε από την ανατολή του ήλιου , έχοντας τη σφραγίδα του ζωντανού Θεού” (Αποκάλυψη 7:2). Είναι ξεκάθαρο από αυτό το εδάφιο ότι πρόκειται για έναν αγγελιοφόρο από το βασίλειο του Θεού που έρχεται από την ανατολή του ήλιου. Ο Μωυσής, ο Ααρών, οι ιερείς και η πιστή φυλή του Ιούδα στρατοπέδευαν στην ανατολική πλευρά του αγιαστηρίου (Αριθμοί 2:3, 3:38) και ο λαός Ισραήλ εισήλθαν στη Γη της Επαγγελίας από την ανατολή (Ιησούς του Ναυή 4:19). “Η δόξα του Θεού του Ισραήλ ερχόταν από τον δρόμο της ανατολής” (Ιεζεκιήλ 43:2,4). Αυτά τα εδάφια υποδηλώνουν ότι η βασιλεία του Θεού έρχεται από την ανατολή.

“Ο Βασιλιάς των βασιλιάδων” έρχεται από την ανατολή και αυτό το εδάφιο αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία.[2] Κατά μία έννοια η παρουσία Του θα προετοιμαστεί από την ξήρανση “του μεγάλου ποταμού, του Ευφράτη” . Τα πλήθη του κόσμου (το ποτάμι) θα καταλάβουν ότι πλανήθηκαν από τη Βαβυλώνα, σε μια αιφνίδια διαύγεια νου θα συνειδητοποιήσουν ότι μάχονταν εναντίον του Δημιουργού Τους και “θα λένε προς τα βουνά και προς τις πέτρες: Πέστε επάνω μας, και κρύψτε μας από το πρόσωπο εκείνου που κάθεται επάνω στον θρόνο, και από την οργή του Αρνίου” (Αποκάλυψη 6:16). Η χρήση πληθυντικού αριθμού (“των βασιλιάδων, αυτών από ανατολάς του ήλιου”) δείχνει ότι ο Χριστός δεν έρχεται μόνος. Θα έρθει μαζί με “τα στρατεύματα, που ήσαν στον ουρανό” τα οποία “τον ακολουθούσαν επάνω σε λευκά άλογα” (Αποκάλυψη 19:14). Τα στρατεύματα αυτά αναμφίβολα περιλαμβάνουν βασιλιάδες, όπως “οι 24 πρεσβύτεροι” που “ψάλλουν μια καινούργια ωδή, λέγοντας: μας έκανες βασιλιάδες και ιερείς στον Θεό μας· και θα βασιλεύσουμε επάνω στη γη” (Αποκάλυψη 5:9,10).

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 16:13 Η ΑΝΙΕΡΗ ΤΡΙΑΔΑ[1] Αποκάλυψη 17:15.

[2] Ο Χριστός είπε: “ Όπως η αστραπή βγαίνει από ανατολάς, και φαίνεται μέχρι δυσμάς, έτσι θα είναι και η παρουσία του Υιού του ανθρώπου” (Ματθαίον 24:27).