Το βιβλίο της Αποκάλυψης αναμφίβολα είναι το πιο συναρπαστικό έργο και ταυτόχρονα δυσμνημόνευτο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, σίγουρα δεν θα θεωρούνταν ένα βιβλίο με μόνο 10.300 λέξεις. Παρά το γεγονός όμως ότι είναι μικρό σε έκταση και γραμμένο σε απλή γλώσσα, η ερμηνεία του αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο μυστήριο. Είναι το μοναδικό βιβλίο στην Αγία Γραφή για το οποίο δεν υπάρχει γενική παραδοχή, όσον αφορά στη γενική του θεματολογία, τη δομή, το χρονοδιάγραμμα ή το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Αν έχετε μελετήσει και άλλες ερμηνείες/σχολιασμούς της Αποκάλυψης πιθανόν να ‘έχετε αισθανθεί απογοητευμένος και ανικανοποίητος.

Το βασικό πρόβλημα της πλειονότητάς των ερμηνειών της Αποκάλυψης είναι οι πηγές των στοιχείων και τα βοηθήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί. Κάποιοι θεολόγοι συγκρίνουν την Αποκάλυψη με άλλα αρχαία κοσμικά και χριστιανικά έγγραφα. Άλλοι, έχουν αποδώσει αυθαίρετα την ερμηνεία του σε μία συγκεκριμένη εποχή και στη συνέχεια την έχουν συγκρίνει με την ιστορία εκείνης της εποχής. Πολλοί έχουν κάνει εικασίες για την ερμηνεία των συμβόλων της ή έχουν προσπαθήσει να προβάλουν τις τρέχουσες διεθνείς τάσεις και ειδήσεις. Η μόνη πηγή βοήθειας που ο Θεός ενέπνευσε τον απόστολο Ιωάννη να χρησιμοποιήσει ήταν η Αγία Γραφή. Η Αποκάλυψη είναι γεμάτη με αναφορές και μνείες σε εδάφια, θεματολογίες και ιστορίες από την Αγία Γραφή, κυρίως την Παλαιά Διαθήκη και μόνο ζητώντας διορατικότητα μέσω της προσευχής και στη συνέχεια συγκρίνοντας τις θεματολογίες και τα σύμβολα της Αποκάλυψης με τις εμπνευσμένες Γραφές, έχουμε την ελπίδα να κατανοήσουμε αυτό το βιβλίο που είναι τόσο ζωτικής σημασίας σήμερα.

Το βιβλίο της Αποκάλυψης κλείνει με τη δήλωση “… ο Κύριος ο Θεός των αγίων προφητών έστειλε τον άγγελό του, για να δείξει στους δούλους του τα όσα πρέπει να γίνουν γρήγορα” (Αποκάλυψη 22:6). Τα πειστήρια γύρω μας δεικνύουν ότι “αυτά” που είδε ο Ιωάννης “θα γίνουν γρήγορα” και ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτού του κόσμου είναι εντελώς απροετοίμαστοι. Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού παρουσιάζει και επεξηγεί τα πασίγνωστα γεγονότα της Αποκάλυψης, όπως το Χάραγμα του Θηρίου, ο αριθμός 666, η Μάχη του Αρμαγεδδών, οι 144.000, η Χιλιετία και οι Τέσσερις Αναβάτες της Αποκάλυψης. Εξετάζει επίσης και άλλα, λιγότερο γνωστά, αλλά εξίσου σημαντικά θέματα του βιβλίου, όπως οι Επτά Εκκλησίες, οι Επτά Σφραγίδες και οι Επτά Σάλπιγγες, οι Δυο Μάρτυρες, το θηρίο από την άβυσσο, η γυναίκα που έχει ντυθεί με τον ήλιο, η μεγάλη πόρνη, το θηρίο με τα επτά κεφάλια που βγαίνει από τη θάλασσα και το θηρίο με τα δυο κέρατα που βγαίνει από τη γη.

Η Αποκάλυψη του Ιησού Χριστού, προσδιορίζει το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ισλάμ, της Ρωμαιοκαθολικής, της Ορθόδοξης, της Προτεσταντικής και της Πεντηκοστιανής Εκκλησίας, του Βασιλιά του Βορρά και του Βασιλιά του Νότου, των Εβραίων και των 12 Φυλών του Ισραήλ, της εκκλησίας του πιστού υπολοίπου και του Αντίχριστου. Επίσης καταπιάνεται με σύγχρονα αμφιλεγόμενα θέματα, όπως είναι η αρπαγή της Εκκλησίας, το κίνημα των χαρισματικών, η σύγχρονη Βαβυλώνα, ο οικουμενισμός, το κίνημα της Νέας Εποχής, η διαμάχη για το Σάββατο, η αθανασία της ψυχής και η έννοια του παράδεισου και της κόλασης.

Εν τέλει, το βιβλίο της Αποκάλυψης δεν είναι απλά μια συλλογή από ενδιαφέρονται σύμβολα και μεταφορές, αλλά μέσα από τους συμβολισμούς αποκαλύπτει τον Ιησού Χριστό και τον μεγάλο εχθρό Του, σε μια κυριολεκτική πνευματική μάχη μεταξύ του καλού και του κακού, η οποία ξεκίνησε όταν “ο Εωσφόρος, γιος της αυγής… έλεγε στην καρδιά του·… θα είμαι όμοιος με τον Ύψιστο” (Ησαΐας 14:12-14). Στην αρχή της δημιουργίας, στον κήπο της Εδέμ, εκείνος ο “αρχαίος όφις” κατάφερε να μεταφέρει το πεδίο της μάχης από τον ουρανό, στη γη. Είναι μια μάχη μέχρι θανάτου, που δεν έχει ουδέτερη ζώνη, και η πλειοψηφία των ανθρώπων στον κόσμο δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτήν. Το βιβλίο της Αποκάλυψης αφαιρεί το προσωπείο του σατανά και εκθέτει τις θανάσιμες παγίδες, τα τεχνάσματα και τους οπαδούς του.

Το βιβλίο της Αποκάλυψης όμως, δεν έχει ως βασικό θέμα τον Σατανά, αλλά είναι “η αποκάλυψη του Ιησού Χριστού”. Εκείνος είναι ο πρωταγωνιστής, η ολοκληρωτική Του νίκη και η εξουδετέρωση του κακού είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου. Σκοπός αυτού του συγγράμματος είναι να παρουσιάσει τον Χριστό όπως Εκείνος αποκαλύπτεται στο βιβλίο της Αποκάλυψης, έτσι ώστε βλέποντας Εκείνον πιο ξεκάθαρα, να Τον αγαπήσουμε περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

David Lackey