Υπάρχει ένα ρητό, «πέντε Έλληνες, έξι αρχηγοί». Ή αλλιώς, «πέντε Έλληνες, έξι γνώμες». Παρόμοια ρητά υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Ποιό το νόημα; Απλά, ότι εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να είμαστε διαφορετικοί, να έχει ο καθένας τις δικές του απόψεις. «Πως σου άρεσε η ταινία;», «Φοβερή», μπορεί να πει ο ένας. «Χάλια», μπορεί να πει ο άλλος. Μα καλά, και οι δύο την ίδια ταινία δεν είδαν; Ναι, αλλά οι απόψεις συχνά μπορεί να είναι τελείως διαφορετικές. Αντίθετα με την ανθρώπινη αυτή τάση, η Αγία Γραφή παρουσιάζει μια απίστευτη ενότητα, μια απίστευτη αρμονία. Το μήνυμα της διακατέχεται από αρμονία από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

«Ε, εύκολο πράγμα, αυτός που την έγραψε ήταν έξυπνος άνθρωπος» μπορεί να σκεφτεί κάποιος.

Ανθολόγιο

Η Αγία Γραφή όμως δεν έχει μόνο έναν συγγραφέα. Είναι ανθολόγιο, μία συλλογή από 66 διαφορετικά βιβλία. Τα 39 από αυτά απαρτίζουν την Παλαιά Διαθήκη και γράφτηκαν προ Χριστού, ενώ τα 27 απαρτίζουν την Καινή Διαθήκη και γράφτηκαν μετά Χριστό. Η Παλαιά Διαθήκη γράφτηκε κυρίως στην Εβραϊκή γλώσσα ενώ κάποια μικρά τμήματα γράφτηκαν στην Αραμαϊκή γλώσσα, τη γλώσσα της Βαβυλωνιακής αυτοκρατορίας και μετέπειτα της Περσικής. Αντίθετα, η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στα Ελληνικά.

40 και Πλέον Συγγραφείς

τα γραπτά από 40 και πλέον συγγραφείς από διάφορα κοινωνικά στρώματα και διάφορα επαγγέλματα, διάφορες εθνότητες, που έγραψαν σε ένα χρονικό διάστημα 1.500 χρόνων, να διακατέχονται από τέτοια ενότητα και αρμονία αυτό έχει 40 τουλάχιστον συγγραφείς. Τον ακριβή αριθμό δεν τον γνωρίζουμε γιατί κάποια βιβλία είναι ανώνυμα. Αλλά από τα επώνυμα γνωρίζουμε τουλάχιστον 40. Κάποιοι από τους συγγραφείς ήταν βασιλιάδες, όπως ο Δαυίδ, ή ο Σολομών. Ο Μωυσής ήταν θρησκευτικο-πολιτικός ηγέτης, ο Έζρας θεολόγος, ο Ιωάννης ψαράς, ο Ματθαίος τελώνης, ο Λουκάς Έλληνας γιατρός από την Αντιόχεια.  Μεγάλη ποικιλία λοιπόν.

1.500 Χρόνια

Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε ότι η Αγία Γραφή γράφτηκε στη διάρκεια δύο χιλιάδων χρόνων. Ο πρώτος συγγραφέας ήταν ο Μωυσής που έγραψε γύρω στο 1.450 π.Χ. το βιβλίο του Ιώβ καθώς και τη Γένεση. Τελευταίος χρονολογικά ο Ιωάννης που έγραψε το Κατά Ιωάννη ευαγγέλλιο καθώς και το βιβλίο της Αποκάλυψης γύρω στο 90-95 μ.Χ..

Ο Ύψιστος Συγγραφέας

Πως είναι δυνατόν λοιπόν τα γραπτά από 40 και πλέον συγγραφείς από διάφορα κοινωνικά στρώματα και διάφορα επαγγέλματα, διάφορες εθνότητες, που έγραψαν σε ένα χρονικό διάστημα 1.500 χρόνων, να διακατέχονται από τέτοια ενότητα και αρμονία; Μήπως ήταν όλοι τους μιλημένοι; Μήπως πρόκειται για κάποια συνομωσία; Φυσικά και όχι. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

Την απάντηση την δίνει η ίδια η Αγία Γραφή. Ο Απόστολος Παύλος γράφει, «Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη, και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη• για να είναι ο άνθρωπος του Θεού τέλειος, ετοιμασμένος για κάθε έργο αγαθό» (Β’ Τιμοθέου 3:16-17). Εδώ ο Απόστολος Παύλος μας λέει ότι η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη. Δηλαδή αν και την έγραψαν άνθρωποι, ο Θεός τους έμπνευσε, τους καθοδήγησε τι να γράψουν. Η Αγία Γραφή λοιπόν δεν είναι απλά λόγια ανθρώπων, αλλά ο Λόγος του Θεού.

Ο Απόστολος Πέτρος έγραψε κάτι παρόμοιο «Επειδή, δεν ήρθε ποτέ προφητεία από θέλημα ανθρώπου, αλλά, οδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, μίλησαν οι άγιοι άνθρωποι του Θεού» (Β Πέτρου 1:21). Όταν λοιπόν μιλούσαν και έγραφαν οι συγγραφείς της Αγία Γραφής, το Άγιο Πνεύμα τους παρακινούσε τι να γράψουν. Αυτό σημαίνει ότι όταν παίρνουμε την Αγία Γραφή στα χέρια μας και αρχίζουμε να διαβάζουμε, δεν διαβάζουμε τα λόγια των ανθρώπων, αλλά του ίδιου του Θεού!  Απίστευτο δεν είναι; Ο Θεός που δημιούργησε το σύμπαν, μας μιλά μέσω της Αγίας Γραφής.

Διάβαζε το Λόγο του Θεού

Στον ελεύθερο μου χρόνο τυχαίνει να διαβάσω εφημερίδες ή τα νέα στο διαδίκτυο. Ο καθένας λέει τη γνώμη του. Αν ρωτήσεις τους πολιτικούς, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, κανείς δεν παραδέχεται ότι κάνει λάθος. Όλοι τους το παίζουν σωτήρες ενώ στην πραγματικότητα όλοι τους έχουν μερίδιο για την κατάσταση που βλέπουμε γύρω μας. Και οι δημοσιογράφοι μια από τα ίδια. Αγορεύουν με την πέννα τους, αλλά σε τελική ανάλυση αυτό που θέλουν είναι να πουλήσουν φυλλάδες οι οποίες πρόσκεινται σε συμφέροντα. Κουράστηκα να ακούω τις αποτυχημένες θεωρίες και φιλοσοφίες των απανταχού σοφών. Πιστεύω το ίδιο ισχύει και για σένα.

Νομίζω ήρθε καιρός να ακούσουμε και τη γνώμη κάποιου άλλου. Ο Θεός δεν κάνει λάθος. Όταν μιλά δεν αραδιάζει φιλοσοφίες και θεωρίες. Δεν ευαγγελίζεται αποτυχημένα συστήματα. Ο Θεός που γνωρίζει τον καθένα μας ως άτομο και τις κοινωνίες του κόσμου όλου ως σύνολα, γράφει αλήθειες που αλλάζουν τη ζωή.

Στην άκρη λοιπόν οι φυλλάδες και οι κοσμοθεωρίες τους. Καιρός να ακούσουμε τι λέει ο καλός μας Θεός. Διάβαζε τη Αγία Γραφή σου και θα γίνεις πραγματικά σοφός.

Και αν δεν έχεις Αγία Γραφή, επικοινώνησε μαζι μας και θα σου στείλουμε με χαρά μια.

Διάβασε επίσης:

Ο σκοπός της Βιβλικής προφητείας

Αποστασία – εγκατάλειψη της αλήθειας

Ποιοι είναι οι Άγιοι;