Στην εποχή μας σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, θεωρούν ότι η ύπαρξη πονηρών πνευμάτων ανήκει στην σφαίρα των δεισιδαιμονιών.

Όμως στα περισσότερα μέρη του κόσμου και κατά την διάρκεια ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας η πλειοψηφία των ανθρώπων πίστευαν (και ακόμη πιστεύουν) όχι μόνο στην ύπαρξή τους αλλά και στην αρνητική επιρροή τους στην καθημερινή μας ζωή.

Αφού τα πνεύματα εξ ορισμού είναι αόρατα και ακαθόριστα, δεν είναι δυνατόν ούτε να αποδειχθεί ούτε να διαψευστεί η ύπαρξή τους. Η Αγία Γραφή, όμως, κάνει σαφές ότι υπάρχουν και μας παρέχει αρκετές πληροφορίες σχετικά με αυτά.

Τα «ακάθαρτα πνεύματα»

Ο Ιησούς δίδαξε ότι τα «ακάθαρτα πνεύματα» μπορούν να κατοικούν μέσα στους ανθρώπους, στους οποίους προκαλούν κακή συμπεριφορά, κώφωση, βουβαμάρα, επιληψία, πυρετό και άλλες ασθένειες.

Αν εξορκιστούν, προσπαθούν να γυρίσουν και να φέρουν μαζί τους και άλλα δαιμόνια (Ματθαίου 12:43-45).

Επίσης, ένας άνθρωπος μπορεί να δαιμονιστεί από πολλά δαιμόνια – ένας άνδρας από την χώρα των Γαδαρηνών είχε μια «λεγεώνα» πονηρών πνευμάτων (Μάρκου 5:1-19, μια Ρωμαϊκή λεγεώνα αποτελούσε από 6.000 στρατιώτες!)

Εξορκισμός τον πονηρών πνευμάτων

Ο Ιησούς συχνά και με ευκολία εξόρκιζε πονηρά πνεύματα. Οι δαίμονες αναγνώρισαν την θεότητα, την δύναμη και την εξουσία Του επάνω τους. Γνώριζαν  επίσης ότι υπάρχει μια ορισμένη ώρα στην οποία θα καταστραφούν (Ματθαίου 8:28-32).

Επίσης, ο Ιησούς εξουσιοδότησε τους οπαδούς του να τα εκβάλλουν, μολονότι σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείτο νηστεία και προσευχή (Μάρκου 9:25-29). Η ικανότητα των πιστών να εξορκίζουν δαιμόνια είναι ένα από «τα σημεία (που) θα συνοδεύουν εκείνους που πίστεψαν» (Μάρκου 16:17).

Οι αρχές και οι εξουσίες του σκότους

Ο απόστολος Παύλος αποκαλεί τα πονηρά πνεύματα «τις αρχές, τις εξουσίες, τους κοσμοκράτορες του σκότους τούτου του αιώνα, τα πνεύματα της πονηρίας στα επουράνια» (Προς Εφεσίους 6:12).

Η προστασία εναντίον τις αρχές του σκότους

Μας πληροφορεί ότι μπορούμε να προστατευτούμε φορώντας την «πανοπλία του Θεού» – την αλήθεια, την δικαιοσύνη, το ευαγγέλιο της ειρήνης, την πίστη, την πεποίθηση της σωτηρίας, το Άγιο Πνεύμα και το Λόγο του Θεού (Προς Εφεσίους 6:13-17).

Ο απόστολος Ιάκωβος μας βεβαιώνει ότι «αν αντισταθούμε στον διάβολο, θα φύγει από μας» (Ιακώβου 4:7).

Πως τα πονηρά πνεύματα αποκτούν πρόσβαση στους ανθρώπους;

Τα πονηρά πνεύματα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στους ανθρώπους μέσω:

  • των αμαρτιών (Α΄ Ιωάννου 3:8),
  • της απιστίας (Β΄ Κορινθίους 4:3,4),
  • της άρνησης της αλήθειας (Β΄ Θεσσαλονικείς 2:10)
  • των ψεύτικων θαυμάτων (Β΄ Θεσσαλονικείς 2:9, Αποκάλυψη 16:14).
  • της συμμετοχής σε σατανιστικές τελετουργίες,
  • την ανάμιξη στη μαγεία,
  • την σατανική μουσική,
  • τα τάματα ή τις κατάρες,
  • τον εθισμός σε ναρκωτικά ή την πορνογραφία,

Από που προήρθαν οι δαίμονες;

Στο 12ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης διαβάζουμε  ότι ο Σατανάς ρίχτηκε από τον ουρανό και «οι άγγελοι του ρίχτηκαν μαζί του» (Αποκάλυψη 12:9).

Όπως ο Σατανάς, έτσι και οι άγγελοί του δημιουργήθηκαν τέλειοι (Ιεζεκιήλ 28:15), αλλά αναμφίβολα συμμερίστηκαν την ίδια περηφάνια, την αυτοεξύψωση και την δυσαρέσκεια ενάντια στην διακυβέρνηση του Θεού που οδήγησαν τον Σατανά στην πτώση του (Ιεζεκιήλ 28:16,17, Ησαΐας 14:12-14).

Σύμφωνα με την Αποκάλυψη, οι δαίμονες θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στα γεγονότα που θα διαδραματιστούν στο τέλος του κόσμου, εξαπατώντας «τους βασιλιάδες της γης» και «αυτούς που πήραν το χάραγμα του θηρίου», ώστε να εναντιωθούν στον Θεό και να πολεμήσουν ενάντια στον αληθινό λαό Του, συνεχίζοντας να πιστεύουν ότι εκτελούν το θέλημά Του (Αποκάλυψη 16:13,14, 19:19,20, Ιων. 16:2).

Η τελική καταστροφή των πονηρών πνευμάτων

Ακόμα και τώρα μερικά πονηρά πνεύματα που έχουν εξοριστεί από ανθρώπους είναι δεμένα «με αλυσίδες σκότους» στα «τάρταρα» (Β΄ Πέτρου 2:4), ή αλλιώς αποκαλούμενη «άβυσσο» (Λουκά 8:31).

Κατά τη Μεγάλη Θλίψη η άβυσσος θα ανοιχθεί και οι δαίμονες θα βγουν και θα επιφέρουν δυστυχία και καταστροφή (Αποκάλυψη 9:1-6).

Με τη Δευτέρα Παρουσία, όμως, θα ξαναδεθούν στην άβυσσο, δηλαδή θα εγκλεισθούν στην καταστραμμένη και έρημη γη για χίλια χρόνια (Αποκάλυψη 20:1-3).

Τότε οι άνθρωποι που έχουν σωθεί θα κρίνουν τα πονηρά πνεύματα (Α΄ Προς Κορινθίους 6:3).

Τέλος όταν γίνει η  εκτελεστική κρίση, ο Σατανάς και οι άγγελοι του θα «ριχθούν στη λίμνη με τη φωτιά και το θειάφι» (Αποκάλυψη 20:10), όπου θα καταστραφούν εντελώς και «δεν θα υπάρξουν μέχρι τον αιώνα» (Ιεζεκιήλ 28:19).

Η αντιμετώπιση των πονηρών πνευμάτων

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κακές πνευματικές δυνάμεις; Πρωτίστως και σημαντικότερο όλων είναι να έχουμε επίγνωση της ύπαρξής τους και του τρόπου που ενεργούν.

Ο απόστολος Ιωάννης είπε ότι πρέπει να «δοκιμάζουμε τα πνεύματα αν είναι από τον Θεό».

Ο απόστολος Παύλος είπε να μη «αγνοούμε τα διανοήματά του (Σατανά)» (Α΄ Ιωάννου 4:1, Β΄ Προς Κορινθίους 2:11).

Κάτι πολύ βασικό είναι ότι ως πιστοί έχουμε εξουσία και δύναμη πάνω στα πονηρά πνεύματα. Ο Ιησούς είπε, «στο όνομά μου θα βγάζουν δαιμόνια», «Σας δίνω εξουσία στο να πατάτε επάνω σε φίδια και σκορπιούς, κι επάνω σε όλη τη δύναμη του εχθρού».

Οι μαθητές ανέφεραν, «Κύριε, και τα δαιμόνια υποτάσσονται σε μας στο όνομά Σου» (Μάρκου 16:17, Λουκά 10:17,19). Ο Σατανάς και τα δαιμόνια του, προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πιστούς στο να νομίσουν ότι έχουν τόσο πολύ δύναμη ώστε πρέπει να τα φοβούνται.

Η Αγία Γραφή, όμως, μας διδάσκει ότι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε μαχητικά και να νικούμε τον εχθρό και στη ζωή μας και στις ζωής εκείνων που βρίσκονται γύρω μας.

Ο πόλεμος με τα πονηρά πνεύματα δεν είναι η κύρια πνευματική ασχολία

Ο πόλεμος με πονηρά πνεύματα δεν πρέπει να αποτελεί την κύρια πνευματική ασχολία μας.  Ο Ιησούς είπε, «μη χαίρεστε σ’ αυτό, ότι τα πνεύματα υποτάσσονται σε σας· αλλά, να χαίρεστε περισσότερο, ότι τα ονόματά σας γράφτηκαν στους ουρανούς» (Λουκά 10:20).

Με αλλά λόγια, μπορούμε να απορροφηθούμε στην αντιμετώπιση και τον εξορκισμό των δαιμονίων τόσο πολύ ώστε να ξεχάσουμε ότι το επίκεντρο της ζωής μας ως Χριστιανοί είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός, η θυσία, η χάρη, η συγχώρησή Του, και η διαταγή Του προς εμάς να διαδώσουμε το ευαγγέλιο στον κόσμο.

Εκπληρώνοντας την διαταγή Του είναι σίγουρο ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του εχθρού, συμπεριλαμβανομένων και των πονηρών πνευμάτων.

Τις στιγμές εκείνες ας θυμόμαστε τα λόγια του απόστολου Ιωάννη: «Εσείς, …, είστε από τον Θεό και τους έχετε νικήσει· επειδή, μεγαλύτερος είναι αυτός που είναι μέσα σας, παρά αυτός που είναι μέσα στον κόσμο» (Α΄ Ιωάννη 4:1-4).