Όλοι θέλουμε να πετύχουμε. Στο γάμο μας, στην οικογένεια, στην επαγγελματική ζωή, στο πανεπιστήμιο, στην κοινωνική ζωή. Υπάρχει μήπως μυστικό της επιτυχίας; Υπάρχει κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει εκεί που θέλουμε; Να δώσει νόημα σε ότι κάνουμε;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Το μυστικό της επιτυχίας είναι απλό, αλλά συχνά ξεχασμένο. Ο βασιλιάς Δαβίδ το περιέγραψε πριν 3.000 χρόνια τα εξής λόγια:
«ΜΑΚΑΡΙΟΣ ο άνθρωπος, που δεν περπάτησε σε θέλημα ασεβών, και σε δρόμο αμαρτωλών δεν στάθηκε, και σε καθέδρα χλευαστών δεν κάθησε, αλλά, στον νόμο τού Κυρίου είναι το θέλημά του, και στον νόμο του μελετάει ημέρα και νύχτα. Και θα είναι σαν δέντρο φυτεμένο κοντά στα ρυάκια των νερών, το οποίο δίνει τον καρπό του στον καιρό του, και το φύλλο του δεν μαραίνεται, και όλα, όσα αν πράττει, θα ευοδωθούν» (Ψαλμός 1:1-3).
Ποιός άνθρωπος;
Ο βασιλιάς Δαβίδ περιγράφει τον μακάριο άνθρωπο ως κάποιον που έχει δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον, αποφεύγει κάτι. Δεύτερον, κάνει κάτι.
Μυστικό της επιτυχίας #1 – Αποφεύγει κάθε μορφή ασέβειας
Ο άνθρωπος που θέλει να είναι μακάριος, δηλαδή ευλογημένος και πετυχημένος, πρώτον αποφεύγει την αμαρτία και κάθε μορφή ασέβειας και επιλέγει να είναι τίμιος σε κάθε του συναλλαγή.
«Είναι αδύνατον,» μου λένε μερικοί. «Αν δεν πεις ψέμα, ή αν δεν κλέψεις θα σε πιάσουν κορόιδο…»
Ίσως κάποια στιγμή να συμβεί και αυτό. Αλλά η απλή αλήθεια είναι ότι η τιμιότητα πάντα αποδίδει εντέλει. Σκέψου το έτσι. Ποιόν θα εμπιστευθείς, αυτόν που αναρωτιέσαι αν σε κλέβει, ή αυτόν που ξέρεις ότι είναι ευθύς; Φυσικά τον δεύτερο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους. Θα κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και το σεβασμό τους, όταν γνωρίζουν ότι είσαι τίμιος και ευθύς, όταν ξέρουν ότι είσαι άξιος εμπιστοσύνης.
Μυστικό της επιτυχίας #2 – «Στον νόμο τού Κυρίου είναι το θέλημά του»
Ο βασιλιάς Δαβίδ μας δίνει όμως και ένα δεύτερο συστατικό επιτυχίας. Για να είναι κανείς μακάριος δεν χρειάζεται μόνο να αποφεύγει την αμαρτία και να επιλέγει την τιμιότητα. Πρέπει επίσης να μελετά το «νόμο» του Κυρίου «ημέρα και νύχτα».
Αυτό ακούγεται κάπως παράξενο. Ποιός είναι ο «νόμος» του Κυρίου και πως είναι δυνατόν να τον μελετάμε ημέρα και νύχτα;
Η λέξη «νόμος» μπορεί να αναφέρεται στο νόμο του Θεού, τις 10 Εντολές.
Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ολόκληρη την Αγία Γραφή. Η δεύτερη έννοια ταιριάζει καλύτερα εδώ. Ο βασιλιάς Δαβίδ λοιπόν μας παροτρύνει να μελετάμε την Αγία Γραφή, αν θέλουμε να έχουμε επιτυχία. Η μελέτη της Γραφής είναι ιδιαίτερα σημαντική για όποιον θέλει να έχει επιτυχία στη ζωή του.
Ο απόστολος Παύλος μας λέει: «Ολόκληρη η γραφή είναι θεόπνευστη, και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση, που γίνεται με δικαιοσύνη• για να είναι ο άνθρωπος του Θεού τέλειος, ετοιμασμένος για κάθε έργο αγαθό» (Β’ Προς Τιμοθέου 3:16-17).
Η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη, δηλαδή εμπνευσμένη από τον Θεό. Μπορεί τα λόγια της να τα έγραψαν άνθρωποι, αλλά το μήνυμα είναι κατευθείαν από τον Θεό. Έτσι, όταν μελετάμε την Αγία Γραφή τα λόγια του Θεού μπαίνουν στην καρδιά μας και μας αλλάζουν από μέσα προς τα έξω.
Αλλάζει ο τρόπος σκέψης μας και ο τρόπος που ζούμε σταδιακά, και αρχίζουμε να ζούμε τη ζωή μας όπως θέλει ο Θεός. Η ίδια θεοπνευστία που βρίσκεται πίσω από την συγγραφή της Αγίας Γραφής θα αρχίσει να καθοδηγεί τη ζωή μας! Καθόλου παράξενο λοιπόν που ο βασιλιάς Δαβίδ μας παροτρύνει να την μελετάμε «ημέρα και νύχτα».
Βέβαια, είναι ίσως αδύνατο να τριγυρνάμε όλη μέρα με μια Αγία Γραφή στο χέρι και να διαβάζουμε. Άλλωστε, δε νομίζω ότι αυτό εννοούσε ο βασιλιάς Δαβίδ όταν έγραψε αυτά τα λόγια.
Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, είναι να αφιερώνουμε κάθε μέρα λίγο έστω χρόνο στην μελέτη της Γραφής. Τα λόγια που θα διαβάσουμε θα μείνουν στο νου μας και στη σκέψη μας και θα μας καθοδηγούν «ημέρα και νύχτα».
Το αποτέλεσμα
Ο βασιλιάς Δαβίδ μας συστήνει να αποφεύουμε κάθε μορφής ασέβεια και να μελετάμε την Αγία Γραφή, το λόγο του Θεού, καθημερινά.
Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα;
Όποιος ακολουθεί αυτή τη συνταγή θα είναι σαν δέντρο φυτεμένο δίπλα σε τρεχούμενα νερό τα φύλλα του οποίου δεν μαραίνονται και το οποίο δίνει τον καρπό του στον καιρό του. Και προσθέτει: «και όλα, όσα αν πράττει, θα ευοδωθούν».
Ό,τι κάνουμε, θα ευοδωθεί! Τι θαυμάσια υπόσχεση! Ο βασιλιάς Δαβίδ ήξερε από πρώτο χέρι ότι η υπόσχεση αυτή είναι αληθινή καθώς ο ίδιος ήταν ένας από τους πλέον ένδοξους βασιλιάδες της αρχαιότητας!
Όπως το καλό δέντρο θέλει καιρό μέχρι να μεγαλώσει και να φέρει καρπό, έτσι και μια ζωή τιμιότητας που στηρίζεται στο λόγο του Θεού θα φέρει τον καρπό της εν καιρώ. Μπορεί ο καρπός να μην έρθει αμέσως, αλλά θα έρθει την κατάλληλη στιγμή.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι αυτό. Ας το ακολουθήσουμε.
Διάβασε επίσης: