«Πάτερ ημών»

Μέσα σε δύο μόνο λέξεις, ο Ιησούς Χριστός, με απλό μα τόσο αφοπλιστικό τρόπο, διακηρύττει μια για πάντα ότι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον Θεό και τα δημιουργήματά Του είναι σχέση Πατέρα και παιδιού.

Σε αυτή την ισόβια σχέση δεν μπορεί να χωρέσει τίποτα λιγότερο από την απέραντη αγάπη, την αστείρευτη στοργή, την ακούραστη συμπαράσταση.

Τα πάντα γεμίζουν από την πηγαιότητα αυτών των συναισθημάτων και τα πάντα λάμπουν από την αμείωτη ακτινοβολία τους.

Εκείνος είναι ο Πατέρας μας και αυτό το προνόμιο δεν μπορεί να μας το στερήσει κανένας και τίποτα.

Από την άλλη, εμείς είμαστε τα δημιουργήματά Του, τα παιδιά Του, για τα οποία δε δίστασε να βιώσει τα έσχατα του πόνου και της οδύνης, προκειμένου να τα απολυτρώσει και να τα χαίρεται για πάντα μαζί Του στην αιωνιότητα.

Μαζί μας

Ίσως, κάποιες φορές στη ζωή μας, βιώνοντας την πίεση δοκιμασιών και θλίψεων, ο Ουράνιος Πατέρας μάς έχει φανεί ακατανόητα σιωπηλός και απόμακρος. Όμως, αυτό που φαίνεται, δε σημαίνει απαραίτητα ότι ισχύει.

Δεν ισχύει ακριβώς επειδή καμία θλίψη ή φαινομενική απουσία του Θεού από τη ζωή μας, δεν μπορεί να Τον κουνήσει έστω και στο ελάχιστο από την απόφασή Του να είναι ο Πατέρας μας και να είμαστε τα λυτρωμένα και αξιαγάπητα, εξαιτίας της δικής Του αξίας, παιδιά Του.

Έτσι, αν έρχονται στιγμές που ο Εχθρός επιμένει να χτυπά την πίστη μας, διαστρεβλώνοντας το Χαρακτήρα του Θεού και παρουσιάζοντάς Τον ως αδιάφορο, ανελέητο και σκληρό τύραννο, ας θυμόμαστε τη φράση του Χριστού «αν, λοιπόν, εσείς, που είστε πονηροί, ξέρετε να δίνετε καλές δόσεις στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατέρας σας, που είναι στους ουρανούς, θα δώσει αγαθά σ’ αυτούς που ζητούν απ’ αυτόν;» (Κατά Ματθαίον 7:11).

Η επίγεια πατρική αγάπη, ακόμα και στη μεγαλύτερη εκδήλωση τρυφερότητας και αυταπάρνησής της, θα είναι πάντα μια μικρογραφία της ατελεύτητης αγάπης του Θεού Πατέρα για τα παιδιά Του.

Αυτός που αγαπά, δίνει, και ο Ουράνιος Πατέρας δε μας έδωσε μόνο την επίγεια ζωή και άπειρες άλλες ευλογίες.

Μας άνοιξε τον δρόμο της αιώνιας ζωής και της ατελείωτης ευτυχίας, προσφέροντας ότι πιο πολύτιμο είχε, τον Ιησού Χριστό, ως Σωτήρα και Σύμμαχό μας.

Ημών

Αξίζει να παρατηρήσουμε στη φράση «Πάτερ ημών» την προσωπική αντωνυμία που βρίσκεται στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.

Ο Ουράνιος Πατέρας είναι ο Πατέρας σου και ο Πατέρας μου. Είναι ο Πατέρας όλων των πλασμάτων σε αυτή τη γη, που τα αγαπά εξίσου, χωρίς να θολώνει την αγάπη Του καμία διάθεση διάκρισης, προσωποληψίας ή υποτίμησης.

Οι φραγμοί και οι διαχωρισμοί, με βάση την περιουσία, την κοινωνική τάξη, την εμφάνιση είναι αποκλειστικά και μόνο ανθρώπινες θεωρίες και πρακτικές.

Για τον Ουράνιο Πατέρα, όμως, δεν υπάρχει καμία ιδεολογία και μισάνθρωπη αντίληψη που θα μπορούσε να Τον πείσει να μην αγαπά με ακατανίκητο πάθος όλα τα πλάσματά Του, να αντικρίζει με το ίδιο στοργικό Βλέμμα αυτούς που θεωρούμε τρανούς και αξιοσέβαστους, αλλά και αυτούς που θεωρούμε αδύναμους και άξιους περιφρόνησης.

Η φράση «Πάτερ ημών» είναι αποκαλυπτική, μα συνάμα και επαναστατική, γιατί δυναμιτίζει οποιοδήποτε οικοδόμημα στήθηκε στην ανθρώπινη ιστορία από ανθρώπους για την εκμετάλλευση και την εξόντωση άλλων ανθρώπων.

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ένας σκληρός ρατσιστής, για να μη σέβεται τη θεμελιώδη αλήθεια ότι πλαστήκαμε όλοι μας από τον Θεό με την προοπτική να τιμούμε και να σεβόμαστε ο ένας τη μοναδικότητα του άλλου.

Είμαστε παιδιά του Αιώνιου Πατέρα

Ακόμα και αν δεν είμαστε απόλυτοι σε θέματα απόρριψης της διαφορετικότητας του άλλου, μπορεί να ξεχνούμε τόσο εύκολα την αλήθεια ότι είμαστε όλοι παιδιά του Αιώνιου Πατέρα, όταν εκτρέφουμε στην καρδιά μας συναισθήματα μνησικακίας, εκδικητικότητας ή εμπάθειας για τα άλλα παιδιά Του.

Η φράση «Πάτερ ημών» είναι, πράγματι, μία έκρηξη συγκλονιστικής αλήθειας, που διατυπώθηκε από τα χείλη του Ιησού Χριστού.

Διατυπώθηκε όχι μόνο για να μας αποκαλύψει πως θέλημα του Θεού είναι να καταρριφθούν όλων των ειδών οι διαχωρισμοί, αλλά και για να κατανοήσουμε την αξία να προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλο με σπλάχνα οικτιρμών, καθώς ο καθένας/ η καθεμία από εμάς είμαστε έκφραση της δημιουργικής Δύναμης της Θεϊκής Αγάπης.

Διάβασε επίσης:

Ο εν τοις ουρανοίς

Ο Θεός Πατέρας

Αναγέννηση – Ένας καινούριος εαυτός σου