Ο Αιώνιος Θεός ο Πατέρας είναι ο Δημιουργός, η Πηγή, ο Συντηρητής και ο Κυρίαρχος όλης της κτίσης. Είναι δίκαιος και άγιος, ελεήμων και φιλεύσπλαχνος, μακρόθυμος και πλούσιος σε σταθερή αγάπη και πιστότητα.  Οι ιδιότητες και οι ικανότητες που εκδηλώνονται στον Υιό και στο ΄Αγιο Πνεύμα, αποκαλύπτονται και στον Πατέρα.

Η μεγάλη ημέρα της κρίσης αρχίζει. Οι πύρινοι θρόνοι με τους φλόγινους τροχούς τοποθετούνται. Ο Παλαιός των Ημερών παίρνει θέση. Μεγαλοπρεπής σε εμφάνιση, προεδρεύει στο δικαστήριο. Η επιβλητική παρουσία Του διεισδύει στην απέραντη αίθουσα ακρόασης. Ένα πλήθος μαρτύρων στέκεται ενώπιόν Του. Η δίκη ξεκινάει, τα βιβλία ανοίγονται και αρχίζει η εξέταση της ζωής των ανθρώπων. (Δαν. ζ΄9,10).

Όλο το σύμπαν περίμενε αυτή τη στιγμή. Ο Θεός Πατέρας θα εφαρμόσει τη δικαιοσύνη Του κατά των ασεβών. Η απόφαση εκδίδεται: «Εδόθη η κρίσις εις του αγίους.» (Δαν. ζ΄22). Χαρούμενες υμνωδίες και ευχαριστίες αντηχούν πέρα ως πέρα στον ουρανό. Ο χαρακτήρας του Θεού εκδηλώνεται σε όλη τη δόξα του και το θαυμαστό όνομά Του δικαιώνεται στο σύμπαν ολόκληρο.