Έχουμε ανάγκη το Θέλημα του Θεού για μία ολοκληρωμένη ζωή, γεμάτη με την Ειρήνη της Παρουσίας του Θεού σε όλα τα επίπεδα.

Έχουμε ανάγκη να είμαστε το θέλημα του Θεού, με την έννοια η ζωή μας να εκφράζει στη γη αυτό που δοξάζει τον Θεό στον ουρανό, αλλά και την ανάγκη να ζούμε το θέλημα του Θεού, με την έννοια να το προκρίνουμε σε κάθε περίπτωση της ζωής μας, πιστεύοντας σταθερά και αμετακίνητα ότι στη βίωση αυτού του Θελήματος είναι κρυμμένοι όλοι οι ουράνιοι θησαυροί.

Ο Λόγος του Θεού χαρακτηρίζει το θέλημα του Θεού με τρία επίθετα, που αποδεικνύουν τη βαθύτερη ουσία και την ανυπέρβλητη αξία του: «το αγαθό και ευάρεστο και τέλειο» (Προς Ρωμαίους 12:2).

Αγαθό σημαίνει πως είναι έκφραση της αστείρευτης καλοσύνης του Θεού.

Ευάρεστο σημαίνει πως δεν ικανοποιεί μόνο τις αξιώσεις του Θεού, αλλά και την καρδιά του ανθρώπου.

Τέλειο σημαίνει ολοκληρωμένο και αλάνθαστο, καθώς δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να συγκριθεί ως προς την αξία και τα αποτελέσματα με αυτό που πηγάζει από τη διάνοια και την καρδιά του Ουράνιου Πατέρα μας.

Η προσκληση του Ιησού Χριστού

Ο Ιησούς Χριστός στην Κυριακή Προσευχή καλεί τους μαθητές όλων των εποχών να προσεύχονται για τη γέννηση του θεϊκού θελήματος στη γη μας, με τον ίδιο τρόπο που αυτό εκπληρώνεται στον ουρανό.

Στην τέλεια και αναμάρτητη ατμόσφαιρα του ουρανού, το θέλημα του Θεού ακατάπαυστα εκτελείται, μέσα από την αρμονική σχέση που συνδέει τα ουράνια πλάσματα με τον Δημιουργό τους, αλλά και μέσα από την εφαρμογή των ύψιστων αρχών που συντηρούν την τάξη και την ισορροπία στο σύμπαν.

Όμως, στη γη μας, έπειτα από την πτώση του ανθρώπου στην αμαρτία, ο σκοπός του Θεού για τον άνθρωπο δεν εκπληρώνεται παντού και πάντα, με αποτέλεσμα η σύγχυση, η διαφθορά και ο θάνατος να έχουν γίνει οι σκληρές πραγματικότητες που εχθρεύονται ό,τι όμορφο και ευλογημένο επιθυμεί ο Θεός για τη ζωή μας.

Το αίτημα της Κυριακής Προσευχής καλεί τους πιστούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης να ενώσουν τις φωνές της καρδιάς τους, για να γκρεμιστούν οριστικά όλα τα έργα του σκότους, να νικηθεί το κράτος της αμαρτίας και να εγκαθιδρυθεί η ουράνια βασιλεία.

Όλες οι καρδιές των πιστών οφείλουν να είναι προσανατολισμένες στην επείγουσα ανάγκη να εκφραστεί το θέλημα του Θεού και στη γη μας με την ίδια εξουσία, ολοκλήρωση και αγιότητα που εκφράζεται και στον ουρανό.

Πέρα από την ερμηνεία αυτού του αιτήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, αξίζει να γνωρίζουμε και την ανάγκη εκπλήρωσής του στην ιδιαίτερη ζωή του καθενός από μας.

Άλλωστε, δεν είναι δυνατόν να επέλθουν συγκλονιστικές αλλαγές για τις κοινωνίες των εθνών, αν πρωτίστως αυτές οι αλλαγές δε συμβούν στα βάθη της ψυχής του κάθε ανθρώπου.

Το θέλημα του Θεού

Πολύ συχνά, επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε το θαυμάσιο δώρο της ελεύθερης βούλησής μας κατά έναν αρνητικό τρόπο, επιτρέποντας στον εαυτό μας να σκέφτεται με πνεύμα εγωισμού και πλεονεξίας, ξεχνώντας έτσι πως η θεμελιακή φύση μας είναι να εκφράζουμε τον Θεό και όχι να ζούμε σε επανάσταση απέναντί Του.

Μία τέτοια στάση ζωής μόνο δυστυχία, ψυχική ανισορροπία και πνευματική αλλοτρίωση μπορεί να επιφέρει, καθώς δεν έχουμε πλαστεί για να είμαστε ευτυχισμένοι έξω από το τέλειο Θέλημα του Θεού.

Βέβαια, αξίζει να παραδεχθούμε πως αυτό δεν το καταλαβαίνουμε εύκολα και πολλές φορές το μυαλό μας υποφέρει από οργισμένες σκέψεις και η καρδιά μας από πικραμένα συναισθήματα, όταν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους τρόπους που ενεργεί ο Θεός μέσα σε εμάς, αλλά και έξω από εμάς.

Ωστόσο, αξίζει να γνωρίζουμε πως πολλά από αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο μας και στη ζωή του καθενός μας, όχι μόνο δεν αποτελούν την έκφραση του τέλειου θελήματος του Θεού, αλλά αντίθετα προξενούν βαθύτατο πόνο στην άγια ψυχή Του.

Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις βιώνουμε απλώς την έκφραση του επιτρεπτού Του θελήματος.

Ίσως, μας παραξενεύει αυτή η άποψη ή μας σοκάρει η σκέψη ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο θελήματα του Θεού, καθώς θεωρούμε πως το τέλειο θέλημα του Θεού μπορεί να είναι μόνο ένα.

Πράγματι, το θέλημα του Θεού είναι μόνο ένα, όμως η αλήθεια είναι πως στον κόσμο της παρακμής και της ανταρσίας προς τον Θεό, δεν είναι δυνατόν όλα όσα συμβαίνουν να ευαρεστούν κατά πάντα την καρδιά Του.

Τα δεινά μας

Ο εχθρός της ψυχής μάς πολεμά ακατάπαυστα, με απώτερο στόχο, όχι μόνο να μας ισοπεδώσει, αλλά και να σπείρει στις καρδιές των ανθρώπων απιστία και θυμό εναντίον του Θεού, ώστε να θεωρούμε Αυτόν και μόνο αποκλειστικά υπεύθυνο για τα δεινά μας.

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως δεν μπορούν να συνυπάρξουν η αδικία και η θλίψη με την τελειότητα του Θεϊκού θελήματος.

Μόνο η μοχθηρή καρδιά του εχθρού μπορεί να επινοήσει δοκιμασίες, αλλά από την άλλη μόνο ο Θεός μπορεί, επιτρέποντας αυτές τις δοκιμασίες, μέσα από τον απόλυτο πόνο, να φέρει την απόλυτη ευλογία.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε σε αυτή τη γη, όπου επικρατεί σε τόσο μεγάλο βαθμό το καθεστώς της απομάκρυνσης από τις εντολές του Θεού, να συμβαίνουν μόνο όμορφες καταστάσεις.

Εντούτοις, η υπόσχεση του Θεού είναι ισχυρή και απαρασάλευτη: θα είναι μαζί μας μέχρι τη συντέλεια των αιώνων (Κατά Ματθαίον 28:20).

Παράλληλα, η προτροπή Του να μην αποκάμουμε και να προσευχόμαστε με υπομονή, επιμονή και πάθος για τη γέννηση του θελήματός Του είναι ο κάλλιστος αγώνας σε αυτή τη γη.

Είναι το δυναμικό έργο αντίστασης όλων των χριστιανών απέναντι στο έργο της απάτης του εχθρού και ταυτόχρονα η πιο ολοκληρωμένη στάση ζωής, που δοξάζει κατά πάντα τον Θεό μας.

Θέλημα του Θεού για τον καθένα μας

Όταν βιώνουμε περιόδους που αναζητούμε ή προσπαθούμε να καταλάβουμε το θέλημα του Θεού, εκείνο που είναι πρωταρχικής ανάγκης για την ισορροπία της πνευματικής μας ζωής είναι να πιστέψουμε βαθιά και ειλικρινά πως ακόμα και αν δε φαίνεται, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε, ο Θεός έχει τέλειες βουλές για τον καθένα μας.

Έχουμε απόλυτη ανάγκη να ησυχάσουμε από το θόρυβο των εξωτερικών πιέσεων και να απαλλαγούμε από την αιχμαλωσία των ψεμάτων του εχθρού μας, ώστε να κατανοήσουμε ουσιαστικά πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία για τον άνθρωπο από την απόφασή Του να παραδώσει τη θέλησή του στον Θεό, θεωρώντας πως η θέληση του Θεού είναι ανώτερη και τελειότερη από το καθετί.

Κάθε φορά που η οργή και η απόρριψη απειλούν να καταπνίξουν μέσα μας τη γαλήνη της ανάπαυσης στο θέλημα του Θεού, ας θυμόμαστε τη στάση του Ιησού Χριστού, που στη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του, στον κήπο της Γεθσημανή, τότε που σήκωνε το βάρος όλων των πόνων του κόσμου, υποτάχθηκε με τέλεια εμπιστοσύνη στο Θέλημα του Πατέρα Του, προφέροντας τη συγκλονιστική φράση: «γενηθήτω το θέλημά σου» (Κατά Ματθαίον 26:42).

Ο Ιησούς Χριστός, στην κορύφωση της δοκιμασίας Του, που από κάθε άποψη είναι ασύλληπτη για την ανθρώπινη εμπειρία, εφάρμοσε στην πράξη αυτό που δίδασκε σε όλη την επίγεια διακονία Του στους μαθητές Του.

Πόσα μαθήματα έχει για εμάς αυτή και μόνο η στιγμή της επίγειας ζωής του Σωτήρα μας!

Ο Θεός είναι Πατέρας μας!

Πόσες φορές έχουμε βιώσει στη ζωή μας αγωνία και ταραχή, όταν έχουμε ξεχάσει πως ο Θεός, όχι μόνο γνωρίζει ποιο είναι το τέλειο για την κάθε περίπτωση της ζωής μας, αλλά και αγωνίζεται, ώστε να μη χάσουμε τίποτα από την ευλογία Του.

Δεν αξίζει, λοιπόν, να πελαγώνουμε, να επιβαρύνουμε τις ψυχοσωματικές μας αντοχές και να λειτουργούμε σαν να είμαστε ορφανοί, σαν να μην έχουμε έναν Ουράνιο Πατέρα αποφασισμένο να προικίσει τα παιδιά Του με την πιο ξεχωριστή κληρονομιά, υπέροχη εδώ στη γη και αιώνια στην ουράνια βασιλεία που προσδοκούμε.

Αξίζει πραγματικά να μη ζούμε ως ξεχασμένα και παραιτημένα παιδιά, ακριβώς γιατί είμαστε τα λυτρωμένα και καθαγιασμένα παιδιά του πιο στοργικού από όλους τους πατέρες του κόσμου.

Ίσως, κάποιες φορές δεν τολμούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς την εκπλήρωση των επιθυμιών που φλέγουν την ψυχή μας ή φοβόμαστε τη συντριβή του δικού μας θελήματος.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως ο Θεός ποτέ δεν έχει σκοπό να γκρεμίζει τα όνειρά μας και, αν κάποιες φορές κάτι πρέπει να γκρεμιστεί, σίγουρα το απέραντο έλεος και η αστείρευτη αγάπη Του θα οικοδομήσουν κάτι πολύ πιο όμορφο, πολύ πιο ευλογημένο, πολύ πιο ωφέλιμο από αυτό που εμείς ονειρευόμασταν.

Ο Θεός έχει το αναφαίρετο προνόμιο να προγνωρίζει τα πάντα και να επιλέγει αυτό που και εμείς θα επιλέγαμε, αν γνωρίζαμε το τέλος από την αρχή.

Εμείς από την άλλη, έχουμε τη δοσμένη δύναμή Του, για να αναπαυόμαστε και να ησυχάζουμε, με την πεποίθηση ότι αυτό το θέλημα είναι συνώνυμο της παντοτινής ευτυχίας μας.

Διάβασε επίσης:

Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον

Το Ευαγγέλιο

Γιατί ο Θεός επιτρέπει το κακό;