Ο μέσος άνθρωπος ζει περίπου 75 χρόνια. Κατά την διάρκεια της τελευταίας 50ετίας έχουν προστεθεί αρκετά χρόνια στην μέση διάρκεια ζωής του ανθρώπου, λόγω των εφευρέσεων, της επιστήμης και ιδιαίτερα της ιατρικής. Αν υπολογίσουμε βάση του μέσω όρου των 75 ετών θα δούμε ότι ζούμε περισσότερες από 27.000 ημέρες. Άραγε ποιες είναι οι σπουδαιότερες ημέρες ενός ανθρώπους; Ασφαλώς η πιο σημαντική είναι η ημέρα που κάποιος γεννιέται, και μια ακόμη σημαντική ημέρα είναι η ημέρα που πεθαίνει. Κάθε τάφος αναφέρει αυτές τις δύο ημερομηνίες. Δυό ακόμη σημαντικές ημέρες είναι η ημέρα του γάμου, και η ημέρα της επιλογής του επαγγέλματος που θα ακολουθήσει κάποιος στο υπόλοιπο της ζωής του.

Υπάρχει όμως μια ημέρα που είναι πολύ σημαντικότερη από κάθε άλλη. Είναι σημαντικότερη επειδή έχει να κάνει όχι μόνο με το παρόν αλλά και με το μέλλον. Έχει να κάνει με την αιωνιότητα. Πολλά εξαρτώνται από την ημέρα αυτή. Το Σύμβολο της Πίστης αναφέρει το εξής, “Ομολογώ εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών”. Η ημέρα που βαπτιζόμαστε είναι η μεγαλύτερη ημέρα της ζωής μας; Θα έπρεπε να είναι. Αν δεν είναι τότε πιθανόν κάτι συμβαίνει.

Εξετάζοντας το “Πιστεύω” διαπιστώνουμε ότι χρησιμοποιούνται τρία σπουδαία ρήματα, πιστεύω, ομολογώ και προσδοκώ. Δεν μας αρκεί να περιορισθούμε μόνο στην πίστη, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στην ομολογία και έπειτα στην προσδοκία. Η ομολογία παίρνει την μορφή του βαπτίσματος, και μάλιστα χωρίς αυτό δεν μπορεί κανείς να σωθεί, όπως τόνισε κάποτε ο Χριστός. Εκείνος ο οποίος πιστεύει και βαπτίζεται θα σωθεί. Δηλαδή, η πίστη προηγείται του βαπτίσματος και χωρίς την πίστη το βάπτισμα δεν έχει καμιά αξία. Εάν πάρουμε ένα βρέφος και το βαπτίσουμε αλλάζουμε την σειρά των πραγμάτων. Βάζουμε δηλαδή, την ομολογία πριν από την πίστη. Ο Χριστός ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα καθώς είχε συμπληρώσει τα 30 χρόνια του όταν τον βάπτισε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής.

Το “εν βάπτισμα” το οποίο οφείλουμε να ομολογήσουμε είναι κάτι που κάθε άτομο πρέπει να το ομολογήσει μόνος του. Είναι φύση αδύνατο κάποιος άλλος να πάρει την θέση του. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε αν σκεφθούμε τι μας δωρίζεται όταν βαπτιζόμαστε: “Ομολογώ εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών”. Μεγαλύτερο δώρο δεν μπορεί να σου δώσει ο Θεός.

Ένας φυλακισμένος μπορεί να έχει μεγάλη περιουσία. Μπορεί να έχει επίσης μόρφωση. Ίσως έχει και την τέλεια υγεία, αλλά όλα αυτά του είναι άχρηστα. Έχει ανάγκη από ένα πράγμα, από την χάρη. Εάν κάποιος του χαρίσει την ποινή του, τότε θα είναι ο ευτυχέστερος άνθρωπος του κόσμου. Κατά την στιγμή που βαπτιζόμαστε ο Θεός μας χαρίζει την άφεση όλων των αμαρτιών μας. Μας χαρίζει την άφεση όχι για να εξακολουθήσουμε να ζούμε την παλιά μας ζωή μέσα στην αμαρτία αλλά για να κάνουμε μια νέα αρχή.

Κάτι άλλο που γίνεται με το βάπτισμα είναι εξίσου σπουδαίο. Το βάπτισμα είναι η πόρτα από την οποία μπαίνει κάποιος στην εκκλησία του Χριστού. Γίνεται παιδί του Θεού, τον δέχεται πια ο Θεός στην οικογένειά του. Επιπλέον του δώρου της συγχώρεσης των αμαρτιών ο Θεός του δίνει και ένα δεύτερο δώρο, το Άγιο Πνεύμα, σαν βοηθό και σύμβουλο.

Καθώς μια ψυχή ενώνεται με την Εκκλησία του Χριστού μέσω του βαπτίσματος δεν έχει απλώς προνόμια αλλά και καθήκοντα και ευθύνες. Ένας στρατιώτης που υπηρετεί την πατρίδα του, πάντοτε ορκίζεται προτού ακόμη αρχίσει την θητεία του. Ο όρκος αυτός έχει μεγάλη σημασία και για εκείνον και για την πατρίδα. Έτσι συμβαίνει και με το βάπτισμα. Ορκιζόμαστε εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Δίνουμε μια υπόσχεση ότι θα πράττουμε αυτό που ζητάει ο Θεός από μας, ακόμη και αν γίνει αιτία να χάσουμε την ζωή μας. Δεν μας τραβάει πια η αμαρτία με τις επιθυμίες της. Δεν συχνάζουμε πια σε μέρη με πειρασμούς. Βρίσκουμε ευχαρίστηση με το να υπηρετούμε αντί να μας υπηρετούν. Θεωρούμε το σώμα μας σαν ένα άγιο δοχείο, σαν ναό που θα φιλοξενεί το Πνεύμα του Θεού. Απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά που μας έχει δώσει ο Θεός αλλά αποφεύγουμε εκείνα που καταστρέφουν. Είμαστε ευτυχισμένοι γιατί έχουμε βρει το πραγματικό νόημα της ζωής και γνωρίζουμε από που προήλθαμε και ποιος είναι ο προορισμός μας. Δεν ζούμε πια ούτε με άγχος, ούτε με φόβο, ούτε με αγωνία. Με την ομολογία μας στην βάπτιση γινόμαστε μέλη της οικογένειας του Θεού και γνωρίζουμε ότι υπάρχει πια ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ζωή μας.

“Ομολογώ εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών”. Αν πραγματικά πιστεύουμε, η πίστη μας θα εκδηλωθεί με την ομολογία του βαπτίσματος. Δεν θα το κάνει κάποιος άλλος για εμάς, αλλά οι ίδιοι θα ζητήσουμε να βαπτιστούμε. Γιατί λοιπόν κάποιος να καθυστερεί; Όποιος πιστεύει και βαπτιστεί θα σωθεί. Σήμερα είναι καιρός ευπρόσδεκτος, σήμερα είναι ημέρα σωτηρίας.