Αν ρωτήσεις τον μέσο Έλληνα αν είναι Χριστιανός το πιθανότερο είναι ότι θα σου απαντήσει, «φυσικά».

Μάλιστα, ίσως προσβληθεί και μόνο που αμφέβαλες.

Οι Έλληνες είμαστε οι κατεξοχήν Χριστιανοί.  Δεν έχουμε άλλωστε παράδοση που πηγαίνει πίσω μέχρι τα χρόνια των αποστόλων;

Το έλεγε και η ταυτότητα, Χ.Ο.  Σωστά;

Στην Η Αγία Γραφή βρίσκουμε μια ιστορία πολύ σχετική με το παρών ερώτημα.

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν μια μέρα στον ποταμό Ιορδάνη.  Καλούσε τους ανθρώπους να μετανοήσουν και αφού μετανοούσαν τους βάπτιζε.  Ήρθαν λοιπόν και μερικοί Φαρισαίοι και Σαδδουκαίοι, πνευματικοί ηγέτες του λαού Ισραήλ, και άρχισαν να του πουλάνε πνεύμα.

Βλέπεις, πίστευαν και αυτοί αυτά που πιστεύουν πολλοί Έλληνες, ό,τι δηλαδή ήταν ο περιούσιος λαός και δεν χρειάζονταν μετάνοια. «Πατέρας μας είναι ο Αβραάμ», έλεγαν.  Με ποιό δικαίωμα λοιπόν τους καλούσε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος να μετανοήσουν; Προς έκπληξη τους, ο Ιωάννης δεν συμφώνησε με την άποψη τους. Αντίθετα, τους καυτηρίασε με πολύ αυστηρό τρόπο.

Ξέρεις τι τους είπε; Τα λόγια του βρίσκονται στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο 3:7-10.

Άκου προσεκτικά:
«Και βλέποντας πολλούς από τους Φαρισαίους και τους Σαδδουκαίους να έρχονται στο βάπτισμά του, τους είπε: Γεννήματα από οχιές, ποιος σας έδειξε να φύγετε από τη μέλλουσα οργή;  Κάντε, λοιπόν, καρπούς άξιους της μετάνοιας και μη φανταστείτε να λέτε στον εαυτό σας: Έχουμε πατέρα τον Αβραάμ επειδή, σας λέω ότι, ο Θεός μπορεί από τούτες τις πέτρες να σηκώσει παιδιά στον Αβραάμ. Μάλιστα, και η αξίνα κείτεται ήδη στη ρίζα των δέντρων, κάθε δέντρο, λοιπόν, που δεν κάνει καλό καρπό, κόβεται, και ρίχνεται στη φωτιά».

«Παιδιά της οχιάς»

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος τους αποκαλεί «παιδιά της οχιάς».  Γιατί;  Επειδή τα έργα τους ήταν πονηρά.

Λέγανε μεγάλα λόγια και κάνανε μεγάλες προσευχές αλλά η καρδιά τους ήταν γεμάτη υπερηφάνεια, φιλαργυρία και μίσος. Έπειτα τους λέει ότι τα έργα τους θα πρέπει να δείχνουν ότι υπάρχει μετάνεια στην καρδιά τους.

Αν τα έργα τους είναι πονηρά τότε δεν έχει καμία σημασία ποιός ήταν ο πνευματικός τους πατέρας (ο Αβραάμ δηλαδή). Και τελειώνει με την προειδοποίηση ότι όποιος δεν έχει σωστό καρπό στη ζωή του θα βρεθεί στην αισχατολογική φωτιά, όπως ακριβώς και ένα δέντρο που δεν φέρνει καρπό.

Είσαι Χριστιανός;

Τι σημαίνει αυτό για σένα και για μένα;

Σημαίνει ότι Χριστιανός δεν είναι κάποιος επειδή η ταυτότητα λέει Χ.Ο.  Ούτε επειδή ο παπούς ήταν ψάλτης στον Άγιο Θεοδόσιο, ούτε επειδή η Ελλάδα έχει μακρά χριστιανική ιστορία.

Χριστιανός είσαι μόνο αν η ζωή σου έχει τους «καρπούς της μετάνοιας», αν είναι σε αρμονία με το θέλημα του Θεού.  Και για να γίνει αυτό πρέπει ο Χριστός να κατοικεί στην καρδιά σου, να έχει γίνει Κύριος της ζωής σου.

Οπότε επιστρέφω πάλι στο αρχικό ερώτημα.  Είσαι Χριστιανός; Αν ναι, δόξα τω Θεώ.

Αν όχι. Δεν είναι αργά.  Τώρα μπορείς να πάρεις την απόφαση να δώσεις την καρδιά σου στον Χριστό.  Ακολούθησε τα παρακάτω απλά βήματα και ο χριστιανισμός σου θα γίνει πραγματικότητα όχι μόνο στην ταυτότητα, αλλά στη ζωή σου:

  1. Αναγνώρισε ότι έχεις απομακρυνθεί απ’ τον Θεό, την  Πηγή της ζωής,
  2. Δέξου την άνευ όρων αγάπη του Θεού για σένα,
  3. Αφιέρωσε την ζωή σου στον Θεό που θυσίασε τη ζωή Του για να σου δείξει πόσο σε αγαπά,
  4. Ζήσε κοντά Του, ζήσε τη ζωή της αγάπης.

Διάβασε επίσης:

Η λογική της αγάπης

Ανάσταση Νεκρών

Μόνο οι Χριστιανοί θα σωθούνε;