Η ανάσταση νεκρών είναι μία από τις θεμελιώδεις διδασκαλίες του Χριστιανισμού.

Ανάσταση σημαίνει κάποιος που είναι νεκρός, να ξανασηκωθεί ζωντανός, να ανα-στηθεί.

Είναι αυτή η θεμελιώδης διδασκαλία της ανάστασης αλήθεια ή παραμύθι;

Η δυσπιστία

Πολλοί αμφιβάλλουν. Όταν ο απόστολος Παύλος κήρυξε στον Άρειο Πάγο στην Αθήνα, μίλησε για διάφορα πράγματα. Οι σοφοί Αθηναίοι τον άκουγαν προσεκτικά μέχρι που ανέφερε ανάσταση νεκρών: «Μόλις, όμως, άκουσαν για ανάσταση νεκρών, άλλοι μεν χλεύαζαν, άλλοι δε είπαν: Για το θέμα αυτό, θα σε ακούσουμε ξανά» (Πράξεις Αποστόλων17:32).

Δεν ήταν μόνο οι Αθηναίοι δύσπιστοι.

Στην Ιερουσαλήμ υπήρχαν δύο κυρίαρχες θρησκευτικές ομάδες, οι Φαρισαίοι και οι Σαδδουκαίοι. Οι Φαρισαίοι πίστευαν στην ανάσταση, οι Σαδδουκαίοι χλεύαζαν.

Σε μία περίπτωση μάλιστα, ο απόστολος Παύλος χρησιμοποίησε αυτή τη διαμάχη προς όφελός του. Όταν Φαρισαίοι και Σαδδουκαίοι ενώθηκαν εναντίον του (χωρίς λόγο) στο Ανώτατο Συνέδριο της Ιερουσαλήμ, ο απόστολος Παύλος φώναξε δυνατά, «εγώ είμαι Φαρισαίος, γιος Φαρισαίου και κρίνομαι για ελπίδα και ανάσταση των νεκρών» (Πράξεις Αποστόλων23:6).

Αμέσως οι Σαδδουκαίοι άρχισαν να χλευάζουν και να φωνάζουν εναντίον, οι Φαρισαίοι το ίδιο υπέρ, και στην αναμπομπούλα ξέχασαν την έχθρα τους για τον απόστολο Παύλο.

Όχι μόνο οι Έλληνες και οι Ιουδαίοι, αλλά ακόμη και μερικοί Χριστιανοί δυσπιστούσαν στο θέμα της ανάστασης.

Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και σήμερα. Αν πεις σε κάποιον ότι πιστεύεις στην ανάσταση εκ νεκρών μπορεί να σε περάσει για τρελό.

Η αλήθεια είναι ότι η ανάσταση είναι κάτι τόσο ξένο προς τα καθημερινά δεδομένα που πράγματι φαντάζει λογικά αδύνατο.

Η πίστη μας δεν είναι μάταιη

Παρά τη δυσπιστία των πολλών, η ανάσταση είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Στους Χριστιανούς που δυσκολεύονταν να πιστέψουν ο απόστολος Παύλος γράφει: «Αν, όμως, κηρύττεται ότι ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς, πώς μερικοί ανάμεσά σας λένε, ότι δεν υπάρχει ανάσταση νεκρών; Και αν δεν υπάρχει ανάσταση νεκρών, ούτε και ο Χριστός αναστήθηκε• και αν ο Χριστός δεν αναστήθηκε, τότε είναι μάταιο το κήρυγμά μας, αλλά και η πίστη σας είναι μάταιη» (Α’ Προς Κορινθίους 15:12-14).

Και προσθέτει: «Αλλά ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς• έγινε η απαρχή αυτών που έχουν κοιμηθεί» (Α’ Προς Κορινθίους 15:20).

Ο απόστολος Παύλος βασικά είπε δύο πράγματα:

  • Αν ο Χριστός δεν αναστήθηκε, τότε δεν θα αναστηθεί κανείς άλλος, οπότε η Χριστιανική πίστη είναι μάταια και οι Χριστιανοί ψεύτες,
  • Αν όμως ο Χριστός όντως αναστήθηκε εκ νεκρών, τότε και οι πιστοί που πεθαίνουν κάποια μέρα θα αναστηθούν. Η ανάσταση του Χριστού λοιπόν είναι το αποδεικτικό στοιχείο ότι θα αναστηθούμε και εμείς.

Αληθώς Ανέστη

Βέβαια, κάποιος μπορεί να ρωτήσει, «και που ξέρω αν αναστήθηκε ο Χριστός πραγματικά;»

Ο απόστολος Παύλος ήξερε ότι ο Χριστός αναστήθηκε, επειδή τον είχε δει. Και όχι μόνο αυτός, αλλά και 500 άλλα άτομα (Α’ προς Κορινθίους 15:6).

Για τον απόστολοΠαύλο λοιπόν και τους Κορίνθιους, η ανάσταση του Χριστού ήταν αδιάσειστο γεγονός που είχαν δει με τα μάτια τους και μαρτυρούνταν από 500 αυτόπτες μάρτυρες.

Η βεβαιότητα της ανάστασης του Χριστού που γιορτάζεται κάθε Πάσχα με τόσο ενθουσιασμό και που πρέπει να είναι στο νου του κάθε Χριστιανού σε καθημερινή βάση, είναι η απόλυτη βεβαίωση για κάθε Χριστιανό, ότι η ανάσταση των πιστών θα γίνει πραγματικότητα.

Ας μην δυσπιστούμε λοιπόν όπως κάποιοι από τους αρχαίους Αθηναίους ή οι Σαδδουκαίοι. Μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον χωρίς φόβο, όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για αγαπητά μας πρόσωπα που πέθαναν με πίστη.

Διάβασε επίσης:

Η συγκλονιστική αλήθεια της ανάστασης του Χριστού

Τα σημεία της δεύτερης έλευσης του Ιησού

Θάνατος και ανάσταση