Όταν ήμουν στο Λύκειο, εργαζόμουν για ένα διάστημα σε ένα τυπογραφείο. Ο διευθυντής εκεί, αρέσκονταν ιδιαίτερα να διηγείται ένα ανέκδοτο για τον μεγαλύτερο παραχαράκτη του κόσμου. Υποτίθεται πως αυτός ο πλαστογράφος, είχε φτιάξει το τέλειο αντίγραφο ενός χαρτονομίσματος «9 ευρώ!» εκτός από το γεγονός πως ήταν γύρω στο ένα εκατοστό πιο μακρύ. Ο ιδιοκτήτης του τυπογραφείου, «έλιωνε» στα γέλια κάθε φορά που έλεγε την ιστορία, κι έτσι μου έκανε αρκετά μεγάλη εντύπωση.

Κάθε φορά που εμφανίζεται το θέμα του αντίχριστου, θυμάμαι αυτό το ανέκδοτο γιατί ο αντίχριστος είναι ο μεγάλος παραχαράκτης.

Υπάρχει μόνο ένας πλαστογράφος με αρκετές δεξιότητες και εμπειρία που μπορεί να πετύχει την ύψιστη πλάνη. Φυσικά, αναφέρομαι στο διάβολο, το μέγιστο πλαστογράφο που όχι μόνο επινόησε την παραποίηση και την απάτη αλλά και την έχει τελειοποιήσει κατά την πάροδο χιλιάδων ετών.

Ο αντίχριστος θα είναι το ύψιστο κατόρθωμα εξαπάτησης του διαβόλου, το αριστοτέχνημα του. Αυτός ο εξαπατητής, θα είναι ο καλύτερος που υπήρξε ποτέ, τόσο ικανός, που στην πραγματικότητα θα «εξαπατήσει, ει δυνατόν, και τους εκλεκτούς» (Μάρκον 13:22).

Για αυτό προβληματίζομαι με την ύπαρξη τόσων πολλών πορτρέτων του αντίχριστου. Συνήθως έχουν την τάση να δίνουν έμφαση στο πρώτο συνθετικό «αντί» ως αυτό που εξοβελίζει το δεύτερο συνθετικό «Χριστός». Πολλά δημοφιλή πορτραίτα του αντίχριστου τον απεικονίζουν ως μοχθηρό και κακό. Για παράδειγμα ο Νικολάϊ Καρπάθια, ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει τον αντίχριστο, στη σειρά βιβλίων και βίντεο «Left Behind» είναι ένας πολιτικός από τη Ρουμανία που συνωμοτεί και δολοφονεί, και π ου μιλάει με τέτοια προφορά που τον συσχετίζουμε με τον κόμη Δράκουλα. Σε γενικές γραμμές αυτή είναι και η συνήθη εικόνα που έχουμε για τον αντίχριστο. Η αλήθεια όμως είναι, όπως θα εξετάσουμε παρακάτω, ότι θα είναι ευαίσθητος και ελκυστικός ώστε να τον μπερδέψουμε εσφαλμένα με τον ίδιο το Χριστό.

Άγγελος Φωτός

Όμως, αυτός είναι ο κύριος στόχος του αντίχριστου. Δεν αποτελεί απλά τον πολέμιο του Χριστού, αλλά ένα σφετεριστή, ένα απατεώνα, ένα διεκδικητή του θρόνου, κάποιον που επιθυμεί αυτά που έχει ο Χριστός και αυτό που είναι ο Χριστός. Αυτό που κυρίως αποζητά είναι η λατρεία. Για να την λάβει πρέπει να πείσει τους ανθρώπους ότι είναι ο ίδιος ο Χριστός. Το κάλπικο, πρέπει να μοιάζει με το γνήσιο.

Φυσικά, άνθρωποι διαφορετικής προέλευσης, έχουν και διαφορετικές ιδέες όσον αφορά με το πώς μπορεί να μοιάζει εξωτερικά ο Ιησούς, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Η Αγία Γραφή, παρολαυτά, μας προειδοποιεί πως «…ο σατανάς μετασχηματίζεται σε άγγελο φωτός» (Β’ Κορινθίους 11:14) . Η έκφραση «άγγελος φωτός», ακούγεται ως η κατάλληλη για να παραπλανήσει. Εντυπωσιακή μεν, ασαφής δε.