Η προφητεία του Δανιήλ 7

Στο Δανιήλ κεφάλαιο 7 υπάρχει μια άλλη προφητεία που έχει πολλά κοινά σημεία με αυτή του Δανιήλ 2 που περιγράψαμε παραπάνω.

Σε αυτή την προφητεία ο Δανιήλ είδε τέσσερα ζώα, όπως τέσσερα ήταν και τα κύρια μέταλλα της προηγούμενης προφητείας. Και όπως η προφητεία του Δανιήλ 2 έχει και πέμπτο κομμάτι που είναι κατά κάποιο τρόπο προέκταση του τέταρτου (σίδερο-σίδερο/πηλός) κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την προφητεία του Δανιήλ 7 που χωρίζεται σε τέσσερα ζώα και ένα πέμπτο κομμάτι που είναι προέκταση του τέταρτου ζώου. Ας δούμε τις ομοιότητες.

Στο Δανιήλ 7 ο προφήτης είδε ένα λιοντάρι, μετά μια αρκούδα, μετά μια λεοπάρδαλη με τέσσερα φτερά και τέσσερα κεφάλια, μετά ένα τρομερό θηρίο και μετά δέκα κέρατα επάνω στο τέταρτο θηρίο. Και αυτή η προφητεία ξεκινά με τον βασιλιά Ναβουχοδονόσορα και τελειώνει με την Δευτέρα Παρουσία.

 

Δανιήλ Β’ Δανιήλ Ζ’
Χρυσό κεφάλι Λιοντάρι
Αργυρό στήθος Αρκούδα
Χάλκινη κοιλιά Λεοπάρδαλης
Σιδερένια πόδια Τρομερό θηρίο με σιδερένια δόντια
Κάτω πόδια από σίδερο και πηλό Δέκα κέρατα στο τέταρτο θηρίο

Η προφητεία του Δανιήλ Ζ’

Το λιοντάρι – η ένδοξη Βαβυλώνα

Με βάση αυτά που είπαμε παραπάνω και τον παραλληλισμό με τον Δανιήλ 2 τα τέσσερα θηρία συμβολίζουν πάλι τις τέσσερις μεγάλες αυτοκρατορίες της αρχαιότητας. Το λιοντάρι συμβολίζει το Ναβουχοδονόσορα και την ένδοξη Βαβυλώνα.

Πράγματι, όπως ο χρυσός είναι ο βασιλιάς των μετάλλων, έτσι και το λιοντάρι είναι ο βασιλιάς των ζώων. Το λιοντάρι λοιπόν είναι η Βαβυλώνα.

Η αρκούδα είναι η Μηδο-Περσία.

Ο Δανιήλ μάλιστα είδε στο προφητικό όνειρο ότι η αρκούδα είχε τρεις πλευρές στο στόμα της, τρία κόκαλα από άλλους που είχε κατασπαράξει. Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι η Μηδο-Περσία κατέστρεψε τρεις μεγάλες βασιλείες, την Βαβυλώνα, την Λυδία του Κροίσου, και την Αίγυπτο. Προσπάθησε βέβαια να κατακτήσει και την Ελλάδα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Η λεοπάρδαλης συμβολίζει την Ελλάδα.

Η λεοπάρδαλης που είδε ο Δανιήλ είχε τέσσερα φτερά (ένδειξη ταχύτητας και ορμής) και τέσσερα κεφάλια, δηλαδή τέσσερις εξουσίες. Πράγματι, η λεοπάρδαλης ταιριάζει απόλυτα στον Μέγα Αλέξανδρο. Η λεοπάρδαλης είναι ένα από τα ταχύτερα άγρια ζώα. Μια λεοπάρδαλης με τέσσερα φτερά λοιπόν συμβολίζει την απόλυτη ταχύτητα και ορμή.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο μεγαλύτερος κατακτητής της αρχαιότητας και ίσως ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας. Όχι μόνο κατέκτησε τεράστιες περιοχές, αλλά το κατάφερε με απίστευτη ταχύτητα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τα δε τέσσερα κεφάλια της λεοπάρδαλης συμβολίζουν τα τέσσερα βασίλεια στα οποία χωρίσθηκε η αυτοκρατορία του Μέγα Αλέξανδρου όταν αυτός πέθανε. Απόλυτα ακριβής λοιπόν η προφητεία.

Ρώμη- το τρομερότατο θηρίο

Το τέταρτο και τρομερότατο θηρίο είναι βέβαια η Ρώμη που για έξι αιώνες κατασύντριβε κάθε αντίσταση.

Γράφει ο προφήτης: «Μετά απ’ αυτό, είδα στα οράματα της νύχτας, και ξάφνου, ένα τέταρτο θηρίο, τρομερό και καταπληκτικό, και υπερβολικά ισχυρό• και είχε μεγάλα σιδερένια δόντια• κατέτρωγε και κατασύντριβε, και καταπατούσε το υπόλοιπο με τα πόδια του• κι αυτό, ήταν διαφορετικό από όλα τα θηρία, που ήσαν πριν απ’ αυτό• και είχε δέκα κέρατα.» (Δανιήλ 7:7).

Μάλιστα, εδώ αναφέρει ότι το θηρίο αυτό θα καταπατούσε το «υπόλοιπο» δηλαδή αυτούς που ήταν πιστοί στον Θεό. Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι η Ρώμη δίωξε τους πρώτους Χριστιανούς με περισσότερη μανία απ’ οποιαδήποτε άλλη βασιλεία πριν από αυτήν. Και βέβαια, στρατιώτες της Ρώμης θανάτωσαν τον Χριστό. Ακριβέστατη λοιπόν η προφητεία μέχρι εδώ. Συνοψίζουμε:

Δανιήλ 2 Δανιήλ 7 Αυτοκρατορία Χρονολογία
Χρυσό Κεφάλι Λιοντάρι Βαβυλώνα 605-539 π.Χ.
Αργυρό Στήθος Αρκούδα Μηδο-Περσία 539-331 π.Χ.
Χάλκινη κοιλιά Λεοπάρδαλης Ελλάς 331-168 π.Χ.
Σιδερένια πόδια Τρομερό θηρίο Ρώμη 168 π.Χ.-476 μ.Χ.
Κάτω πόδια από
Σίδερο και πηλό
10 Κέρατα Διηρημένη Ευρώπη 476 μ.Χ. – Δευτέρα Παρουσία