ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13Αποκάλυψη κεφάλαιο 13 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 - το κείμενο13:1,2 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ 7ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑΟ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ13:3 Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΠΛΗΓΗΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΗ ΠΛΗΓΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΕ13:11,12 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ13:11 ΑΡΝΙ Ή ΔΡΑΚΟΝΤΑΣ;13:13,14 ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ13:15 Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ13:16,17 ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ13:18 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ666, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ

13:16,17 ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ

“Και έκανε όλους, τους μικρούς και τους μεγάλους, και τους πλουσίους και τους φτωχούς, και τους ελεύθερους και τους δούλους, να πάρουν χάραγμα επάνω στο δεξί τους χέρι ή επάνω στο μέτωπό τους· και να μη μπορεί κανένας να αγοράσει ή να πουλήσει, παρά μονάχα αυτός που έχει το χάραγμα ή το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό του ονόματός του” Αποκάλυψη 13:16,17.

Για σχεδόν 2000 χρόνια το χάραγμα του θηρίου γίνεται αντικείμενο εικασιών και ευφάνταστων προβλέψεων. Εμπορικά σήματα ή τατουάζ έχουν θεωρηθεί ως το χάραγμα του θηρίου, ενώ τα τελευταία χρόνια η προσοχή έχει επικεντρωθεί στα εμφυτευμένα μικροτσίπ. Δεδομένου ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν (και ο Σατανάς σίγουρα θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό, για να απομακρύνει την προσοχή του κόσμου από τα αληθινά θέματα), υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις στην Αγία Γραφή για το ποια είναι η αληθινή φύση του χαράγματος.

Μια σωστή κατανόηση του χαράγματος δεν είναι μόνο θέμα άσκοπης περιέργειας. Η πιο τρομερή προειδοποίηση που δίνεται στη Βίβλο είναι ενάντια της λήψης του Χαράγματος του Θηρίου: “Όποιος προσκυνάει το θηρίο και την εικόνα του, και παίρνει το χάραγμα επάνω στο μέτωπό του ή επάνω στο χέρι του, θα πιει κι αυτός από το κρασί του θυμού του Θεού, που είναι κερασμένο ανόθευτο μέσα στο ποτήρι της οργής του· και θα βασανιστεί με φωτιά και θειάφι μπροστά στο Αρνίο” (Αποκάλυψη 14:9,10).

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του χαράγματος είναι ότι βρίσκεται “επάνω στο δεξί τους χέρι ή επάνω στο μέτωπό τους” . Σίγουρα οι αναγνώστες της Αποκάλυψης του πρώτου αιώνα μ.Χ., όταν γράφτηκε το βιβλίο, θα θυμόνταν τα λόγια του Μωυσή προς το λαό Ισραήλ: “Αυτές είναι οι εντολές, τα διατάγματα, και οι κρίσεις, όσες πρόσταξε ο Κύριος ο Θεός... θα είναι στην καρδιά σας... θα τα δέσεις για σημείο επάνω στα χέρι σου, και θα είναι ως προμετωπίδια ανάμεσα στα μάτια σου” (Δευτερονόμιο 6:1,6,8, 11:13,18). Σε αυτά τα εδάφια, βλέπουμε ότι οι εντολές του Θεού είναι ένα σημείο (σημάδι), δεμένες στα χέρια και στα μέτωπα. Μέχρι και σήμερα οι ορθόδοξοι Εβραίοι λαμβάνουν αυτή την εντολή με τη κυριολεκτική της σημασία, έτσι φτιάχνουν μικρά κουτάκια όπου τοποθετούν ένα αντίγραφο του νόμου του Θεού μέσα και τα δένουν στα χέρια και στα μέτωπά τους. Η πραγματική ουσία του θέματος όμως βρίσκεται στο νόμο που έχουμε “στην καρδιά” μας.

Στη Καινή Διαθήκη ο Θεός υπόσχεται: “Θα δώσω τους νόμους μου στη διάνοιά τους, και θα τους γράψω επάνω στην καρδιά τους” (Εβραίους 8:10). Από την “καρδιά” ξεκινούν οι σκέψεις (συμβολίζονται από το μέτωπο) και οι πράξεις (συμβολίζονται από το χέρι). Από αυτό το εδάφιο στο Δευτερονόμιο μπορούμε να υποθέσουμε ότι το θηρίο θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει το νόμο του Θεού με δικούς του νόμους και θα προσπαθήσει να εμφυσήσει τους αντιχριστιανικούς νόμους “στη διάνοια και στην καρδία” ή τουλάχιστον στις πράξεις εκείνων που υποτάσσονται στο θηρίο.

Η αναφορά του χεριού και του μετώπου συναντάται επίσης στην Έξοδο 13 και παρέχει μια ακόμα ένδειξη για την ταυτότητα του χαράγματος. Ο Μωυσής επανέλαβε στο λαό τις εμπειρίες τους από όταν “βγήκαν από την Αίγυπτο, από οίκο δουλείας” (εδ. 3) και τους είπε να τηρούν τη Γιορτή των Αζύμων ως ενθύμιο της απελευθέρωσης. “Θα τρως άζυμα επτά ημέρες· και κατά την έβδομη ημέρα θα είναι γιορτή στον Κύριο ... Και κατά την ημέρα εκείνη θα αναγγείλεις στον γιο σου, λέγοντας: αυτό γίνεται για εκείνο που ο Κύριος έκανε σε μένα, όταν βγήκα από την Αίγυπτο. Και τούτο θα είναι σε σένα για σημείο επάνω στο χέρι σου, και για ενθύμηση ανάμεσα στα μάτια σου , για να είναι ο νόμος του Κυρίου στο στόμα σου... Θα τηρείς, λοιπόν, αυτόν τον νόμο στην εποχή του ” (Έξοδος 13:8-10). Αναφέρεται ξανά ο νόμος του Θεού και η συμβολική σημασία είναι εμφανής - η τήρηση της θρησκευτικής γιορτής ενθύμησης “στην εποχή της” είναι “σημείο επάνω στο χέρι σου και ενθύμηση ανάμεσα στα μάτια σου”. Αυτό το εδάφιο υποδηλώνει ότι το χάραγμα του θηρίου θα μπορούσε να είναι μια θρησκευτική γιορτή ενθύμησης, δήθεν μέρος του νόμου του Θεού, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα κίβδηλο σημείο που τιμά το βασίλειο του Σατανά.

Συνδυάζοντας αυτά τα δύο εδάφια με το γεγονός ότι ο Σατανάς πάντα προσπαθεί να παραποιήσει ότι κάνει ο Θεός γίνεται προφανές ότι είναι πιθανή μια παραποίηση της εντολής του Σαββάτου, μέρος του νόμου του Θεού και μια γιορτή ενθύμησης της δημιουργίας και της λύτρωσης. Θα αναμέναμε μια αλλαγή στο Σάββατο, επειδή στόχος του θηρίου, όπως παρουσιάζεται στο Δανιήλ 7, είναι “να μεταβάλλει καιρούς και νόμους ” (Δανιήλ 7:25). Το Σάββατο είναι το μόνο σημείο των Δέκα Εντολών που σχετίζεται με τον χρόνο. Αλλάζοντας το νόμο του Θεού ο Σατανάς προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει περισσότερη εξουσία από τον Θεό που έδωσε το νόμο και αυτός ακριβώς είναι ο απώτερος σκοπός του - “Ο άνθρωπος της αμαρτίας (ο Σατανάς)... θα αντιτάσσεται και θα υπερυψώνει τον εαυτό του ενάντια σε κάθε έναν που λέγεται θεός ή σέβασμα, ώστε να καθίσει στον ναό του Θεού ως Θεός, αποδεικνύοντας τον εαυτό του ότι είναι Θεός” (Β΄ Θεσσαλονικείς 2:3,4).

Ο νόμος του Θεού είναι αιώνιος και αμετάβλητος και γι’ αυτό το θηρίο μπορεί μόνο να “διανοηθεί να μεταβάλλει” αυτόν τον νόμο. Ωστόσο, με την αλλαγή του Σαββάτου σε Κυριακή, μια αλλαγή που δεν βρίσκει στήριξη στην Αγία Γραφή, ο Σατανάς έχει καταφέρει να εξαπατήσει την πλειοψηφία σχεδόν του Χριστιανικού κόσμου. Δεν είναι βέβαια αυτή η έννοια του Χαράγματος του Θηρίου. Χριστιανοί που τηρούν την Κυριακή εξαιτίας της παράδοσης ή επειδή έχουν διδαχτεί ότι είναι “η ημέρα του Κυρίου” και δεν έχουν μια σαφή διδασκαλία σχετικά με την τέταρτη εντολή, ο Θεός δεν θεωρεί ενόχους εκείνους που παραβιάζουν νόμους που δεν γνωρίζουν.[1] Όπως και να έχει είναι η εικόνα του θηρίου η οποία “κάνει όλους... να πάρουν χάραγμα” και η εικόνα του θηρίου δεν έχει υπάρξει ακόμα. Ωστόσο, όταν το Σάββατο γίνει ένα παγκόσμιο θέμα και αποκαλυφθεί πως το κίβδηλο Σάββατο δεν υποστηρίζεται στην Αγία Γραφή, εκείνοι που θα επιλέξουν ακόμα και τότε να υπακούσουν στο θηρίο παρά στην Αγία Γραφή, για να αποφύγουν την τιμωρία και τις κυρώσεις (“και να μη μπορεί κανένας να αγοράσει ή να πουλήσει”) , θα λάβουν το Χάραγμα του Θηρίου.

Η πίεση για συμμόρφωση δεν θα γίνει μόνο με οικονομικές κυρώσεις. “ Δόθηκε να κάνει όσοι δεν προσκυνήσουν την εικόνα του θηρίου, να θανατωθούν” (Αποκάλυψη 13:15). Το θανατικό διάταγμα θα είναι η τελική εκδήλωση του “βδελύγματος της Ερήμωσης” (βλ. 10: Το βδέλυγμα της ερήμωσης ) και σύμφωνα με τον Ιησού Χριστό, αποτελεί σημείο για τους πιστούς να “φεύγουν προς τα βουνά” (Ματθαίον 24:15,16).

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗ[1] “Αμαρτία, όμως, δεν λογαριάζεται, όταν δεν υπάρχει νόμος” Ρωμαίους 5:13.