ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18Αποκάλυψη κεφάλαιο 18 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 - το κείμενο18:1-3 ΕΠΕΣΕ Η ΒΑΒΥΛΩΝΑΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣΨΕΥΤΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ;ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΗ ΠΟΡΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ18:4,5 ΒΓΕΙΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ, Ο ΛΑΟΣ ΜΟΥ18:6-8 Η ΧΛΙΔΗ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ18:9-20 ΕΝΑΣ ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ18:21-24 ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

18:6-8 Η ΧΛΙΔΗ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ

“Αποδώστε της, όπως απέδωσε κι αυτή σε σας, και διπλασιάστε σ’ αυτή διπλάσια, σύμφωνα με τα έργα της· με το ποτήρι με το οποίο κέρασε, κεράστε την το διπλάσιο. Όσο δόξασε τον εαυτό της και έζησε τρυφηλά, τόσο βασανισμό και πένθος δώστε σ’ αυτή· επειδή, λέει στην καρδιά της: Κάθομαι βασίλισσα, και δεν είμαι χήρα, και πένθος δεν θα δω” Αποκάλυψη 18:6,7.

Τα παραπάνω εδάφια και εκείνα που ακολουθούν, αποκαλύπτουν ένα χαρακτηριστικό της Βαβυλώνας που είναι ιδιαίτερα ανάρμοστο - ο πολυτελής και άσωτος τρόπος ζωής της. Οι χώρες που βρίσκονται στο προσκήνιο της Βαβυλώνας των έσχατων ημερών (οι Η.Π.Α. και οι χώρες της Ευρώπης) αποτελούν τις πιο πλούσιες χώρες οποιασδήποτε περιόδου της ιστορίας, με το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου να έχει συσσωρευτεί από την εκμετάλλευση των ανίσχυρων του κόσμου που οδηγούνται στην εξαθλίωση. Φθηνά ρούχα, τρόφιμα (όπως μπανάνες και καφές) και ένα σωρό καταναλωτικά αγαθά, είναι διαθέσιμα σε τόσο χαμηλό κόστος επειδή φτωχοί άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν εκτοπιστεί από τα χωράφια τους για να ανοίξουν δρόμο στις πολυεθνικές εταιρίες ή δουλεύουν στα σκλαβοπάζαρα και στα χωράφια για έναν μισθό που είναι ανεπαρκέστατος, ακόμη και για να αγοράσουν ρούχα να φορέσουν και ένα πιάτο φαγητό στο τέλος της ημέρας. Αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος των “αμαρτιών” της που “έφτασαν μέχρι τον ουρανό” . Ο Ιάκωβος καταδίκασε τέτοιες αμαρτίες λέγοντας: “Να, ο μισθός των εργατών που θέρισαν τα χωράφια σας, τον οποίο στερήθηκαν από σας, κράζει· και οι κραυγές αυτών που θέρισαν μπήκαν μέσα στα αυτιά του Κυρίου, του Σαβάωθ. Ζήσατε μέσα σε απολαύσεις επάνω στη γη, και σπαταλήσατε· θρέψατε τις καρδιές σας σαν σε ημέρα σφαγής” (Ιακώβου 5:4,5).

Μια φανταστική αλλά αποκαλυπτική ιστορία που εκφράζει την καρδιά του Θεού αναφέρεται σε κάποιον που κουβέντιαζε με τον Κύριο· “Κρίμα υπάρχουν τόσο πολλοί φτωχοί και πεινασμένοι άνθρωποι. Κύριε, γιατί δεν δίνεις τροφή σε όλους τους πεινασμένους ανθρώπους του κόσμου;” Και ο Κύριος αποκρίθηκε: “Γιατί δεν δίνεις ΕΣΥ τροφή στους πεινασμένους ανθρώπους;”[1] Ο Θεός έχει αφθόνως ευλογήσει τους ανθρώπους στις ‘χριστιανικές’ χώρες, αλλά όπως είδαμε στη συζήτηση σχετικά με τις διαθήκες που ο Θεός έκανε με το λαό Του (ενότητα 11:19 Η κιβωτός της Διαθήκης και Παράρτημα 9), σκοπός των ευλογιών Του είναι να ευλογεί ο λαός Του τον κόσμο. Η εγωιστική διαστρέβλωση από τους ανθρώπους του γενναιόδωρου χαρακτήρα αγάπης του Θεού αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες που η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει απορρίψει τον Χριστιανισμό. Όπως είπε ο Σολομώντας, “Όποιος δίνει στους φτωχούς, δεν θα έρθει σε στέρηση· Όποιος, όμως, αποστρέφει τα μάτια του, θα έχει πολλές κατάρες” (Παροιμίες 28:27). Οι άνθρωποι της Βαβυλώνας ζουν στην πολυτέλεια και έχουν στρέψει το βλέμμα τους από τους φτωχούς και οι φτωχοί τους έχουν καταραστεί. Παρόλα αυτά, ο Κύριος συνηγορεί υπέρ τους - “Θα κρίνει τους φτωχούς του λαού· και θα σώσει τους γιους των πενήτων, και θα συντρίψει αυτόν που καταδυναστεύει” (Ψαλμοί 72:4). “Γι’ αυτό, σε μια ημέρα θα έρθουν οι πληγές της, θάνατος και πένθος και πείνα· και θα κατακαεί με φωτιά, επειδή ο Κύριος, αυτός που την κρίνει, είναι ισχυρός” (Αποκάλυψη 18:8,9).

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 18:9-20 ΕΝΑΣ ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ[1] Ουσιαστικά, ο Ιησούς είπε το ίδιο στους μαθητές, όταν βρισκόταν στην έρημο με ένα πλήθος· οι μαθητές είπαν στον Ιησού: “Απόλυσέ τους, για να πάνε στα γύρω χωράφια και τις κωμοπόλεις, και να αγοράσουν για τον εαυτό τους ψωμιά· επειδή, δεν είχαν τι να φάνε. Κι εκείνος (ο Ιησούς) απαντώντας σ’ αυτούς, είπε: Δώστε τους εσείς να φάνε” Μάρκον 6:36,37. Όταν υπάκουσαν και έφεραν αυτά τα λίγα που είχαν μαζέψει, ο Ιησούς τα πολλαπλασίασε, με αποτέλεσμα να γίνουν περισσότερα από όσα χρειάζονταν.