ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18Αποκάλυψη κεφάλαιο 18 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 - το κείμενο18:1-3 ΕΠΕΣΕ Η ΒΑΒΥΛΩΝΑΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣΨΕΥΤΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ;ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΗ ΠΟΡΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ18:4,5 ΒΓΕΙΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ, Ο ΛΑΟΣ ΜΟΥ18:6-8 Η ΧΛΙΔΗ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ18:9-20 ΕΝΑΣ ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ18:21-24 ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

Η ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Ένα από τα κύρια γνωρίσματα της σύγχρονης Βαβυλώνας είναι ο πόλεμος ενάντια στο λαό του Θεού - “Και είδα τη γυναίκα που μεθούσε από το αίμα των αγίων, και από το αίμα των μαρτύρων του Ιησού” (Αποκάλυψη 17:6). Ο πόλεμος αυτός είναι συνέχεια του πολέμου που διεξήχθη από τη Βαβυλώνα του Μεσαίωνα (το θηρίο της Αποκάλυψης 13, που “του δόθηκε να κάνει πόλεμο με τους αγίους, και να τους νικήσει” Αποκάλυψη 13:7). Η έχθρα της Βαβυλώνας αποτελεί απλά μια έκφραση της οργής του αθέατου ηγέτη της, του μεγάλου δράκοντα, του Σατανά - “Και ο δράκοντας οργίστηκε ενάντια στη γυναίκα, και πήγε να κάνει πόλεμο με τους υπόλοιπους από το σπέρμα της, που τηρούν τις εντολές του Θεού και έχουν τη μαρτυρία του Ιησού Χριστού” (Αποκάλυψη 12:17). Εδώ βλέπουμε ότι η κύρια αιτία της οργής του Σατανά κατά του λαού του Θεού είναι επειδή τηρούν τις εντολές Του. Όπως είδαμε στην ενότητα 13: Ο Στόχος του Θηρίου να αλλάξει το νόμο του Θεού , ο Σατανάς ανέκαθεν επιτίθονταν στις εντολές του Θεού, επειδή αποκαλύπτουν και καταδικάζουν τη φιλοδοξία του να πάρει τη θέση του Θεού και να γίνει αντικείμενο λατρείας. Γι’ αυτό “θα κατατρέχει τους αγίους του Υψίστου και θα διανοηθεί να μεταβάλλει καιρούς και νόμους” (Δανιήλ 7:25).

Η πλειοψηφία των εντολών, όπως η απαγόρευση της ψευδομαρτυρίας, της κλοπής και της μοιχείας, προφανώς στοχεύουν προς το συμφέρον της κοινωνίας γενικότερα, η Καθολική Εκκλησία ωστόσο έχει καταφέρει να θεσπίσει την παραβίαση δυο[1] εντολών.[2] Η δεύτερη εντολή απαγορεύει τη δημιουργία, την προσκύνηση και την υπηρεσία ψεύτικων θεών: “Μην κάνεις για τον εαυτό σου είδωλο μήτε ομοίωμα κάποιου, από όσα είναι στον ουρανό επάνω ή όσα είναι στη γη κάτω ή όσα είναι στα νερά κάτω από τη γη”. Ωστόσο, οι Καθολικές εκκλησίες είναι γεμάτες με αγάλματα και εικόνες “αγίων” που έχουν πεθάνει, και οι Καθολικοί διδάσκονται να προσκυνούν, να φιλούν και να προσεύχονται στις εικόνες των αγίων· επίσης, σε αυτούς αφιερώνονται λειτουργίες και εορτές. Μερικές από τις εικόνες έχουν θαυματουργές ιδιότητες, ώστε οι πιστοί να ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη για προσκύνηση με την ελπίδα να λάβουν ιδιαίτερη χάρη. Παρόλο που οι θεολόγοι επιμένουν ότι τα θαύματα αποτελούν εκδηλώσεις των ενεργειών του Θεού, σε πρακτικό επίπεδο η τιμή αποδίδεται στους αγίους.

Τα κεφάλαια 13 και 14 έχουν παρουσιάσει την προσπάθεια του παπισμού να αλλάξει την τέταρτη εντολή, αντικαθιστώντας το Σάββατο της έβδομης ημέρας με την Κυριακή. Όπως είδαμε, αυτή η αλλαγή θα είναι ένα διεθνές θέμα διαμάχης που θα κορυφωθεί με το χάραγμα του θηρίου και το διάταγμα της θανατικής ποινής. Έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι Καθολικοί συγγραφείς υποδεικνύουν την αποδοχή αυτής της αλλαγής από τις Προτεσταντικές εκκλησίες ως σημείο της εξουσίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας - “Όταν τιμούν την Κυριακή, αναγνωρίζουν (οι Προτεστάντες) την εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας να επιτελεί θρησκευτικές εορτές και να τους ελέγχει για την αμαρτία”.[3]

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ



[1] Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δυο πιο μακροσκελείς εντολές, η δεύτερη και η τέταρτη, αποτελούν εκείνες που παραβιάζονται επίσημα, σαν ο Θεός να έκανε μια ειδική προσπάθεια να αποτρέψει την παραβίασή τους γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτές οι εντολές θα αποτελούσαν τον ιδιαίτερο στόχο του εχθρού. Στην Καθολική κατήχηση υπάρχει μια προφανή προσπάθεια να αποκρυφτεί η δεύτερη εντολή, συνδυάζοντάς την με την πρώτη σε μια συντετμημένη μορφή (“Μην έχεις άλλους θεούς εκτός από μένα”), χωρίς να γίνει καμία αναφορά στα είδωλα.

[2] Ο Ιάκωβος τονίζει ότι η παραβίαση μίας εντολής ισοδυναμεί με την παραβίαση όλων των εντολών (Βλ. Ιακώβου 2:10,11).

[3] “Abridgment of Catholic Doctrine” , White, EG “ The Great Controversy κεφάλαιο “God’s Law Immutable”, Pacific Press.