ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18Αποκάλυψη κεφάλαιο 18 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 - το κείμενο18:1-3 ΕΠΕΣΕ Η ΒΑΒΥΛΩΝΑΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣΨΕΥΤΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ;ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΗ ΠΟΡΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ18:4,5 ΒΓΕΙΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ, Ο ΛΑΟΣ ΜΟΥ18:6-8 Η ΧΛΙΔΗ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ18:9-20 ΕΝΑΣ ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ18:21-24 ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

18:4,5 ΒΓΕΙΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ, Ο ΛΑΟΣ ΜΟΥ

“Και άκουσα μια άλλη φωνή από τον ουρανό, που έλεγε: Βγείτε έξω απ’ αυτή, ο λαός μου, και μη συγκοινωνήσετε στις αμαρτίες της, και μην πάρετε από τις πληγές της· επειδή, οι αμαρτίες της έφτασαν μέχρι τον ουρανό, και ο Θεός θυμήθηκε τα αδικήματά της” Αποκάλυψη 18:4,5 .

Αυτή η επείγουσα έκκληση είναι το τελευταίο κάλεσμα σε μετάνοια πριν το κλείσιμο της θύρας της χάρης και τις επτά τελευταίες πληγές.[1] Αποτελεί το ίδιο μήνυμα που μεταδίδεται από τους δυο μάρτυρες στο ενδέκατο κεφάλαιο και την τελική εκδήλωση του μηνύματος των 144.000 στο κεφάλαιο 14 (το μήνυμα των τριών αγγέλων). Το μήνυμα θα πραγματοποιήσει το σκοπό του καθώς ένα μεγάλο πλήθος θα εξέλθει από τη Βαβυλώνα. Συγχρόνως όμως θα είναι αρκετά τρομακτικό για όσους επιλέξουν να το απορρίψουν. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα του βιβλίου της Αποκάλυψης και παρουσιάζεται στα κεφάλαια 7, 10, 11 και 14.

Η έξοδος του μεγάλου πλήθους από τη Βαβυλώνα αποτελεί μια δικαίωση του Θεού που δημιούργησε αυτή τη γη για να κατοικείται από άγιους ανθρώπους δημιουργημένους κατά την εικόνα Του, που τελικά θα καθίσουν μαζί Του στο θρόνο Του ως συμβασιλείς του σύμπαντος.[2] Ο Σατανάς αφαίρεσε την κυριαρχία από την ανθρωπότητα και αξίωσε τη γη ως δική του και τους ανθρώπους ως υπηκόους του. Με τη Θεϊκή σοφία Του ο Θεός έδωσε στον Σατανά την ευκαιρία για 6000 χρόνια να αποδείξει τις κατηγορίες του εναντίον του Θεού, στο τέλος όμως η αγάπη του Θεού θα νικήσει. Αν και δυστυχώς πολλοί θα χαθούν, “ένα μεγάλο πλήθος, το οποίο κανένας δεν μπορούσε να απαριθμήσει, από κάθε έθνος και φυλές και λαούς και γλώσσες” θα σταθούν “μπροστά στο θρόνο και μπροστά στο Αρνίο... κράζοντας με δυνατή φωνή: Η σωτηρία είναι του Θεού μας, που κάθεται επάνω στον θρόνο, και του Αρνίου” (Αποκάλυψη 7:9).

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 18:6-8 Η ΧΛΙΔΗ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ[1] Το κλείσιμο της θήρας της χάριτος βρίσκεται στο κεφάλαιο 15 και οι επτά τελευταίες πληγές στο κεφάλαιο 16. Αυτό το κάλεσμα σε μετάνοια βρίσκεται εκτός της σειράς του χρονοδιαγράμματος, επειδή αποτελεί μέρος της επεξήγησης της πτώσης της Βαβυλώνας.

[2] Αν και ακούγεται απίθανο, η Αγία Γραφή διδάσκει ξεκάθαρα ότι οι λυτρωμένοι θα βασιλεύουν στο σύμπαν μαζί με τον Χριστό. Βλ. Ρωμαίους 8:16,17, Β΄ Τιμόθεον 2:11,12.