ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11Αποκάλυψη κεφάλαιο 11 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 - το κείμενο11:1,2 ΤΟ ΜΕΤΡΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥΤΟ ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ, ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ11:2 ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΑΥΛΗ11:3-6 ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΕΣ;ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;11:7-10 Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΩΝΟ ΣΑΤΑΝΑΣ ΜΙΜΗΤΑΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΠΟΤΕ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΘΗΡΙΟ;11:11-13 Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΩΝ11:14,15 ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ11:16-18 Η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ11:19 Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;

Μια σύνοψη των αναφορών της Παλαιάς Διαθήκης στην Αποκάλυψη 10 και 11 επιβεβαιώνει και αποσαφηνίζει το ρόλο των δυο μαρτύρων. Η βρώση του μικρού βιβλίου αναφέρεται στο μήνυμα που έπρεπε να μεταδώσει ο Ιεζεκιήλ στον αιχμάλωτο λαό του Θεού στη Βαβυλώνα. Το μέτρημα του ναού αναφέρεται στο μέτρημα του καινούργιου ναού του Ιεζεκιήλ και φανερώνει τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν εκείνοι που θα επιστρέψουν από τη Βαβυλώνα. Τα δυο ελιόδεντρα και οι δυο λυχνίες αναφέρονται στη διακονία του Ζοροβάβελ, ο οποίος οδήγησε το λαό του Θεού στην Ιερουσαλήμ, για να ανοικοδομήσει το ναό. Η δύναμη των δυο μαρτύρων να κλείσουν τον ουρανό, για να μη βρέξει, αναφέρεται στη διακονία του Ηλία να οδηγήσει το λαό του Θεού, που είχε πέσει στην ειδωλολατρία, να επιστρέψει στον αληθινό Θεό. Η μετατροπή του νερού σε αίμα και οι πληγές που πέφτουν στη γη αναφέρονται στη διακονία του Μωυσή, που ανήγγειλε τις πληγές που θα χρησιμοποιούσε ο Θεός, για να απελευθερώσει το λαό Του από τη σκλαβιά στην Αίγυπτο. Όλες αυτές οι αναφορές έχουν το ίδιο θέμα: Ο πιστός μάρτυρας φέρνει ένα μήνυμα στο λαό Του Θεού που είναι αιχμάλωτος και τον οδηγεί μακριά από την κυριολεκτική και πνευματική υποδούλωση, πίσω στο Θεό.

ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΕΣ—ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ
Εδάφια στην Αποκάλυψη Αντίστοιχα εδάφια στην Παλαιά Διαθήκη Σύνοψη των Περικοπών της Παλαιάς Διαθήκης
Αποκάλυψη 10:8-11 Ιεζεκιήλ 2,3 Ο Ιεζεκιήλ τρώει ένα μικρό βιβλίο και μετά μεταφέρει το μήνυμά του στους αιχμαλώτους στη Βαβυλώνα.
Αποκάλυψη 11:1,2 Ιεζεκιήλ 40-48 Ο ναός μετριέται, πληροφορώντας τους αιχμαλώτους για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν.
Αποκάλυψη 11:4 Ζαχαρίας 4:6-10 Δυο ελαιόδεντρα και δύο λυχνίες συμβολίζουν τη διακονία του Ζοροβάβελ, που έβγαλε τους Ισραηλίτες από τη Βαβυλώνα.
Αποκάλυψη 11:6 Α’ Βασιλέων 17,18 Ο Ηλίας αναγγέλλει την ανομβρία και τα θαύματα που ακολουθούν πείθουν τους Ισραηλίτες να εγκαταλείψουν την ειδωλολατρία.
Αποκάλυψη 11:6 Έξοδος 7-12 Ο Μωυσής μετατρέπει το νερό σε αίμα και αναγγέλλει τις πληγές που συντελούν στην απελευθέρωση του λαού.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό για εμάς, που ζούμε λίγο πριν τη μεγάλη θλίψη; Σήμερα η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θεωρούν ότι είναι Χριστιανοί· είναι Ινδουιστές, Βουδιστές, Μουσουλμάνοι, πνευματιστές, άθεοι ή ανήκουν σε κάποια άλλη θρησκεία. Ωστόσο, ένα κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι ποτέ δεν τους παρουσιάστηκε το μήνυμα του Ευαγγελίου με αποτελεσματικό τρόπο. Η Χριστιανική Εκκλησία, που πρέπει να τους μεταδώσει το μήνυμα του Ευαγγελίου, είναι ένα μπερδεμένο συνονθύλευμα δογμάτων που χαρακτηρίζονται στην Αποκάλυψη ως “Λαοδίκεια”, η εκκλησία του πλούτου και της πνευματικής απάθειας. Η χλιαρή Λαοδίκεια ποτέ δεν θα μεταδώσει αποτελεσματικά το Ευαγγέλιο “σε όλο τον κόσμο... σε όλη την κτίση” (Μάρκον 16:15) και για αυτό το λόγο ο Θεός δημιουργεί μια ομάδα, που ονομάζεται στην Αποκάλυψη το “υπόλοιπο”, οι “Δυο Μάρτυρες” και οι “144.000”. Ο Σατανάς συγκεντρώνει και εκείνος την ομάδα του, που παρουσιάζεται συμβολικά στα κεφάλαια 13 και 16 ως οι οπαδοί του θηρίου και ο Ψευδοπροφήτης, που χρησιμοποιούν την εικόνα και το χάραγμα του θηρίου, για να πλανίσουν και να εξαναγκάσουν όλον τον κόσμο να λατρέψει την εικόνα του θηρίου. (βλ. κεφάλαιο 13).

Η μεγάλη θλίψη θα έρθει ξαφνικά με τις πληγές των σαλπίγγων. Καθώς ο κόσμος θα βυθίζεται στο χάος, οι άνθρωποι θα προσπαθούν με αλλοφροσύνη να βρουν τον τρόπο να τους βοηθήσει ο Θεός. Ο Σατανάς θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να καταστρέψει όσους περισσότερους μπορεί, πριν εκείνοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν τον Θεό - η Αποκάλυψη 9:15 δείχνει ότι θα καταφέρει “να θανατώσει το ένα τρίτο των ανθρώπων”. Όσοι δεν θανατωθούν, θα υποφέρουν από τόσο πολύ αγωνία και οδύνες, ώστε θα “ζητήσουν τον θάνατο, και δεν θα τον βρουν· και θα επιθυμήσουν να πεθάνουν, και ο θάνατος θα φεύγει απ’ αυτούς” (Αποκάλυψη 9:6).

Τα δεινά τους θα είναι σε απόλυτη αντίθεση με εκείνων που έχουν σφραγιστεί από τον Θεό. Οι σφραγισμένοι παρόλο που θα διώκονται και θα ζουν στην αγωνία, θα προστατεύονται από την αθέατη Θεία πρόνοια (βλ. 9:4 Προστατευμένοι από τη Σφραγίδα ). Δεν θα βασιστούν στις δικές τους ικανότητες· όταν θα “σφραγιστούν στα μέτωπα”, θα λάβουν την προσδοκώμενη “όψιμη βροχή” και θα βιώσουν τη χαρά της υπηρεσίας με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος (βλ. 7: Η σφραγίδα, ο νόμος και η όψιμη βροχή ).

Σύμφωνα με την Αποκάλυψη έβδομο κεφάλαιο, οι 144.000 θα σφραγιστούν πριν τη μεγάλη θλίψη. Τώρα ο Θεός καλεί τον ‘χλιαρό’ λαό της Λαοδικείας να αποτινάξει την αδιαφορία του και να γίνει ξεχωριστός μάρτυρα του Θεού. Ο Ιησούς λέει: “Στέκομαι στη θύρα και κρούω” (Αποκάλυψη 3:20). Προσφέρει “χρυσάφι δοκιμασμένο από τη φωτιά... και ιμάτια λευκά για να ντυθείς... και κολλύριο, για να βλέπεις” (Αποκάλυψη 3:18). Είναι έτοιμος να ρίξει την “όψιμη βροχή”, την πληρότητα του Αγίου Πνεύματος. Μια εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Αν είσαι Χριστιανός και διαβάζεις αυτό το κείμενο, τώρα είναι η ώρα να εκζητήσεις τον Κύριο με όλη την καρδιά σου, να βεβαιωθείς ότι οι αμαρτίες σου έχουν συγχωρεθεί, να μάθεις να ακούς τη φωνή Του και μέσω της δύναμής Του να Τον υπακούς.

Αν αναβάλεις την αφοσίωσή σου στον Θεό, υπάρχει πιθανότητα να σωθείς στο τέλος; Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο πλήθος θα σωθούν στη μεγάλη θλίψη. Αλλά δεν εγγυάται κανείς ότι θα βρίσκεσαι ανάμεσά τους. Η αλήθεια είναι ότι αν αμφιταλαντεύεσαι στην αφοσίωση σου προς τον Χριστό, θα γίνεις ένας από τους πρώτους στόχους του Σατανά, ο οποίος θα προσπαθήσει είτε να σε αφανίσει με το πλήθος που θα πεθάνει, είτε να σε πλανήσει με τις συγκλονιστικές πλάνες που θα συμβούν. Ο Ιησούς σε εκλιπαρεί: “Σήμερα, αν ακούσεις τη φωνή του, μη σκληρύνεις την καρδιά σου” (Εβραίους 3:7,8).

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 11:7-10 Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΩΝ