ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14Αποκάλυψη κεφάλαιο 14 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 - το κείμενο14:1 ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΣΗ: ΤΟ ΑΡΝΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ 144.000ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ14:2-5 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ14:6 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣΗ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΘΥΣΙΑ14:7 ΦΟΒΗΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΔΟΞΑ Σ’ ΑΥΤΟΝΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ;ΠΟΙΟΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΘΕΣΠΙΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ;14:8 ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ14:9-12 ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ14:15 ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Η ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ14:13 ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΘΛΙΨΗ;14:14-20 Ο ΘΕΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

14:9-12 ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ

“Και ένας τρίτος άγγελος τους ακολούθησε, λέγοντας με δυνατή φωνή: Όποιος προσκυνάει το θηρίο και την εικόνα του, και παίρνει το χάραγμα επάνω στο μέτωπό του ή επάνω στο χέρι του, θα πιει κι αυτός από το κρασί του θυμού του Θεού, που είναι κερασμένο ανόθευτο μέσα στο ποτήρι της οργής του· και θα βασανιστεί με φωτιά και θειάφι μπροστά στους άγιους αγγέλους και μπροστά στο Αρνίο. Και ο καπνός του βασανισμού τους ανεβαίνει σε αιώνες αιώνων· και δεν έχουν ανάπαυση ημέρα και νύχτα όσοι προσκυνούν το θηρίο και την εικόνα του, και όποιος παίρνει το χάραγμα του ονόματός του” Αποκάλυψη 14:9-11.

Η έξοδος από τη Βαβυλώνα δεν είναι θέμα θρησκευτικής προτίμησης. Είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου, και καθίσταται ακόμα πιο κρίσιμο επειδή το θηρίο θα απειλήσει με θάνατο εκείνους που θα αρνηθούν να το λατρέψουν (βλ. 13: Η Εικόνα του Θηρίου ).

Αυτή η περικοπή περιέχει την πιο τρομερή προειδοποίηση σε όλη την Αγία Γραφή: “Το κρασί του θυμού του Θεού, που είναι κερασμένο ανόθευτο μέσα στο ποτήρι της οργής του”, “Θα βασανιστεί με φωτιά και θειάφι”, “Δεν έχουν ανάπαυση ημέρα και νύχτα” και όλα αυτά για εκείνους που “προσκυνούν το θηρίο και την εικόνα του, και… παίρν(ουν) το χάραγμα” . Αν κάποιος είχε μόνο αυτά τα εδάφια στη διάθεσή του θα ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψει ότι “ο Θεός είναι αγάπη” (Α’ Ιωάννου 4:8). Υπάρχουν ωστόσο μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να έχουμε κατά νου. Πρώτον, αυτό το ξέσπασμα οργής προκαλείται από τη λατρεία προς το θηρίο. Σκοπός του θηρίου είναι να εξολοθρεύσει τα παιδιά του Θεού και εκείνοι που συμμετέχουν στο σύστημα λατρείας του θηρίου υποστηρίζουν και συμμετέχουν σε αυτή τη συνωμοσία. Σκοπός του Θεού είναι να προστατέψει τα παιδιά Του παρά να επιτεθεί με οργή στους εχθρούς Του.

Δεύτερον, η οργή του Θεού δεν είναι σαν την οργή του ανθρώπου (βλ. 15:1 Ο Θυμός του Θεού ). Δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι ο Θεός προσβάλλεται και θυμώνει, επειδή κάποιος έκανε κάτι που Εκείνος δεν ήθελε. Ο Θεός επιθυμεί διακαώς καθένας που ακούει αυτό το μήνυμα να το κάνει βίωμα του, να μετανοήσει για τις αμαρτίες του και να δεχτεί την αιώνια ζωή που Εκείνος προσφέρει μαζί με την προειδοποίηση.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε συμπεράσματα που δεν υπάρχουν για αυτή την περικοπή. Το γεγονός ότι θα “βασανιστ(ούν) με φωτιά και θειάφι” , ότι “ο καπνός του βασανισμού τους ανεβαίνει σε αιώνες αιώνων” και “δεν έχουν ανάπαυση ημέρα και νύχτα” έχει οδηγήσει πολλούς αναγνώστες στο συμπέρασμα ότι ο Θεός απειλεί τους αμαρτωλούς με αιώνια βασανιστήρια. Το γεγονός ότι οι αμετανόητοι αμαρτωλοί θα “βασανιστούν με φωτιά και θειάφι” βρίσκεται σε συμφωνία με την Αποκάλυψη 20:15, “Και όποιος δεν βρέθηκε γραμμένος στο βιβλίο της ζωής, ρίχθηκε στη λίμνη της φωτιάς”. Αυτή η φωτιά θα καταστρέψει μια για πάντα τους αμαρτωλούς, σύμφωνα με τη δήλωση του Χριστού στο Ματθαίον 10:28, “φοβηθείτε μάλλον αυτόν που μπορεί να απολέσει και την ψυχή και το σώμα μέσα στη γέεννα” (βλ. 20:11-15 Η κρίση του λευκού θρόνου ). Το μόνο πράγμα που είναι αιώνιο σε αυτό το εδάφιο είναι “ο καπνός του βασανισμού” που “ανεβαίνει σε αιώνες αιώνων” , ένα αιώνιο μνημείο για να μας θυμίζει τη θανάσιμη κακοβουλία της αμαρτίας. Η ίδια φράση εμφανίζεται επίσης στον Ησαΐα 34:10, όπου αναφέρεται η καταστροφή της γης από φωτιά στον έσχατο καιρό.[1] Όταν η φωτιά θα έχει κατακάψει τα πάντα, ο Θεός θα δημιουργήσει “καινούργιους ουρανούς και καινούργια γη”[2] που προφανώς δεν θα καίγονται. Αυτό δείχνει ότι ο “καπνός... που αναβαίνει σε αιώνες” δεν σχετίζεται με τη φωτιά που καίει αιώνια.[3]

Είναι αλήθεια ότι “δεν έχουν ανάπαυση ημέρα και νύχτα όσοι προσκυνούν το θηρίο και την εικόνα του, και όποιος παίρνει το χάραγμα του” . Το αρχαίο κείμενο χρησιμοποιεί τη μετοχή ενεστώτα ( οι προσκυνούντες το θηρίον ), υποδηλώνοντας ότι ο χρόνος που δεν έχουν ανάπαυση είναι όταν λατρεύουν το θηρίο.[4] Από τη στιγμή που ο αριθμός του θηρίου είναι η άρνησή τους να τιμήσουν την ανάπαυση του Σαββάτου, είναι φυσικό να μην έχουν ανάπαυση όταν ενεργά απορρίπτουν Εκείνον που είπε, “Ελάτε σε μένα... κι εγώ θα σας αναπαύσω” (Ματθαίον 11:28).

Ο Θεός δεν εξαπολύει άγριες απειλές για να επιβάλει τη συμπεριφορά που επιθυμεί, όπως κάνει το θηρίο που επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και θανατική ποινή. Ο Θεός απλά πληροφορεί τον κόσμο για το πώς έχουν τα πράγματα. Εκείνοι που συνεχίζουν να συμμετέχουν στο σύστημα του θηρίου αφότου έχει ξεσκεπαστεί πλήρως, αποκλείουν τον εαυτό τους από την αιώνια ζωή και ο Θεός επιθυμεί όλος ο κόσμος να το μάθει αυτό ώστε να καταφύγουν σε Εκείνον και να σωθούν.

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 14:15 ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Η ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ[1] Συγκρίνετε την περιγραφή αυτή με τη Δευτέρα Παρουσία στην Αποκάλυψη 6:14. Βλ. επίσης Β΄ Πέτρου 3:10-13.

[2] Β΄ Πέτρου 3:13. Η περιγραφή στον Ησαΐα 35 ακολουθεί την καταστροφή του κεφαλαίου 34.

[3] Ο καπνός της “πόρνης” που έχει πλήρως καταστραφεί επίσης “ανεβαίνει στους αιώνες των αιώνων” (Αποκάλυψη 19:3). Προφανώς όμως δεν βασανίζεται αιώνια: “Θα κατακαεί με φωτιά… και δεν θα βρεθεί πλέον” (Αποκάλυψη 18:8,21).

[4] Μια πιο ακριβής αλλά περίεργη μετάφραση θα μπορούσε να είναι “δεν έχουν ανάπαυση ούτε την ημέρα ούτε τη νύχτα λατρεύοντας το θηρίο”.