1: 16 – 20 ΙΗΣΟΥΣ, Ο ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ
“Και στο δεξί του χέρι είχε επτά αστέρια, και από το στόμα του έβγαινε μια κοφτερή δίστομη ρομφαία και η όψη του έλαμπε, όπως λάμπει ο ήλιος μέσα στη λαμπρότητά του. Και όταν τον είδα, έπεσα κοντά στα πόδια του σαν νεκρός, και έβαλε επάνω μου το δεξί του χέρι, λέγοντας: Μη φοβάσαι εγώ είμαι ο πρώτος και ο τελευταίος, κι αυτός που ζει, και έγινα νεκρός και δες, είμαι ζωντανός στους αιώνες των αιώνων αμήν, και έχω τα κλειδιά του άδη και του θανάτου” Αποκάλυψη 1:16-18.
Παρόλο που ο Ιωάννης ήταν τόσο συγκλονισμένος από το όραμα σε σημείο “να πέσει στα πόδια του σαν νεκρός” μπορούσε να θυμηθεί κάποιες λεπτομέρειες της εμφάνισης του Χριστού. Ο Ιωάννης παρατηρεί ότι ο Χριστός έχει στο δεξί Του χέρι επτά αστέρια. Ο άγγελος του εξηγεί ότι “το μυστήριο των επτά αστεριών, που είδες στο δεξί μου χέρι… είναι οι άγγελοι των επτά εκκλησιών”. Παρόλο που η λέξη “άγγελος” συχνά αναφέρεται στις αγγελικές ουράνιες υπάρξεις, σε αυτή την περίπτωση σημαίνει “αγγελιοφόρος, αυτός που αποστέλλεται” και μπορεί επίσης να αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που μεταφέρει ένα μήνυμα από τον Θεό. Προφανώς, έχουμε ακριβώς το ίδιο νόημα και εδώ, επειδή στα κεφάλαια δύο και τρία δίνεται η εντολή στον Ιωάννη “προς τον άγγελο της εκκλησίας (της Εφέσου, της Σμύρνης κλπ.), γράψε”. Ο Ιωάννης δεν απηύθυνε τις επιστολές του σε ουράνιες υπάρξεις· αλλά στους πρεσβυτέρους των εκκλησιών που είχαν την ευθύνη να μεταφέρουν τα μηνύματα του Θεού στα μέλη.
Τα μηνύματα προς τις επτά εκκλησίες (κεφάλαια 2, 3) κάνουν λόγο ότι ο λαός του Θεού θα ζήσει τρομερές στιγμές δοκιμασίας, πειρασμών, διωγμών και κάποιες φορές αποτυχίας. Παρόλο όμως που συχνά ο λαός του Θεού έχει ολισθήσει, τελικά δεν έχει ηττηθεί· επειδή ακολουθούν τον Αρχηγό τους τον Ιησού Χριστό, ο οποίος συμβολικά παρουσιάζεται ως ο τελικός νικητής – “και από το στόμα του έβγαινε μια κοφτερή δίστομη ρομφαία” (Αποκάλυψη 1:16).
Ο συμβολισμός της ρομφαίας επαναλαμβάνεται στο κεφάλαιο 19. Εκεί διαβάζουμε για τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού όταν θα επιστρέφει ως ουράνιος πολεμιστής πάνω σε ένα λευκό άλογο “και από το στόμα του βγαίνει μια κοφτερή ρομφαία, για να χτυπάει με αυτή τα έθνη κι αυτός θα τους «ποιμάνει με σιδερένια ράβδο»” (Αποκάλυψη 19:15). Αυτή η εικόνα που συναντάται στους Ψαλμό 2, δηλώνει την τελική νίκη του Χριστού απέναντι στους εχθρούς Του. Σε αυτό το σημείο ο Χριστός στη σκηνή της Αποκάλυψης τους εαυτού Του, διαβεβαιώνει την Εκκλησία Του, που θα αντιμετωπίσει σχεδόν 2.000 χρόνια δοκιμασιών και θανατηφόρων διωγμών, ότι στο τέλος θα έρθει η νίκη και η απελευθέρωση. Δίνεται η διαβεβαίωση στον Ιωάννη, που υποφέρει, εξόριστος σε ένα νησί και σε όλους τους πιστούς ανά τους αιώνες που καταδυναστεύονται και μερικές φορές αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι: “Μη φοβάσαι, εγώ είμαι ο πρώτος και ο τελευταίος, κι αυτός που ζει, και έγινα νεκρός και δες, είμαι ζωντανός στους αιώνες των αιώνων, αμήν, και έχω τα κλειδιά του άδη και του θανάτου” (Αποκάλυψη 1:17, 18). Οι διωγμοί, ο χλευασμός και η ηττοπάθεια δεν θα διαρκέσουν για πάντα και τα δεσμά του θανάτου θα σπάσουν από Εκείνον που “είναι ζωντανός στους αιώνες των αιώνων... και κρατά τα κλειδιά του άδη”.
Όταν ο Ιωάννης αντίκρισε το πρόσωπο του Χριστού σε όλη τη δόξα Του “έπεσε κοντά στα πόδια του σαν νεκρός” . Αυτή την αντίδραση είχαν και άλλοι μεγάλοι άνδρες της πίστης όταν αντίκρισαν τον Χριστό στην ουράνιο δόξα Του.[1] Ο θνητός, αμαρτωλός άνθρωπος δεν μπορεί να δει τον Χριστό σε όλη Του τη δόξα και την αγιότητα, εκτός και αν με έναν υπερφυσικό τρόπο λάβει δύναμη και αντέξει στο θέαμα. Ο Χριστός “έβαλε επάνω του (στον Ιωάννη) το δεξί του χέρι, λέγοντας: Μη φοβάσαι” , και ο Ιωάννης ενδυναμώθηκε και έγινε μάρτυρας της θαυμαστής αποκάλυψης του Θεού, του Χριστού και της Βασιλείας Του, που κανείς ποτέ πριν δεν είχε αντικρίσει.
Κάποια μέρα θα δούμε και εμείς τον Θεό σε όλη Του τη δόξα, αλλά αν βλέπαμε τη δόξα Του και την αγιότητά Του τώρα, θα ήταν κάτι τόσο συγκλονιστικό που θα έφερνε τον θάνατο. Ο Θεός με το έλεός Του δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως με όλη την δόξα Του στην αμαρτωλή ανθρωπότητα, μας αποκαλύπτεται όμως μέσω του λόγου Του και μέσω του Χριστού, που πήρε την ανθρώπινη φύση, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τον Θεό. Αλλά η μέρα είναι κοντά, όταν “θα τον δει κάθε μάτι” (Αποκάλυψη 1:7), “όταν ο Κύριος Ιησούς αποκαλυφθεί από τον ουρανό μαζί με τους αγγέλους της δύναμής του, μέσα σε φλόγα φωτιάς” (Β΄ Θεσσαλονικείς 1:7).
Αυτή θα είναι μια τρομακτική μέρα για εκείνους που παρηγορούνταν στη σκέψη ότι μπορούν να αγνοήσουν τον Χριστό και να ζήσουν όπως τους αρέσει ή ακόμα χειρότερα να χλευάσουν τον Θεό και τους πιστούς. Με την ένταση της τελικής κρίσης, άθελά τους θα καταλήξουν να μάχονται ενάντια του Θεού. Ο Ιωάννης βλέπει ότι εκείνοι που επίμονα απέρριπταν τον Θεό θα φωνάξουν “προς τα βουνά και προς τις πέτρες: Πέστε επάνω μας, και κρύψτε μας από το πρόσωπο εκείνου που κάθεται επάνω στον θρόνο” (Αποκάλυψη 6:16).
Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που Τον αναζητούσαν με όλη τους την καρδιά, θα Τον γνωρίσουν μέσω του Αγίου Πνεύματος που ζει μέσα τους και θα αγαλλιάσουν όταν Τον δουν να επιστρέφει. “Και κατά την ημέρα εκείνη θα πουν: Δέστε, αυτός είναι ο Θεός μας, τον περιμέναμε, και θα μας σώσει, αυτός είναι ο Κύριος, τον περιμέναμε, θα χαρούμε και θα ευφρανθούμε στη σωτηρία του” (Ησαΐας 25:9).
Το βιβλίο της Αποκάλυψης είναι η ιστορία του τρόπου με τον οποίο ο Θεός προετοιμάζει τον κόσμο για την πλήρη αποκάλυψη της δόξας Του. “Αλλά, ζω εγώ, και ολόκληρη η γη θα γεμίσει από τη δόξα του Κυρίου” (Αριθμοί 14:21). “Προσέξτε, έρχεται μαζί με τα σύννεφα, και θα τον δει κάθε μάτι” (Αποκάλυψη 1:7). Ο Χριστός αυτή τη στιγμή εργάζεται για να μας προετοιμάσει για εκείνη την ημέρα.
Η γρήγορη εκπλήρωση των προφητειών της Αποκάλυψης δείχνει ότι “η ημέρα του Κυρίου” πλησιάζει και πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες των πιο θαυμάσιων γεγονότων που συνέβησαν ποτέ, γεγονότα που με δυσκολία θα μπορούσαμε να φανταστούμε, αν δεν μας είχαν γνωστοποιηθεί μέσα από τους συμβολισμούς της Αποκάλυψης του Ιησού Χριστού. Τα μηνύματα αυτού του βιβλίου δόθηκαν για να είμαστε έτοιμοι την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού. “Μακάριος αυτός που διαβάζει, κι αυτοί που ακούν τα λόγια της προφητείας, και τηρούν τα γραμμένα μέσα σ’ αυτή, επειδή ο καιρός είναι κοντά” (Αποκάλυψη 1:3).