ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5Αποκάλυψη κεφάλαιο 5 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 - το κείμενοΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ5:1 ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ;5:2-4 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ;5:5-7 ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ, Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΝΙΟΤΟ ΣΦΑΓΜΕΝΟ ΑΡΝΙΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΝΙΟ;ΓΙΑΤΙ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΡΝΙΟ;5:6 ΕΠΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΜΑΤΙΑ5:7,8 “ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ” - ΠΟΤΕ;5:9-14 ΤΟ ΑΡΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟ

5:6 ΕΠΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΜΑΤΙΑ

“Είδα... ένα Αρνίο να στέκεται ως σφαγμένο, έχοντας επτά κέρατα, και επτά μάτια” Αποκάλυψη 5:6. Στην Αγία Γραφή τα κέρατα συμβολίζουν την εξουσία που ασκείται από το κεφάλι που τα ελέγχει. Για παράδειγμα, στην Αποκάλυψη 17 ο Ιωάννης βλέπει ένα κόκκινο θηρίο με επτά κεφάλια και δέκα κέρατα. “Τα δέκα κέρατα, που είδες, είναι δέκα βασιλιάδες… και θα παραδώσουν στο θηρίο τη δύναμη και τη δική τους εξουσία. Αυτοί θα πολεμήσουν με το Αρνίο” (Αποκάλυψη 17:12-14). Σε αυτά τα εδάφια τα δέκα κέρατα είναι δέκα βασιλιάδες που χρησιμοποιεί το θηρίο για να κάνει πόλεμο.

Στην Αποκάλυψη 5:8-10, ακριβώς μετά την απεικόνιση του Αρνίου με τα επτά κέρατά Του, οι άγιοι (που αντιπροσωπεύονται από τους 24 πρεσβύτερους) “ψάλλουν μια καινούργια ωδή” προς το Αρνίο “λέγοντας... μας έκανες βασιλιάδες και ιερείς στον Θεό μας” . Ο λαός του Θεού είναι βασιλιάδες και έτσι είναι τα κέρατα του Αρνίου. Εξουσιοδοτημένοι από το Πνεύμα Του, εισβάλλουν στην περιοχή του εχθρού γκρεμίζουν τα οχυρώματα - “καθαιρούν λογισμούς, και κάθε ύψωμα, που αλαζονικά υψώνεται ενάντια στη γνώση του Θεού” (Β’ Κορινθίους 10:4,5).

Στο τέταρτο κεφάλαιο, οι επτά λαμπάδες φωτιάς “ήσαν τα επτά πνεύματα του Θεού”. Είδαμε στην ενότητα 4:5 Επτά Λαμπάδες, Επτά Πνεύματα, ότι οι επτά λαμπάδες συμβολίζουν την πληρότητα του Πνεύματος του Θεού, φωτίζοντας μέσα από το λαό Του, καταυγάζοντας το σκοτάδι του κόσμου γύρω τους. Εδώ στο πέμπτο κεφάλαιο “τα επτά μάτια” του Αρνίου είναι “τα επτά πνεύματα του Θεού” , με το πρόσθετο σχόλιο ότι “έχουν αποσταλεί σε ολόκληρη τη γη” . Θυμόμαστε ότι οι μαθητές του Χριστού έχουν την εντολή: “Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο” (Μάρκον 16:15). Το Άγιο Πνεύμα δεν ενεργεί στο κενό· γεμίζει τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που Το μεταφέρουν στον κόσμο. Οι επτά λαμπάδες και τα επτά μάτια συμβολίζουν την πληρότητα του Πνεύματος που ενεργεί στη ζωή των πιστών.

Ο Χριστός απεικονίζεται ως το Αρνίο με “τα επτά κέρατα, και επτά μάτια” , επειδή έχει εξουσιοδοτήσει την Εκκλησία Του να “πάνε σε όλο το κόσμο”. Το Πνεύμα Του (μάτια, λαμπάδες) ικανώνει το λαό Του να δουν τις ανάγκες και τις ευκαιρίες γύρω τους και η δύναμη Του (τα κέρατα) τους δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθούν αποτελεσματικά. Επειδή “τα μάτια του Κυρίου περιτρέχουν διαμέσου ολόκληρης της γης, για να φανεί δυνατός (ενδυναμώνει) σε όσους έχουν την καρδιά τους τέλεια σ’ αυτόν” (Β΄ Χρονικών 16:9).[1] Ο Ιησούς δήλωσε ότι αυτό ακριβώς είναι η δική Του διακονία μέσω του Αγίου Πνεύματος: “Πνεύμα Κυρίου είναι επάνω μου· γι’ αυτό με έχρισε· με έστειλε για να φέρνω τα χαρμόσυνα νέα στους φτωχούς, για να γιατρέψω τους συντριμμένους στην καρδιά, για να κηρύξω ελευθερία στους αιχμαλώτους, και ανάβλεψη στους τυφλούς, να αποστείλω τους τσακισμένους ψυχικά σε ελευθερία, για να κηρύξω ευπρόσδεκτο χρόνο του Κυρίου” (Λουκάν 4:18,19).

Ο Θεός έχει ‘χρίσει’ κάθε ένα από τα παιδιά Του να συμμετάσχει σε ακριβώς την ίδια διακονία. Γι’ αυτό ακριβώς δίνει τα χαρίσματα και τον καρπό του πνεύματος, εξουσιοδοτεί εκείνους που έχουν αναγεννηθεί και τους αποστέλλει να “κάνουν μαθητές όλα τα έθνη” (Ματθαίον 28:19). Η πρώτη αποστολική εκκλησία είχε ακριβώς αυτή την εμπειρία: “Ύστερα δε από τη δέησή τους, σείστηκε ο τόπος όπου ήσαν συγκεντρωμένοι· και όλοι έγιναν πλήρεις από Άγιο Πνεύμα, και μιλούσαν τον λόγο του Θεού με αφοβία” (Πράξεις 4:31). Ο Θεός δεν ζητά κάτι λιγότερο από τα παιδιά Του σήμερα. Η πλήρωσή μας με το Πνεύμα δεν συμβαίνει για να έχουμε εντυπωσιακές εμπειρίες, αλλά για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε εκείνους “που καταδυναστεύονταν από τον διάβολο” (Πράξεις 10:38).

Για αυτό το λόγο “τα επτά κέρατα και τα επτά μάτια” του Αρνίου αναφέρονται στη διακονία του Χριστού στη γη, την οποία πραγματοποιεί μέσω του λαού Του. Ο Ιησούς παρουσιάζοντας το δικαίωμα που έχει να ανοίξει το βιβλίο της Ζωής, παρουσιάζει επίσης το Άγιο Πνεύμα που διακονεί μέσω της Εκκλησίας! Ο Χριστός έχει πλήρως ταυτιστεί με την ανθρωπότητα και μας έχει δώσει το προνόμιο να ταυτιστούμε και εμείς πλήρως μαζί Του: “Πεθάναμε μαζί με τον Χριστό, πιστεύουμε ότι και θα συζήσουμε μ’ αυτόν” (Ρωμαίους 6:8). Μέσω της ανάστασης του Χριστού από τους νεκρούς ο Θεός μας δίνει μια νέα ζωή και μας ενώνει με το σώμα Του (την Εκκλησία), και μέσω της εκκλησίας το Άγιο Πνεύμα πλησιάζει τους αμαρτωλούς σε όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα θα είναι, όταν ανοίξει το βιβλίο της Ζωής, να βρεθούν χιλιάδες ανθρώπων που τα ονόματα τους έχουν γραφτεί εκεί απλώς και μόνο επειδή δέχτηκαν την πρόσκληση του ευαγγελίου που τους δόθηκε από πιστούς που είχαν πληρωθεί με το Άγιο Πνεύμα και έτσι θα είναι αιώνιοι πολίτες της Βασιλείας του Θεού.

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 5:7,8 “ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ” - ΠΟΤΕ;[1] Βλ. επίσης Ψαλμοί 11:4, 34:15, Παροιμίες 5:21, 15:3.