ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9Αποκάλυψη κεφάλαιο 9 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 - το κείμενο9:1,2 Η ΑΒΥΣΣΟΣ9:3, 7-9 Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΚΡΙΔΩΝ9:4-6 ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ 144.000Η ΑΡΠΑΓΗ: ΠΟΤΕ;9:4,5,10 ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ - ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΟΣ Ή ΠΡΟΦHΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ; 9:13,14 Η ΕΚΤΗ ΣΑΛΠΙΓΓΑ, ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΛΙΜΟΝΟ9:15-21 ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝΕΤΑΙ

Η ΑΡΠΑΓΗ: ΠΟΤΕ;

Ο Θεός θα επιτρέψει στους πιο πιστούς ακολούθους Του, τους 144.000, να γίνουν μάρτυρες στη γη την περίοδο της μεγάλης θλίψης. Ο λαός του Θεού θα προστατευτεί από τη μεγάλη ένταση των πληγών μέσω της σφραγίδας του Θεού, αλλά ακόμα και αυτοί θα υποφέρουν μέχρι ενός σημείου, ενώ μερικοί ίσως πεθάνουν έναν μαρτυρικό θάνατο. Από τη στιγμή που θα συμβούν όλα αυτά, προφανώς δεν θα μπορούσαν να είχαν ‘αρπαχθεί’ στον παράδεισο πριν τη μεγάλη θλίψη.

Πολλοί Ευαγγελικοί Χριστιανοί πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή συντελείται το έργο του Θεού που έχει σχέση με τους “καιρ(ούς) των εθνών”.[1] Διδάσκουν ότι όσοι είναι πιστοί Χριστιανοί στο παρόν, θα ‘αρπαχθούν’ μυστικά, ότι ο Θεός θα τους πάρει στον ουρανό πριν τη μεγάλη θλίψη. Την “αρπαγή” υποτίθεται ότι θα ακολουθήσει μία επτάχρονη περίοδος θλίψης, που είναι στο σχέδιο του Θεού για να μετανοήσουν οι Εβραίοι και όσοι ‘εθνικοί’ δεν έχουν μετανοήσει μέχρι τότε και δεν αρπάχτηκαν πριν τον καιρό της θλίψης.[2] Το σενάριο αυτό έχει γίνει ευρέως γνωστό μέσα από βιβλία και ταινίες όπως η σειρά “Left Behind” (έμεινα πίσω), που παρουσιάζει την αιφνίδια εξαφάνιση των Χριστιανών που αρπάζονται από το κάθισμα του οδηγού στο αυτοκίνητο, το αεροπλάνο ή από το κρεβάτι τους. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το σφράγισμα των 144.000 συμβολίζει τον προσηλυτισμό των Εβραίων, που γίνονται κήρυκες της αλήθειας την περίοδο της μεγάλης θλίψης. Όσοι είναι πιστοί και αληθινοί χριστιανοί θα αρπαχτούν και θα παρατηρούν τα γεγονότα από την ασφάλεια του ουρανού.

Αν και μια ευχάριστη θεωρία, οι περισσότεροι χριστιανοί θα ήθελαν να αποφύγουν τη Μεγάλη Θλίψη, η Αγία Γραφή όμως δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Αντί να παρουσιαστεί μια σαφή εξήγηση βασισμένη στην Αγία Γραφή, η θεωρία της μυστικής αρπαγής υποστηρίζεται απλώς από διάσπαρτα εδάφια που δήθεν ταιριάζουν με αυτό το δόγμα. Αρκετά από αυτά τα εδάφια στην πραγματικότητα διδάσκουν ακριβώς το αντίθετο από τη θεωρία της μυστικής αρπαγής. Η θεωρία της “αρπαγής” εξετάζεται αναλυτικά στο Παράρτημα 4: Η Μυστική Αρπαγή . Το σημαντικό θέμα είναι ότι οι μάρτυρες του Θεού, οι 144.000, προέρχονται από τον πνευματικό Ισραήλ και όχι από το κυριολεκτικό έθνος Ισραήλ και θα σφραγιστούν πριν τη μεγάλη θλίψη. Δεν θα αρπαχθούν, αλλά θα βρίσκονται στη γη προστατευμένοι με “τη σφραγίδα του Θεού στα μέτωπά τους” . Παρόλο που θα είναι προστατευμένοι, θα περάσουν μια τρομακτική εμπειρία, όπως αναφέρει και ο Ψαλμός 91: “Αυτός που κατοικεί κάτω από τη σκέπη του Υψίστου, κάτω από τη σκιά του Παντοκράτορα θα διαμένει... Αυτός θα σε λυτρώνει από την παγίδα των κυνηγών, και από θανατηφόρο λοιμό... Χιλιάδα θα πέφτει από τα αριστερά σου, και μυριάδα από τα δεξιά σου· όμως, σε σένα δεν θα πλησιάζει. Μονάχα με τα μάτια σου θα θωρείς, και θα βλέπεις την ανταπόδοση των ασεβών... κακό δεν θα συμβαίνει σε σένα, και μάστιγα δεν θα πλησιάζει στη σκηνή σου. Επειδή, τους αγγέλους του θα προστάξει για σένα” (εδ. 1,3,7,8,10,11).

Ο κίνδυνος της υιοθέτησης της θεωρίας της μυστικής αρπαγής είναι ότι όταν έρθει ο καιρός της θλίψης, εκείνοι που περιμένουν να αρπαχθούν θα βυθιστούν σε αμφιβολίες σχετικά με τη δική τους πνευματική κατάσταση. Αναμφίβολα ο Σατανάς θα κατευθύνει τα γεγονότα ώστε να φανεί ότι αρκετοί έχουν αρπαχθεί και αυτοί που πίστευαν στην αρπαγή θα νομίζουν ότι έμειναν πίσω. Η σκέψη ότι η πίστη τους ήταν ανεπαρκής για να βρεθούν μεταξύ αυτών που θα αρπαχθούν από τον Θεό θα χρησιμοποιηθεί από τον Σατανά, για να τους βάλει σε πειρασμό να εγκαταλείψουν την πίστη.

Ωστόσο, ακόμα και ο ίδιος ο απόστολος Παύλος προσδοκούσε να ζει για να αντικρίσει την ανάσταση των νεκρών, αν ο Χριστός επέστρεφε στην εποχή του. “Εμείς που ζούμε, όσοι απομένουμε[3] στην παρουσία του Κυρίου, δεν θα προλάβουμε αυτούς που κοιμήθηκαν (που πέθαναν)· δεδομένου ότι, ο ίδιος ο Κύριος θα κατέβει από τον ουρανό... κι αυτοί που πέθαναν εν Χριστώ θα αναστηθούν πρώτα· έπειτα, εμείς που ζούμε, όσοι απομένουμε, θα αρπαχτούμε μαζί τους με σύννεφα σε συνάντηση του Κυρίου στον αέρα” (Α΄ Θεσσαλονικείς 4:15,16). Θα αρπαχθούμε, αλλά αυτό θα συμβεί στη Δευτέρα Παρουσία, όταν θα αναστηθούν οι νεκροί. Στη μεγάλη θλίψη ο λαός του Θεού θα βρίσκεται στη γη, απειλούμενος από τους εχθρούς, αλλά ασφαλής εν Χριστώ.

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 9:4,5,10 ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ -
ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΟΣ Ή ΠΡΟΦHΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ;[1] Οι ερμηνευτές που υποστηρίζουν τη θεωρία της “αρπαγής” αναφέρονται σε εδάφια όπως το Λουκάν 21:24 “Η Ιερουσαλήμ θα είναι πατούμενη από τα έθνη, μέχρις ότου εκπληρωθούν οι καιροί των εθνών” ως ένδειξη ότι ο Θεός έχει άλλα σχέδια σωτηρίας για τους Εβραίους και άλλα για τους εθνικούς. Σύμφωνα με τη θεωρία τους, το σχέδιο του Θεού για τους Εβραίους στην Παλαιά Διαθήκη ήταν να σωθούν εξαιτίας της υπακοής τους προς το νόμο. Διδάσκουν επίσης ότι στη διάρκεια των “καιρών των εθνών” οι εθνικοί σώζονται “κατά χάρη... διαμέσου της πίστης” και ότι οι Εβραίοι θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να σωθούν στη Μεγάλη Θλίψη, μετά από τη “μυστική αρπαγή” της εκκλησίας. Στη συνέχεια οι μετανοημένοι Εβραίοι θα κηρύξουν το ευαγγέλιο σε όσους έμειναν πίσω.

[2] Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι 144.000, που φέρουν τη σφραγίδα στα μέτωπά τους και είναι προστατευμένοι στη διάρκεια των πληγών των σαλπίγγων (Αποκάλυψη 9:4) δεν είναι Εβραίοι που έχουν απορρίψει τον Χριστό και αλλάζουν πεποιθήσεις τον καιρό της θλίψης, για τους εξής λόγους: 1) Σφραγίζονται πριν την έναρξη των πληγών (Αποκάλυψη 7:1-8), ενώ οι υποστηρικτές της θεωρίας της μυστικής αρπαγής πιστεύουν ότι οι Εβραίοι θα έχουν αλλάξει πεποιθήσεις στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης. 2) “Εκείνοι που δεν μολύνθηκαν με γυναίκες, επειδή είναι παρθένοι” (Αποκάλυψη 14:4), που υποδεικνύει ότι δεν έχουν εμπλακεί σε κίβδηλα θρησκευτικά συστήματα (βλ. κεφάλαιο 14:1-5). 3) “Ήσαν σφραγισμένοι από κάθε φυλή των γιων Ισραήλ” (Αποκάλυψη 7:4), ενώ οι Εβραίοι είναι απόγονοι των φυλών του Ιούδα, του Βενιαμίν και του Λευί (Α’ Βασιλέων 12, ειδικά εδ. 19-24, Β’ Βασιλέων 17, ειδικά εδ.18). Στο έβδομο κεφάλαιο επισημάνθηκε ότι ο λαός Ισραήλ στην Αποκάλυψη είναι ο πνευματικός Ισραήλ και περιλαμβάνει όλους όσοι αληθινά είναι “σπέρμα του Αβραάμ”, έχοντας την πίστη του Αβραάμ (Ρωμαίους 4:9-16). Ο Παύλος ξεκαθαρίζει ότι πολλοί Εβραίοι θα σωθούν (Ρωμαίους 11), μαζί με “όλα τα έθνη… και έτσι, ολόκληρος ο Ισραήλ θα σωθεί” (Ρωμαίους 11:25,26). Αλλά δεν υπάρχει κάτι στην Αγία Γραφή που να υποδεικνύει ότι το έθνος Ισραήλ θα γίνει και πάλι ο εκλεκτός λαός του Θεού. 4) Δεν υπάρχουν εδάφια που να προηγούνται (αλλά ούτε και να έπονται) στην Αποκάλυψη που μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αναφέρονται στο γεγονός της μυστικής αρπαγής. Μερικές φορές αναφέρεται ως υποστηρικτικό εδάφιο το Αποκάλυψη 4:1, αλλά είναι ξεκάθαρο στο όραμα ότι ο Ιωάννης είναι εκείνος που ανεβαίνει στον ουρανό και όχι η εκκλησία.

[3] Η λέξη από το αρχαίο κείμενο είναι περιλειπόμενοι που σημαίνει “αυτοί που αφέθηκαν πίσω”, οι επιζώντες. Οπότε ο Παύλος ουσιαστικά προσδοκεί να βρίσκεται μεταξύ εκείνων που θα μείνουν πίσω!