ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17Αποκάλυψη κεφάλαιο 17 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 - το κείμενο17:1-5 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΝΗΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΗ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΤΟ ΘΗΡΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΝΗ17:6-8 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ17:9-11 ΕΠΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ17:12-18 ΔΕΚΑ ΚΕΡΑΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΝΗ

ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΝΗ

“Και, σε πνευματική έκσταση, με έφερε στην έρημο· και είδα μια γυναίκα να κάθεται επάνω σε ένα κόκκινο θηρίο, που ήταν γεμάτο από ονόματα βλασφημίας, και το οποίο είχε επτά κεφάλια και δέκα κέρατα. Και η γυναίκα ήταν ντυμένη με πορφύρα και κόκκινο, και στολισμένη με χρυσάφι και πολύτιμες πέτρες και μαργαριτάρια, η οποία είχε στο χέρι της ένα χρυσό ποτήρι που ήταν γεμάτο από βδελύγματα και ακαθαρσίες της πορνείας της· κι επάνω στο μέτωπό της ήταν γραμμένο ένα όνομα: Μυστήριο, η μεγάλη Βαβυλώνα, η μητέρα των πορνών και των βδελυγμάτων της γης” (Αποκάλυψη 17:3-5).

Στην ενότητα 12:1,2 Η Γυναίκα , είδαμε ότι η γυναίκα στον προφητικό λόγο αντιπροσωπεύει το λαό του Θεού (τον Ισραήλ στην Παλαιά Διαθήκη και την Εκκλησία στην Καινή), είτε αγνό και πιστό, είτε αποστάτη και διεφθαρμένο. Σε αυτή την περικοπή η γυναίκα ονομάζεται “μεγάλη πόρνη” , δείχνοντας ότι πρόκειται για μια διεφθαρμένη εκκλησία. Μαζί της παρουσιάζεται και μια πολιτική οντότητα (το κόκκινο θηρίο) που ιππεύεται ή βρίσκεται υπό τον έλεγχο της διεφθαρμένης εκκλησίας (της πόρνης). Το πέμπτο εδάφιο αναφέρει τα ονόματα αυτής της εκκλησίας - “Μυστήριο, η μεγάλη Βαβυλώνα, η μητέρα των πόρνων και των βδελυγμάτων της γης” . Καθένα από αυτά τα ονόματα περιγράφει μια πτυχή της παπικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

“Μυστήριο” είναι ένας κατάλληλος τίτλος για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επειδή θεωρεί ότι προσφέρει μυστήρια στους προσκυνητές, ιδιαίτερα τη Μετάληψη (μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων), η βασική τελετή της καθολικής λατρείας. Όπως αναφέρεται στην Καθολική Εγκυκλοπαίδεια: “η Εκκλησία τιμά τη Μετάληψη ως το υψηλότερο μυστήριο, επειδή, για λόγους μεγαλείου και ακαταληψίας βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Τριάδα και την Ενσάρκωση. Αυτά τα τρία μυστήρια αποτελούν μια θαυμάσια τριάδα, η οποία κάνει τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του Χριστιανισμού να λάμπουν σε όλη τη δόξα και τη λαμπρότητά τους και υψώνει τον Καθολικισμό, που είναι ο πιο πιστός φύλακας της Χριστιανικής κληρονομιάς, μακράν ανώτερος των παγανιστικών και μη-Χριστιανικών θρησκειών.”[1]

Ο τίτλος “Βαβυλώνα” είναι επίσης κατάλληλος για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο απόστολος Πέτρος προσδιόρισε τη Ρώμη ως Βαβυλώνα (Α΄ Πέτρου 5:13). Στο κεφάλαιο 18, που παρουσιάζει την κρίση της Βαβυλώνας, υπάρχουν αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που είναι πανομοιότυπα με της Βαβυλώνας.

Ονομάζεται επίσης “μητέρα των πορνών” . Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αυτοαποκαλείται “μητέρα εκκλησία”. Το Σύμβολο της Πίστεως του πάπα Πίου Θ΄ που διατυπώθηκε μετά την κρίσιμη Σύνοδο του Τριδέντου, δηλώνει τα εξής: “Αναγνωρίζω την Ιερή Καθολική Αποστολική Ρωμαϊκή Εκκλησία ως τη μητέρα όλων των εκκλησιών”.[2] Η Εγκύκλιος της Θρησκευτικής Ενότητας του Πίου Κ΄ το 1928 έκανε έκκληση προς τους ‘μεταρρυθμιστές’ (τις προτεσταντικές εκκλησίες): “Ας επιστρέψουν λοιπόν στον Πατέρα τους, ο οποίος, ξεχνώντας τις προσβολές που εξαπέλυσαν προς την Αποστολική Επισκοπή, θα τους δεχθεί με αγάπη. Επειδή, αν, όπως δηλώνουν συνεχώς, επιθυμούν να ενωθούν μαζί μας, γιατί δεν σπεύδουν να εισέλθουν στην Εκκλησία, τη Μητέρα και την υπηρέτρια των πιστών του Χριστού;”[3]

Η πόρνη “πόρνευε με τους βασιλιάδες της γης” , που σημαίνει ότι υπάρχει μια ένωση της Εκκλησίας και του κράτους. Φυσικά, η ένωση Εκκλησίας και κράτους αποτελεί επίσημη πολιτική της Καθολικής Εκκλησίας από την εποχή του Μέγα Κωνσταντίνου.[4] Σταδιακά η Εκκλησία έγινε τόσο ισχυρή, ώστε οι νόμοι της έγιναν νόμοι του κράτους. Αυτό της επέτρεπε να εκτελεί “τα βδελύγματα της γης” , τους διωγμούς και την εξόντωση των ‘αιρετικών’ που αρνήθηκαν να δεχτούν τα δόγματά της.

Τα ψεύτικα δόγματα που οδήγησαν στην κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της Εκκλησίας τον Μεσαίωνα θα εξεταστούν στην ενότητα 18:1-3 Έπεσε η Βαβυλώνα . Μολονότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει εκφράσει τη λύπη της για μερικές από τις πρακτικές που ακολούθησε στον Μεσαίωνα και δεν τις συνεχίζει πλέον, δεν έχει αλλάξει κανένα από τα δόγματα που οδήγησαν σε αυτές. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Καθολικοί είναι παγανιστές ή κακοί άνθρωποι. Σύμφωνα με την Αποκάλυψη 18:1-4, πολλά παιδιά του Θεού βρίσκονται στη Βαβυλώνα και υπηρετούν τον Θεό πιστά σύμφωνα με την κατανόηση του θελήματος Του, όπως το διδάχθηκαν. Ωστόσο, το παπικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε από τον Σατανά για να καταδιώξει το λαό του Θεού κατά τον Μεσαίωνα και παρόλο που φαίνεται τώρα να χαρακτηρίζεται από πραότητα και καλοσύνη, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική Βαβυλώνα που θα ηγηθεί του διωγμού ενάντια του λαού του Θεού στη Μεγάλη Θλίψη.

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 17:6-8 ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ[1] Catholic Encyclopedia άρθρο “Eucharist”.

[2] Αυτόθι, “The Trentine Creed”

[3] Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι ο Αγγλικός όρος για τη φράση “Μητέρα και υπηρέτρια” είναι “Mother and mistress”. Ένας από τους ορισμούς για τη λέξη “mistress” είναι “μια γυναίκα που έχει επαναλαμβανόμενη εξωσυζυγική σεξουαλική σχέση με έναν άνδρα, ιδιαίτερα με έναν άνδρα που της παρέχει οικονομική υποστήριξη” (Websters College Dictionary, 1997), με άλλα λόγια μια πόρνη.

[4] Η επίσημη αναγνώριση του Χριστιανισμού (από το κράτος) είχε κάποια ατυχή αποτελέσματα στην Εκκλησία. Η Εκκλησία προσέλκυσε για πρώτη φορά πολλούς ανθρώπους που δεν είχαν την αφοσίωση των πρώτων Χριστιανών. Αυτοκράτορες παρεισφρήσανε στις εσωτερικές υποθέσεις της εκκλησίας… Αλλά σε γενικές γραμμές, η αναγνώριση του Χριστιανισμού από την αυτοκρατορία ωφέλησε την Εκκλησία. Η Εκκλησία ήταν σε θέση να επηρεάσει την πολιτική νομοθεσία.” World Book Encyclopedia 1986 άρθρο “ Roman Catholic Church ”.