ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15Αποκάλυψη κεφάλαιο 15 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 - το κείμενο15:1 ΤΟ ΔΙΠΛΟ INCLUSIO15:1 Ο ΘΥΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥΓΙΑΤΙ ΘΥΜΟΣ;Ο ΘΥΜΟΣ ΘΑ ΕΞΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ15:2-4 Η ΩΔΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΨΕΥΤΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ;ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ;ΛΑΤΡΕΙΑ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ15:5 Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ;15:5-8 ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ;

Ο νόμος αποκτά μεγάλη έμφαση στην Αποκάλυψη επειδή το κύριο θέμα της είναι η Μεγάλη Διαμάχη ανάμεσα στον Θεό και τον Σατανά. Το βασικό σημείο της αρχικής πρόκλησης του Σατανά προς τον Θεό ήταν ότι ο νόμος Του είναι περιττός και περιοριστικός.[1] Για αυτό το λόγο ο Σατανάς ονομάζεται “άνομος”[2] και γι’ αυτό ενεργεί καταχθόνια από την αρχή του χρόνου, για να παρασύρει τους ανθρώπους να παραβιάσουν το νόμο του Θεού. Ωστόσο, ως υποκριτής που είναι, πραγματικός του σκοπός είναι να επιβάλλει το δικό του νόμο· το θηρίο, το εκτελεστικό όργανο του σχεδίου του Σατανά, προσπαθεί να αλλάξει το νόμο του Θεού και παρουσιάζει έναν νέο νόμο που απαιτεί υπακοή ή θάνατο για τους παραβάτες. Σκοπός του Σατανά από την αρχή ήταν να πάρει τη θέση του Θεού, για να λαμβάνει τη λατρεία και την υπακοή που μόνο ο Θεός αξίζει.

Αναμφίβολα η τήρηση του νόμου δεν μπορεί να σώσει κανέναν, ούτε μπορεί να μας αλλάξει, να μας κάνει άγιους ή αποδεκτούς προς τον Θεό. Εκείνοι που προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια του Θεού υπακούοντας στις εντολές δεν έχουν καταλάβει το ευαγγέλιο· είναι νομικιστές, όχι Χριστιανοί. Ο απόστολος Παύλος έγραψε: “Περπατάτε σύμφωνα με το Πνεύμα, και δεν θα εκπληρώνετε την επιθυμία της σάρκας... αν οδηγείστε από το Πνεύμα, δεν είστε κάτω από τον νόμο” (Γαλάτες 5:16,18). Αλλά είναι επίσης σαφές ότι ο νόμος πρέπει να περιλαμβάνεται στο ευαγγέλιο. Οι αμαρτωλοί είναι αμαρτωλοί, επειδή έχουν παραβιάσει το νόμο του Θεού. Η θυσία του Χριστού είναι απαραίτητη, επειδή έχουμε παραβιάσει το νόμο. Η δραματική και απαίσια αύξηση της αμαρτίας στον κόσμο, αλλά και στην Εκκλησία, δείχνει ότι το άνομο σχέδιο του Σατανά έχει κατακτήσει τον κόσμο. Ο απόστολος Παύλος είπε: “Και ξέρουμε ότι ο νόμος είναι καλός… γνωρίζοντας τούτο, ότι ο νόμος δεν τέθηκε για τον δίκαιο, αλλά για τους άνομους” (Α΄ Τιμόθεον 1:8, 9).

Δυστυχώς, ακόμα και στην Εκκλησία υπάρχουν άνομοι άνθρωποι, άνθρωποι που δεν έχουν ποτέ τους αναγεννηθεί, άλλοι που έχουν παραδοθεί στους πειρασμούς, και άλλοι που ασυναίσθητα έχουν περιπλανηθεί μακριά από τον Χριστό. Γι’ αυτό το λόγο ο νόμος είναι απαραίτητος. “Διαμέσου του νόμου δίνεται σαφής γνώση της αμαρτίας” (Ρωμαίους 3:20). “Ο νόμος έγινε παραγωγός μας στον Χριστό, για να ανακηρυχθούμε δίκαιοι διαμέσου της πίστης” (Γαλάτες 3:24). Εφ’ όσον υπάρχει αμαρτία στον κόσμο και στην Εκκλησία και άνθρωποι απομακρύνονται από τον Χριστό ο νόμος πρέπει να παρουσιαστεί μαζί με τη χάρη, την πίστη και το ευαγγέλιο. Μία από τις μεγάλες πλάνες του έσχατου καιρού είναι ότι ο νόμος του Θεού έχει ακυρωθεί. Δεν είναι όμως έτσι· στη νέα διαθήκη το πνεύμα γράφει το νόμο στην καρδιά μας (Εβραίους 8:10) και όταν εκτελούμε το νόμο, το θέλημα του Θεού, εκτελούμε τις επιθυμίες της νέας καρδιάς μας.

Στην καρδιά του βιβλίου της Αποκάλυψης ο Θεός ξεσκεπάζει αυτή την πλάνη: “Εδώ είναι εκείνοι που φυλάττουν τις εντολές του Θεού και την πίστη του Ιησού” (Αποκάλυψη 14:11). Αυτό το μήνυμα είναι απαραίτητο τώρα περισσότερο από ποτέ: “Είναι καιρός να ενεργήσει ο κύριος· ακύρωσαν τον νόμο σου” (Ψαλμοί 119:126).

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 15:5-8 ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ[1] Στον πρώτο πειρασμό, στον παράδεισο, ο Σατανάς είπε ουσιαστικά ότι δεν είναι απαραίτητο ούτε επιθυμητό να υπακούσουμε στο νόμο του Θεού.

[2] Β΄ Θεσσαλονικείς 2:3-12, Α΄ Ιωάννου 3:4-8.