Με το βάπτισμα ομολογούμε την πίστη μας στο θάνατο και στην ανάσταση του Ιησού Χριστού και δίνουμε μαρτυρία για το θάνατό μας ως προς την αμαρτία και την πρόθεσή μας να βαδίσουμε σε μια νέα ζωή. Έτσι, αναγνωρίζουμε το Χριστό ως Κύριο και Σωτήρα, γινόμαστε λαός Του και έχουμε την εισδοχή ως μέλη στη εκκλησία Του. Το βάπτισμα είναι σύμβολο της ένωσής μας με το Χριστό, της συγχώρησης των αμαρτιών μας και της αποδοχής του Αγίου Πνεύματος. Το βάπτισμα τελείται με κατάδυση στο νερό και προϋποθέτει βεβαίωση πίστης στον Ιησού και απόδειξη μετάνοιας από την αμαρτία. Ακολουθεί τη διδαχή από τη Γραφή και την αποδοχή των διδασκαλιών της.

Η Νυαγκουίρα, που κατοικούσε στην Κεντρική Αφρική, δε θεωρούσε το βάπτισμα μια απλή επιλογή. Για περισσότερο από ένα χρόνο είχε μελετήσει με θέρμη την Αγία Γραφή. Λαχταρούσε να γίνει Χριστιανή.

Ένα απόγευμα είπε στον άνδρα της αυτά που είχε μάθει. Οργισμένος αυτός φώναξε: «Δε θέλω αυτό το είδος της θρησκείας στο σπίτι μου, και αν εξακολουθείς να μελετάς, θα σε σκοτώσω». Αν και συντριμμένη, η Νυαγκουίρα συνέχισε να μελετάει, και σύντομα ήταν έτοιμη για το βάπτισμα.

Πριν από την τελετή του βαπτίσματος, η Νυαγκουίρα γονάτισε με σεβασμό μπροστά στον άνδρα της και του είπε ότι θα βαπτιζόταν. Αυτός άρπαξε το μεγάλο μαχαίρι του και φώναξε: «Σου είπα ότι δε θέλω να βαπτισθείς. Την ημέρα που θα βαπτισθείς, θα σε σκοτώσω».

Αλλά η Νυαγκουίρα αποφασισμένη να ακολουθήσει τον Κύριό της, έφυγε, ενώ οι απειλές του άνδρα της αντηχούσαν στα αυτιά της.

Πριν να μπει στο νερό, ομολόγησε τις αμαρτίες της και αφιέρωσε τη ζωή της στο Σωτήρα της, μη γνωρίζοντας αν θα παρέδιδε τη ζωή της εκείνη την ημέρα για τον Κύριό της. Ειρήνη πλημμύρισε την καρδιά της καθώς βαπτίσθηκε.

Όταν γύρισε στο σπίτι, έφερε το μαχαίρι στον άνδρα της.

«Βαπτίσθηκες;» ρώτησε εκείνος οργισμένος.

«Ναι», απάντησε απλά η Νυαγκουίρα. «Να, το μαχαίρι».

«Είσαι έτοιμη να πεθάνεις;»

«Ναι, είμαι έτοιμη».

Απορημένος για το θάρρος της, ο άνδρας της δεν ήθελε πια να τη σκοτώσει.