Πώς έχουμε φανταστεί τη Βασιλεία των Ουρανών;

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τη μελέτη του Λόγου του Θεού, θα απαντούσαν πως είναι αδύνατον για την πεπερασμένη διάνοια να αποδώσει με λόγια κάτι από το μεγαλείο αυτής της υπερκόσμιας Βασιλείας.

Άλλωστε, η Αγία Γραφή μάς διαβεβαιώνει πως εκείνα τα οποία «εκείνα που μάτι δεν είδε, και αυτί δεν άκουσε, και σε καρδιά ανθρώπου δεν ανέβηκαν…», είναι τα ασύγκριτα δώρα που ετοιμάζει ο Θεός για όλους αυτούς που Τον αγαπούν (Α’ Προς Κορινθίους 2:9).

Ωστόσο, ακόμα και αν κάποιος δεν έχει γνώση της Αγίας Γραφής, αλλά έχει πίστη στην καρδιά του, θα απαντούσε πως φαντάζεται τη βασιλεία των Ουρανών ως ένα τόπο που καμία από τις θλίψεις και τις δοκιμασίες αυτού του κόσμου δε θα υπάρχει. Θα είναι ο τόπος της αιώνιας Ζωής και της παντοτινής Ευδαιμονίας.

Οι παραπάνω θέσεις, είτε είναι αποτέλεσμα τεκμηριωμένης γνώσης είτε απλής επιθυμίας, συγκλίνουν σε μία βασική αλήθεια: η βασιλεία του Θεού είναι η έκφραση της αγάπης Του, η αιτία της χάρης Του, το αποτέλεσμα του σχεδίου της σωτηρίας, το οποίο η διάνοια του Θεού συνέλαβε προ καταβολής κόσμου.

Είναι η απάντηση του Θεού στις κατηγορίες του αντιδίκου Του, αλλά και η εκπλήρωση του πόθου κάθε αναγεννημένης καρδιάς.

Η Δεύτερη Έλευση του Ιησού Χριστού

Η συγκλονιστική ρήση του Χριστού ελθέτω η βασιλεία σου χαράσσει για τον άνθρωπο τον δρόμο μίας γεμάτης ζωής, δίχως όρια και συμβιβασμούς.

Σε πρώτο επίπεδο, αναφέρεται στην άγια προσδοκία των χριστιανών όλων των εποχών, στη Δεύτερη Έλευση του Ιησού Χριστού, που, ως Κύριος και απόλυτος θριαμβευτής, θα αποκαταστήσει τα πάντα, ιδρύοντας τη δική Του βασιλεία, στην οποία δε θα υπάρχει ίχνος από όσα μας πόνεσαν στην επίγεια ζωή μας.

Όσο και αν οι πιστοί του Θεού εμπλέκονται με μέριμνες και πολλαπλές ευθύνες σε αυτό τον κόσμο, όσο και αν βάλλονται από δοκιμασίες και εχθρικές επιθέσεις, δεν πρέπει ποτέ να θολώνει μέσα τους η βεβαιότητα για την πραγματοποίηση της τελικής υπόσχεσης του Θεού μας.

Ο Ιησούς Χριστόςπράγματι θα επιστρέψει, αυτή τη φορά όμως, όχι για να ζήσει την οδύνη και την ταπείνωση, αλλά για να συλλέξει τους καρπούς του πόνου της ψυχής Του (Ησαία, 53:11), να καλέσει όλα τα λυτρωμένα παιδιά Του, που αποδέχθηκαν τη θυσία Του και έζησαν στο φως της, να ζήσουν για πάντα κοντά Του, απολαμβάνοντας στο διηνεκές την ευτυχία της παρουσίας του Θεού.

Η εγκαθίδρυση της βασιλείας του Θεού

Τα χρόνια που έζησε ο Χριστός, οι μαθητές Του, όπως και όλοι οι Εβραίοι, ανέμεναν την εγκαθίδρυση της βασιλείας του Θεού, ως ένα ένδοξο γεγονός που θα τους απάλλασσε από τη Ρωμαϊκή καταδυνάστευση. Μέσα σε αυτή την προσδοκία που φλόγιζε την καρδιά τους, κυριαρχούσε η επιθυμία τους να δικαιωθούν ιστορικά και εθνικά και είχε παραγκωνιστεί το πνευματικό στοιχείο, αυτό που πραγματικά ήταν στο κέντρο του ενδιαφέροντος του Θεού.

Για μία ακόμη φορά, ο Ιησούς Χριστός αποκαλύπτει τις αληθινές διαστάσεις των πραγμάτων, διδάσκοντάς τους πως η βασιλεία που επιθυμούν δεν είναι κάτι που θα πραγματοποιηθεί στις μέρες τους. Οι μαθητές εκείνης της εποχής, και συνακόλουθα οι μαθητές όλων των εποχών, δε θα πρέπει να επικεντρώνονται στην επιθυμία να εκπληρωθεί στη γενιά τους το Ουράνιο βασίλειο, αλλά στην επιθυμία να ζουν κατά το πνεύμα αυτής της βασιλείας και να διατηρούν ασάλευτη μέσα τους την πίστη για την οριστική εγκαθίδρυση της.

Ο Σωτήρας, μέσα από αυτή τη φράση, δίδαξε πως σε κάθε εποχή, σε κάθε τόπο, σε κάθε περίσταση οι μαθητές Του οφείλουν να προσεύχονται για τον ερχομό της βασιλείας του Θεού, με την πεποίθηση στη θριαμβευτική επικράτησή της και να ζουν στην ευλογημένη αποκάλυψη όλων των προοπτικών που πηγάζουν από αυτήν.

Οι αρχές της βασιλείας του Θεού

Οι παραπάνω σκέψεις μας βοηθούν να αντιληφθούμε το δεύτερο επίπεδο της εκπλήρωσης αυτού του αιτήματος της κυριακής προσευχής.

Ακόμα και αν υπάρχει μία μελλοντική εκπλήρωση, αυτό δε σημαίνει πως αυτή η βασιλεία αφήνει ανεπηρέαστο το παρόν του κάθε ανθρώπου. Ως άνθρωποι που ομολογούμε πίστη στο όνομα του Ιησού Χριστού, οφείλουμε να ζούμε την κάθε μέρα μας με την πραγμάτωση των αρχών της βασιλείας του Θεού μέσα στην καρδιά μας.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε πως είμαστε συνεργάτες/δες του Χριστού για το πιο σπουδαίο έργο όλων των εποχών, τη διάδοση του Ευαγγελίου σε όλα τα πέρατα της γης και τη μόρφωση μέσα στην καρδιά μας του φρονήματος του Ιησού Χριστού, ώστε οι καρδιές των συνανθρώπων μας να ελκυστούν για πάντα στην αιώνια αγάπη Του.

Ένας άνθρωπος που πραγματικά έχει αγγιχθεί από το μήνυμα του ευαγγελίου, δεν μπορεί να εφησυχάσει, όσο βλέπει γύρω του ανθρώπους που βασανίζονται χωρίς ελπίδα, χωρίς γνώση και επίγνωση του λόγου του Θεού και των αρχών της βασιλείας Του.

Ανίκητη λαχτάρα διαποτίζει την καρδιά του, για να συμβάλλει από τη δική του γωνιά στο έργο ευαγγελισμού των ψυχών. Γι’ αυτό πρωταρχικό του μέλημα είναι να έχει στραμμένα τα μάτια του στον ουρανό, καθώς πιστεύει πως αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, για να φέρει ευεργεσία και ευλογία στις ψυχές των γύρω του. Αυτό δε σημαίνει πως για να το κάνει αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ιεραπόστολος στην άλλη άκρη της γης.

Ιεραπόστολος στον δικό του μικρόκοσμο

Κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει ιεραπόστολος στον δικό του μικρόκοσμο, γιατί κάθε άνθρωπος έχει μία άγια αποστολή, με την οποία τον έχει τιμήσει ο ίδιος ο Θεός, την αποστολή να αντανακλά τον χαρακτήρα του Λυτρωτή σε κάθε πτυχή της ζωής του, στα πολύ σημαντικά ζητήματα, μα και στα εντελώς ασήμαντα και ανάξια λόγου.

Κυρίως σε αυτά τα τελευταία, όταν πραγματικά περπατούμε ως υιοί και θυγατέρες του Ουράνιου Πατέρα μας, θα εκπλαγούμε με τις πόρτες που ανοίγονται, για να ζήσουμε τις πιο ευλογημένες αλλαγές!

Στο Ευαγγέλιο Κατά Λουκάν 17:21, διαβάζουμε μία εκπληκτική δήλωση του Χριστού: «…η βασιλεία τού Θεού είναι ανάμεσά σας».

Η ζωτική πεποίθηση των χριστιανών δεν είναι κάτι το συγκεχυμένο, αλλά μία ισχυρή διαβεβαίωση για το παρόν και το μέλλον μας.

Οι αρχές αυτής της βασιλείας ήδη εκπληρώνονται στη ζωή μας, όταν εμείς καθημερινά ανανεώνουμε την απόφασή μας να ζούμε τον Χριστό πρώτα στην καρδιά μας, πριν δώσουμε τη μαρτυρία μας για Εκείνον, ακριβώς γιατί από τα ενδόμυχα της ψυχής πηγάζουν όλα όσα ο Θεός επιθυμεί να δώσουμε στον κόσμο μας με τη δική Του χάρη.

Διάβασε επίσης:

Γενηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ, και επί της γης

Η συγκλονιστική αλήθεια της ανάστασης του Χριστού

Συμβαίνουν θαύματα την εποχή μας;