ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8Αποκάλυψη κεφάλαιο 8 | www.revelationofjesus.net ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 - το κείμενο8:1 ΣΙΩΠΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ8:2 ΟΙ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ8:3 ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΘΥΜΙΑΤΗΡΙΟΣΑΛΠΙΓΓΕΣ: ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ή ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;ΕΠΤΑ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ: ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΕΣ Ή ΣΥΜΒΟΛΙΚΕΣ;8:5 Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΙΑΤΗΡΙΟΥ8:7-11 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΡΕΙΣ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ8:12 Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΑΛΠΙΓΓΑ

8:7-11 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΡΕΙΣ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ

“Και σάλπισε ο πρώτος άγγελος, και έγινε χαλάζι και φωτιά αναμιγμένα με αίμα, και ρίχτηκαν στη γη· και το ένα τρίτο των δέντρων κατακάηκε, και κάθε χλωρό χορτάρι κατακάηκε.

Και σάλπισε ο δεύτερος άγγελος, και σαν ένα μεγάλο βουνό που καιγόταν με φωτιά ρίχτηκε στη θάλασσα· και το ένα τρίτο της θάλασσας έγινε αίμα· και πέθανε το ένα τρίτο των έμψυχων κτισμάτων που ήσαν μέσα στη θάλασσα· και το ένα τρίτο των πλοίων καταστράφηκε.

Και σάλπισε ο τρίτος άγγελος, και από τον ουρανό έπεσε ένα μεγάλο αστέρι που καιγόταν σαν λαμπάδα, και έπεσε επάνω στο ένα τρίτο των ποταμών, κι επάνω στις πηγές των νερών· και το όνομα του αστεριού λέγεται Άψινθος· και το ένα τρίτο των νερών έγινε άψινθος, και πολλοί άνθρωποι πέθαναν από τα νερά, επειδή έγιναν πικρά” Αποκάλυψη 8:7-11.

Οι πρώτες τρεις σάλπιγγες έχουν αρκετές ομοιότητες, χαλάζι και φωτιά αναμεμιγμένα με αίμα που πέφτουν στη γη, ένα μεγάλο βουνό που καίγεται με φωτιά πέφτει στη θάλασσα και τη μετατρέπει σε αίμα, και ένα μεγάλο αστέρι που καίγεται, κάνει τα νερά πικρά. Από τη στιγμή που όλα αυτά αποτελούν καταστροφές που θα προκαλέσει ο Σατανάς, τι ακριβώς θα είναι αυτές οι καταστροφές δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Ο Ιησούς είπε: “Από τώρα σας το λέω αυτό, πριν γίνει, για να πιστέψετε, όταν γίνει” (Ιωάννην 13:19), η ίδια αρχή ισχύει και εδώ, ο λαός του Θεού μέσω του Αγίου Πνεύματος θα αναγνωρίσει ότι αυτές οι καταστροφές αποτελούν εκπλήρωση προφητειών και αυτό θα τους βοηθήσει να γνωρίσουν σε ποιο σημείο της ροής των γεγονότων βρίσκονται.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων υπάρχουν πιθανές εικασίες για τις μελλοντικές καταστροφές. Μια από αυτές είναι ότι μπορεί να υπάρξει μια πτώση ενός κομήτη ή ενός αστεροειδούς στη γη. Πριν λίγα χρόνια ο κομήτης Shoemaker-levy 9 έπεσε στον πλανήτη Δία. Καθώς πλησίαζε τον πλανήτη, κατακερματίστηκε λόγω της βαρύτητας, με αποτέλεσμα να φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη κάποια μεγάλα κομμάτια ( “σαν ένα μεγάλο βουνό που καιγόταν”; ) και κάποια άλλα μικρότερα ( “χαλάζι και φωτιά αναμιγμένα”; ). Αν τα στοιχεία που συνθέτουν τους κομήτες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτές τις πύρινες και δηλητηριώδεις καταστροφές που περιγράφονται σε αυτή την περικοπή, αποτελεί ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί. Πολλοί επιστήμονες όμως πιστεύουν ότι ένα χτύπημα αστεροειδή στη γη προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο παρελθόν, αποτελώντας την αιτία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων και πολλών άλλων μορφών ζωής. Ασχέτως αν αυτό όντως συνέβη ή όχι, τα μοντέλα εξομοίωσης δείχνουν ότι η σύγκρουση με έναν μεγάλο αστεροειδή μπορεί πράγματι να προκαλέσει απίστευτες καταστροφές, ακόμη και αλλαγή του κλίματος της γης.

Μια πιο πιθανή εικασία θα μπορούσε να είναι ένας πυρηνικός πόλεμος με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές. Εκτός από τη φωτιά που θα προκληθεί και θα καταστρέψει τα δέντρα, τα χορτάρια και τα πλοία, η δηλητηριώδης ακτινοβολία θα μολύνει σαν “άψινθος” το νερό (κάνοντάς το πικρό) με αποτέλεσμα να πεθαίνει όποιος πίνει από αυτό. Από τη στιγμή που τα γεγονότα των σαλπίγγων είναι έργο του Σατανά, ίσως είναι πιο πιθανόν να αντιπροσωπεύουν κάποιο είδος πολέμου που θα μπορούσε εύκολα να υποκινήσει, αντί για μια σύγκρουση της γης με ένα ουράνιο σώμα που λογικά δεν μπορεί να ελέγξει.[1] Επίσης η ορολογία των υπόλοιπων σαλπίγγων περιγράφει μια φοβερή πολεμική σύρραξη. Για παράδειγμα, στην πέμπτη σάλπιγγα ο Ιωάννης βλέπει έναν στρατό “ακριδών” που μοιάζουν με “άλογα ετοιμασμένα για πόλεμο” και ακούγονται “σαν φωνή από άμαξες πολλών αλόγων, που έτρεχαν σε πόλεμο” (Αποκάλυψη 9:7,9). Όπως θα δούμε στο έννατο κεφάλαιο πρόκειται για τον ίδιο στρατό και πόλεμο που είδαν ο Ιωήλ και ο Δανιήλ. Η έκτη σάλπιγγα αναφέρει επίσης έναν τεράστιο στρατό, “ο αριθμός των στρατευμάτων του ιππικού ήταν δύο μυριάδες μυριάδων” και στον πόλεμο “θανατώθηκαν το ένα τρίτο των ανθρώπων, από τη φωτιά και από τον καπνό, και από το θειάφι που έβγαινε από το στόμα τους” (Αποκάλυψη 9:16-18). Το λεκτικό και οι εικόνες υποδηλώνουν μια παγκόσμια σύρραξη υποκινούμενη και κατευθυνόμενη από τον Σατανά: “Και επικεφαλής τους είχαν βασιλιά, τον άγγελο της αβύσσου” (Αποκάλυψη 9:11).

Συνέχισε στη επόμενη παράγραφο: 8:12 Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΑΛΠΙΓΓΑ[1] Βλ. Ιώβ 9:5-10.